Nejste přihlášen/a.
dobry den syn je dluznik bez uctu zada mne abych mu dal cislo uctu ze zacal pracovat aby mu mela kam chodit vyplata mam na to pristoupit mam obavy aby my kvuli jeho dluhu nezablokovali ucet diky za rady
Dobrý den, takto to dělá celá řada dlužníků a je to tzv. "ojeb". Myslím, že nemohou zablokovat účet na jiné jméno a tudíž jiného vlastníka, Přesto by nějaký problém být mohl - možná máte stejné křestní jméno a syn také nemusí znát číslo Vašeho účtu, aby nezkusil něco vymyslet a účet "vyluxovat". Já bych to nedělal. Zdravím!
P.S. A už vůbec nedávat dispoziční právo k účtu.
Ne, nepovolujte a nenechte se zatáhnout do jeho dluhů a finančních machinací, poškodilo by vás to a jemu by to nepomohlo. Syn se musí ke svému průšvihu postavit čelem a splácet, takže ať si uvede svůj účet nebo si dohodne vybírání peněz v hotovosti ve firmě. Nasměrujte ho do poradny pro finanční tíseň, kde mu poradí, jak dluhy co nejlépe umořit, poradna je zdarma v různých městech, kontakty najdete zde.
Otec,
nejdete zde (bylo i dříve mnoho odpovědí) různé názory.
Syn dluží a věřitelé požadují vyrovnání dluhů. Pokud nepřizná synek, že má u Vás peníze na účtu, po čase se to zjistí, dokáží Vám že to víte (to bude lehké) budete obviněn z napomáhíní podvozu a znevýhodnění věřitelů.
Když dluží, musí to splatit, nikoliv utajovat výdělky.
Srážky ze mzdy na exekuce provádí zaměstnavatel, takže dlužníkovi by na účet stejně přišla jenom ta nezabavitelná částka (pokud se jedná o klasické legální zaměstnání). Taky si synek může nechat vyplácet mzdu v hotovosti, když nemá účet. Upozorňuji, že odkloňování příjmů od exekuce může být trestné, když se na to přijde, a trestné může být také jednání, kdy někdo dlužníkovi napomáhá odkloňovat příjmy od exekuce. Je na vás, jestli takové riziko chcete kvůli synovi podstoupit.
Vidíte to. A já Vám zase napíši, abyste synovi tuto možnost umožnila. Jak napsala Lionka. Syn bude mít exekuci u zaměstnavatele. Tam mu budou peníze strženy a zbytek poslán. Někde zaměstnavatel nepřistoupí na to, že bude peníze vyplácet v hotovosti (vím, zaměstnanec na to má nárok, ale...). Takže co teď? Nechá si peníze posílt na svůj účet, kde mu zabaví vše. Z čeho bude žít? Dostane se ještě do daleko větších problémů. Naopak Vám nic nehrozí, jestliže si syn k Vám nechá peníze posílat. Jsou to peníze, které mu zbyly po provedení exekuce.
sebod, ale Lionka napsala, že je to trestné. A taky že má pravdu. Lionka nepíše nic, aby mu to umožnila.
Nikdo nevíme, jáké peníze mu tam došli, zdali již exekutor začal srážet na mzdě, atd..
doplněno 27.01.15 13:34:sebod,
Milane. Já jsem souhlasila s Lionkou v tom, že ty peníze, které jdou na účet jsou již "čisté". Špatně jsem to napsala.
***OK, to nic, již jsem pochopil. V pořádku.
Tohle je všechno moc těžké. *** Ano je to těžké, taky z pohledu toho komu se dluží.
Neznám podrobně případ, pokud ale není tresné, aby: "Takže znovu opakuji, že jestliže mamince budou chodit na účet peníze, kde exekuce byla stržena není to trestné.". pak si klidně může sám zřídit nový účet.
Domnívám se, že exekutor má právo bvybrat i jiné peníze, které mu nemusí přijít jen od zaměstnavatele..aby uspokojil pohledávky.
Jelikož nejsem právník, vyslovím svůj názor, že se mýlíš. Omlouvám se, nemám to čím doložit, jen jsem to kdysi slyšel v rádiu na Radiožurnálu.
Milane. Já jsem souhlasila s Lionkou v tom, že ty peníze, které jdou na účet jsou již "čisté". Špatně jsem to napsala.
Tohle je všechno moc těžké. Vem to tak, že si ten člověk vydělá 12.000,- Kč, 3.000,- Kč mu sebere exekutor u zaměstnavatele. Zbytek si pošle na účet a ten má zablokovaný, takže si nevyzvedne ani korunu. Toto přeci není možné. Exekutor by neměl mít možnost vzít peníze, které již byly exekuovány. Jaký je rozdíl v tom, když si dlužník nechá vyplácet zbytek peněz hotově na ruky, nebo si je pošle na účet? V takovém případě by přeci mohl být postihnut i zaměstnavatel, že vyplatil peníze na ruku. Vidíš ten nesmysl? Takže znovu opakuji, že jestliže mamince budou chodit na účet peníze, kde exekuce byla stržena není to trestné.
Je to trestné. Bránění výkonu úředního rozhodnutí. Na druhou stranu je to kravina z čeho pak dlužník má žít když má obstavený účet?.Jedině podvodem zas získávat peníze za svou práci. Ještě jedno zamyšlení Obstavený účet je až soudně kdy se s dlužníkem nejde nijak domluvi na splátkách.Třeba splátkový kalendář...
doplněno 27.01.15 17:41:Jestli že exekutor provádí srážku ze mzdy nemůže být zablokovaný účet. Ale jestli je více věřitelu tak samozřejmě může být soudně účet zablokovaný a zněj čerpaji ti ostatní věřitelé.Jestliže někdo umožní svým učtem ukládat peníze dlužníkovi tak porušuje zákon.Bránění výkonu úředního rozhodnutí.Sice se to tak běžně děje a neznám nikoho kdo by byl za to trestán.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.