Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatek za odpady

Od: au1 odpovědí: 4 změna:
Zdravim, tak dnes potrebuji radu pro zmenu ja :) pritelkyne je slovenka, trvaly pobyt u me v byte v Brne jsme ji vyridili 24.7.2013. K placeni odpadu se prihlasila 7.8.2013, primo na pokladne zaplatila vymerenou castku, neco kolem 3 stovek. Ted prisla pozvanka, tak se byla zeptat o co jde, a chteji po ni zaplatit sankci 5000Kc,protoze udajne mela prijit nahlasit odpady do 5ti dnu od ziskani trvaleho pobytu. Prijde mi to dost drsnej flastr, na to, ze chybi pouze 8 dnu, a v udajnem pozdnim prihlaseni nebyl umysl. Odpady plati poctive, a ani tenkrat ji nerekli, ze prisla pozde. Mohlo se to vyresit rovnou... Co ted? diky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, z čeho plyne pokuta 5000, to netuším, ale mělo by to být zdůvodněno v dopise. Kde vzali lhůtu 5 dní, to rovněž nevím. V OZV 12/2012 píšou, že ohlašovací povinnost je nutno splnit do 15 dnů od doby, kdy nastala rozhodná skutečnost. Mezi 24.7. a 7.8. je to ovšem jen 14 dní. Dle mého jste tedy v limitu. Nebo se na magistrátu v Brně používá jiný kalendář?

doplněno 27.01.15 00:09:

Máte pravdu, přehlédl jsem, kterých osob přesně se které písmeno týká, nicméně je v tom mírně řečeno nesoulad. vygooglil jsem ještě přihlášku, na té se píše, že 15 dní platí i pro cizince s trvalým pobytem, což ve vlastní vyhlášce jaksi není (nepodepisovala přítelkyně tuhle přihlášku?). V sekci kdo má ohlašovací/... zase píšou něco úplně jiného... Buď mi na to nestačí IQ nebo je tam jednoduše bordel...

au1
hodnocení

diky za odpoved, zni to vsechno logicky, ale prave dopis s oduvodnenim nedostala, pouze pozvanku, kde je psano, kam se ma dostavit, a ze se jedna o placeni odpadu za rok 2013. Takze tam dnes sla, no a bylo ji receno, to co jsem jiz psal - mela se nahlasit do 5 dnu, a ma zaplatit sankci 5000. Budeme tedy chtit pisemne oduvodneni proc ma za co platit.
V te vyhlasce co jste poslal jsem jeji pripad nenasel, ona je pripad clanek 2 odst 1 pismeno b, a v clanku 6 ohlasovaci povinnosti se pise z tohoto odstavce pouze o pism c, d, e. Takze tomu nerozumim, jakou pak ma lhutu clovek ktereho se tyka pism b? :)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nejdříve bych se podíval na ten list z radnice, na základě čeho je ta sankce požadována, resp. asi na městskou vyhlášku, která toto upravuje. Potom bych zřejmě navštívil osobně radnici a zkusil se slušně domluvit (nejlépe rovnou s vedoucí/m ekonom.

úseku, kam to asi patří). Zkusit se lidsky domluvit, vysvětlit a požádat o zmírnění sankce. Pokud se zadaří, tak tu žádost poslat na radnici i písemně. Případně by tam měla být i možnost odvolání proti sankci (když to nepůjde lidsky). Zdravím!

P.S. Já mám dobrou zkušenost s osobním jednáním na úřadech.

doplněno 26.01.15 23:42:

Obecně - "umlátit" je argumenty, nachytat při špatné aplikaci vyhlášky nebo pohrozit právníkem. Ovšem, vše až po klidné snaze o pochopení z jejich strany. Existuje snad i nějaký termín "nepřiměřená tvrdost" (zákona či vyhlášky), ale blíže to neznám.

au1
hodnocení

obavam se bene, ze po dobrym to nepujde, to zkousela dnes... Ma tam jit znovu ve ctvrtek, privedou si na ni posily :) Vybavim ji vytisknutou vyhlaskou, snad to vyjde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]