Nejste přihlášen/a.
Ahoj chci se zeptat jestli mám vzít práci na živnostňák...
Mám práci ale "zaměstnavatel" nechce lidi zaměstnávat (každý ví proč) a tak se chci zeptat jestli není nějaké jiné řešení aby měl "zaměstnavatel" výhody jako u lidí na živnostňáku ale abych nebyl na pracáku a odpracované dny se mi počítaly do "důchodu"? nějaká smlouva není?Raději bych pracoval legálně a ne na švarc systém nebo to ŠS není? "zaměstnavatel" je živnostník a dělal bych pro něj,respektive s ním
díky za rady
"Prčáce na živnosťák" neexistuje. Buď budete pro živnostníka práci vykonávat na základě pracovní smlouvy, DPČ nebo DPP, pak budete zaměstnanec, nebo budete podnikat jako OSVČ (a sociální + zdravotní pojištění si budete hradit sám).
Rozlišit závislou činnost (práci) od SVČ není vždy snadné. Webbiecz Vám napsal jedno možné kritérium, které není úplně spolehlivé, i stavební firmy často zaměstnávají účetní. (Vedení účetnictví stavební firmy v její kanceláři na jejím PC by bylo ŠS.)
Spolehlivější rozlišení podle mne je, jestli budete práci vykonávat v době, kterou určí "zaměstnavatel", v jeho prostorách, případně jestli budete používat jeho výrobní prostředky. V takovém případě by šlo o závislou práci a Švarc systém.
Nebo budete pracovat na základě objednávky, budete používat vlastní výrobní prostředky a pracovní dobu si budete určovat sám. Pak by šlo o SVČ. Ani toto nemusí být spolehlivé, mohou být různé výjimky.
Pokud budete pracovat na základě živnostenského oprávnění, budete muset hradit sociální pojištění. V takovém případě se i SVČ započte do odpracovaných let.
1. být zaměstnanec, případně pracovat na DPČ - to ale pro zaměstnavatele není příliš výhodné a podle to co jsi napsal to zaměstnavatel nechce.
2. být OSVČ, to znamená podnikat na živnosťák a platit si socku a zdrávku
Jiná varianta není.
ŠS je to v případě, kdy pro zaměstnavatele soustavně vykonáváš činnost, která je předmětem podnikání zaměstnavatele. Například - zaměstnavatel má zednickou firmu a ty pro něj budeš pracovat jako zedník. Pokud pro něj uděláš jednu zakázku, je to OK, pokud se bude jednat o soustavnou činnost, je to ŠS a tudíš nelegální.
Pokud bys pro zaměstnavatele dělal něco, co není předmětem jeho podnikání... například - má zednickou firmu a ty pro něj budeš dělat účetnictví - pak se o ŠS nejedná a je to z tohoto pohledu OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.