Nejste přihlášen/a.
Hezký den, mám dotaz . Ráda by jsem začala šít dětké zboží - bodyčka, polodupačky, dupačky, košilky, dětské povleční, zavinovačky aj. Udělat si vlastní kolekci s vlastním obrázkem.
Ale vůbec nevím, jak začít. Koupím certifikovaný materiál k šití pro děti do 3 let, ale jak dál s potiskem? Musím někde někoho žádat, když budu chtít prodávat? Chtěla by jsem prodávat pod svou značkou, jak to udělat? Mohu žádat o radu?
Děkuji moc. Lenka
Dobrý večer! Pro tvorbu a registraci značky kontaktujte p. Vandělíkovou, doporučí, co dále a jak ji registrovat.
Pokud si chcete zkusit prodej, zájem o zboží, můžete zkusit server www.fler.cz nebo www.mimibazar.cz (prodává se tam i nové zboží) - pokud je zboží originální, můžete prorazit i tam. Potisk - asi nejkvalitnější je sítotisk.
Pro prodej musíte mít živnostenský list, ten si vyřídíte na úřadě. Jak podnikat, se krok po kroku dozvíte zde. Můžete též navštívit poradnu pro podnikatele a probrat s nimi svůj záměr, náklady atd.
Já bych se zprvu držela při zdi a cvičmo zkusila, jestli se to, co chcete šít, má šanci prodat. Mladé matky nemusí být zrovna při penězích, i když jsou i takové a je pak otázkou, jestli by se vám to vyplatilo.
Pokud se vám značka rozběhne a bude se to líbit a prodávat, pak můžete oslovit obchody, jestli by od vás věci nebraly, aspoň ze začátku třeba do komise, tzn. co se prodá, vám zaplatí, zbytek vrátí.
Každopádně, držím palce. Není lehké prorazit a v textilu už vůbec ne, ale když budete originální, může se zadařit a dokud to nezkusíte, tak to nezjistíte. Odvážným přeje štěstí.
Ještě k tomu sítotisku, jeho cena je odvislá od počtu kusů, které takto vyrobíte. Možná by tedy bylo ekonomičtější dělat potisk na nášivky a ty našívat na trička daných velikostí, případně tam dát více kusů k potisku. Jak to vypadá, viz zde. Pak je možné ještě formou razítka a šablon dělat vzory a potisky, případně malovat vzory francouzskými barvami přímo na každý kus, ale je to pracné a barvy dost zprvu pouští.
doplněno 26.01.15 07:08:Není zač. Až to zprovozníte, hoďte odkaz, ráda se podívám. Ráda jsem na holku nakupovala u české značky Donkey, která měla tehdy v holešovické tržnici prosklený stánek a moc pěkné, dobře ušité věci. Ani nevím, jestli tam stále je, asi ne, na netu to nemohu najít.
Prozatím nejsnažším způsobem, jak si takto přivydělat nějakou korunku je, prostě začít. To znamená, že si vyrobte ( ušijte¨, upleťte, uháčkujte a pod. co já vím co, upravte si to k svému oku, nazvěte si to třeba svým jménem - např. Lenička ( protože název Lenka, ten bude asi v obchodě známý, nebo nějaké super pamatovatelné. vyslovitelné jméno, které vás už povede.) NO, zaregistrujete se asi nejlépe na Aukru, kde chodí úplně nejvíc lidí a zkusíte kontrolní prodej, přičemž si musíte určit cenu. NO a uvidíte, jak to jde či půjde. Dalším druhý snadným způsobem je, navštívit prodejní blešáky, kda zaplatíte vstup např. 20 Kč a uvidíte odbyt, rozložíte si to tam prostě na stolku a s termoskou v ruce, bude čekat první "vlaštovky". No a když to půjde, tak budete navštěvovat pravidelné místa se stánkovým prodejem - slavnosti, trhy a pod., kde si koupíte zase stánek a budete? sbírat" drobáček k drobáčku - a zase uvidíte... Bude nutné si vést pečlivě 2 stránky účetnictví - dal / má dáti, aby jste přesně věděla, jakou jste měla režii a příjem. NO a abych dlouho se nerozepisoval, tam mi pak klidně napiště, řeknu co dál s povolením, živnostenským oprávněním a pod. Ale na začátek to nepotřebujete ! Hlavně nedejte na takové rady, které vás budou odrazovat, to většinou dělají ti "nerado" - makačenkové... sanyo
doplněno 24.01.15 20:10:Lenko, s tím živnostenským oprávněním nespěchejte jak radi djv., na to máte čas, nejdříve musíte vědět, co budete vyrábět a zda to vůbec prodáte...Jak se zaregistrujete, už budete muset platit - např. min. zdravotní pojištění, za registraci min. 1000,-Kč a pod. A co budete dělat , kdýž to nepůjde, když nebudete prodávat, jak by jste si představovala. I s tou značkou počkejte, všude to bude stát peníze... Radím vám dobře, nebojte se, čas jsou peníze...
Budete-li cokoliv vyrábět a prodávat za účelem dosažení zisku, půjde o podnikání. Pokuta za neoprávněné podnikání by se Vám prodražila víc než zdravotní a sociální pojištění.
Chcete-li prodávat výrobky se svou značkou, neradila bych začínat bez živnostenského oprávnění. Zkažení dobré pověsti před "rozjezdem" podnikání může znamenat i jeho rychlý konec ...
Internetové "projekty" nabízející rukodělné výrobky, jsou cestou, jak přijít o jméno dříve, než je získáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.