Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dlouho jsem hledala fóbie, názvy fóbií, které by seděly na ty mé, ale prostě jsem žádné nenašla. Nevím ani, jestli existují.
Nevím, jestli znáte někoho takového, ale mám hrozný strach z balonků, takový, že když se nafukuje, nebo je nafouklý, tak se bojím, že praskne. To samé ze šampaňského a ohňostroje. Silvestr vždycky protrpím. Nevíte, čím to je, že se tak bojím? V dětství jsem neprožila nic žakového, čemu by moje fóbie napovídala.
A další fóbie, kterou jste možná ani neslyšeli, je že mi dělá zle a neudržím pohled z videí nebo z fotek z vesmíru. Je to opravdu zvláštní a nevím, jestli je to vůbec normální.
Prosím poraďte, proč mám tyto fóbie, protože já to sama nevím a kdyžtak, k čemu byste to přiřadili. Děkuji moc všem.
Dobrý den, něco si přečtěte o fóbiích obecně. Většinou vznikají jako strachy z nějaké situace, zvířete nebo věci, která přeroste únosnou míru a rozšíří se. Často se stává, že původně jedna fobie postupně nakyne a rozšíří se na další a další situace, případně se přidají fobie další. Strach z vesmírných záběrů může oslovit fobii z výšek atd.
Jejich původ je dodnes nejasný. Někteří výzkumníci nyní začínají poukazovat na genetický základ, dřív se soudilo spíš na špatný zážitek z dětství. Kořenem všech fobií je nadměrná úzkostlivost.
Pro vás ale ten původ a název nemusí být až tak důležitý, přestože by bylo zajímavé odhalit kořen. Často však nelze. Důležité je pro vás, jak se toho zbavit, abyste si zbytečně neotravovala život. S fobiemi velmi dobře umí pracovat KBT terapie. Zde máte seznam psychotera/..., kteří se tím zabývají a neváhejte si co nejdříve najít nějakého, který vám s tím pomůže, aby se vaše fobie nerozšiřovala dále a neoklešťovala vám život.
doplněno 24.01.15 11:11:Jinak pokud je pro vás důležitý název, tak strach z balónků se jmenuje globophobie, pokud se rozšířil i na zeměkouli, spadá tam i toto, pokud tam hraje roli i strach z vesmíru, je to astrofobie, z výšek akrofobie, strach z hlasitých zvuků fonofobie, z ohně pyrofobie, strach z ohňostrojů pyrotechnofobie. Je ale úplně jedno, jak se co jmenuje, důležité je, že mají všechny úplně stejnou léčbu, kterou jsem popsala výše a pokud se toho chcete zbavit, neváhejte s ní začít. Je fajn tohle zvládnout a mít to pod kontrolou, hodně to pomůže i vašemu sebevědomí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.