Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy se sebeobrazem

Od: jirina* odpovědí: 3 změna:

Chtěla jsem poprosit o radu, vaše způsoby řešení. Je pravděpodobné, že mám trošku "citlivější" svědomí, nevím.

Kolem mě lidé taky řvou a chovají se špatně a přitom mi nepřijde, že mají problém s vnímáním sebe sama. Já taky musím někdy zařvat na své děti nebo řešit s někým nějaký konflikt. A ne vždy udržím uzdu a někdy se i rozjedu. Jindy opravdu nejednám správně.

To všechno má na mě vliv. Ve mě se to pere. Vidím kolem sebe lidi, kteří jsou tak milí a říkám si, jak to dělají, že se vnímají tak POZITIVNĚ. Cožpak oni nikdy nemusí zařvat na své děti, nedostávají se do zlých okolností, dokážou se vyhnout všem konfliktům nebo je vždy zvládnou tak, že si mohou poklepat na své rameno: "Jsi pašák, jako vždy jsi to zvládl bravúrně." Je to vysvětlené dostatečně?

Také chci být sladkou osobou, co přináší pokoj a lásku druhým, ale zdá se mi, že jsem citlivější spíš na svá negativa než pozitiva a nevím, jak ty moje chyby, hříchy a vylomeniny do mého sebeobrazu zakomponovat, abych se mohla vnímat jako "dobrý člověk." Když se člověk vnímá jako spíš zlejší, tak se pak taky tak chová, už to mám na sobě vyzkoušené. Děkuji za rady!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vybuchli jsme, dříve nebo později, úplně všichni. A děti to vědí a zkoušejí, co vydržíme a kam až mohou zajít. A všichni jsme večer měli výčitky svědomí, že jsme tvrdí, netrpěliví, příliš autoritativní. Každý rodič, který o své výchově nepochybuje asi nebude ideálním rodičem, ale diktátorem. ;) Udělejte si čas a proklikejte tenhle odkaz, stojí to za to. nevychova.cz/... Jednou jsem se přihlásila a teď dostávám nová, opravdu kouzelná a pravdivá videa. Třeba pomohou i vám. *hej* Jen si musíte uvědomit, že děti musí vědět, že je máte ráda. Ne proto, že jim to řeknete nebo se stanete konkurentem v objímání v amerických filmech, ale tím, že je budete podporovat a ony ve vás budou mít "pevný bod"ze kterého budou moci i zastavit zemi. A pak nevadí zařvání nebo dobře mířená prdelovka.

faithoncemore*

Přesně tak - děti umí velmi dobře rozlišit, vycítit, zda je jejich rodič zlý a nemá je rád, či zda je má rád, ale je trošku nerv :) ...osobně jsem to řešila slovem "promiň" a pohlazením.

dejavu*
hodnocení

3x

Dobrý den, nikdo není robot a všichni děláme chyby. Každý, i ten sebevyrovnanější a laskavější člověk má nějakou Achillovu patu, na kterou je citlivý a vystříkne jako švestkový knedlík.

Co je dobře a špatně, to každý z nás ví, protože už od mládí si tvoříme nějaké morální hodnoty, i když o nich moc nepřemýšlíme, jsou tam. Pokud uděláte něco proti těmhle hodnotám a přesvědčením, i když si rozumem zdůvodníte, že je to v pořádku a muselo to tak být, po poradě se svým srdcem dobře víte, že to správné nebylo a cítíte se mizerně. Žít v souladu se svým srdcem je velký pramen štěstí.

Neotáčejte se na jiné, nepřemýšlejte, jestli vědí, že chybují, nebo se s chybami dokáží přijímat a nesnaží se změnit. Hrajte za sebe.

Vy cítíte, že křičet na děti je selháním a máte pravdu. Jestli to dělá dryjáčnická Jandová od vedle nebo primitivní Polesná ze školky, to neřešte, nesrovnávejte se s nimi, to je jejich problém. Obecně, čím je člověk jednodušší, tím méně si s tímhle láme hlavu. Vy ale víte, že to je špatné, že by se to dít nemělo, tak s tím bojujte u sebe.

Prvním krokem je si to uvědomit a pak to pozorujte, jak vzniká, kdy se vám to podařilo zarazit a kdy už se to veze jako auto bez brzd. Většinou dojdete k zajímavým zjištěním, že to má své logické souvislosti a když je poznáte, můžete to regulovat.

Např. budete počítat s tím, že se vám to víc stává, když menstruujete, jste unavená z práce atd. atd. a tehdy se budete vyhýbat co nejvíce konfliktním situacím s dětmi. Zkusíte metody, jak hysterický afekt zvládnout v jeho záběhu, třeba tím, že se na pár minut vzdálíte, napijete se vody, zklidníte se pohledem do okna atd., cokoliv, co na vás funguje.

Pomohlo by vám i cvičení jógy, pomocná může být i kamarádka nebo psycholog, prostě někdo, před kým nemusíte hrát divadlo a můžete se mu svěřit, že vás i to dítě někdy štve tak strašně, strašně moc. Už to uleví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]