Nejste přihlášen/a.
Oboje vzniklo ze stejného jména. Vzniklo zřejmě z hebrejského jména Elíšéwah, které se překládá jako "Bůh je má přísada"či "přísahám na svého Boha". Stejný původ má i české jméno Alžběta (anglicky Elisabeth). Dle některých vědců jméno Eliška vzniklo právě jako domácká varianta anglického jména Elisabeth. svatky.centrum.cz/...
doplněno 21.01.15 14:01:Ano, každé ze jmen má svůj vlastní svátek, nejsou totožná. Ani u nás, ani v anglicky mluvících státech.
doplněno 21.01.15 15:06:Audinos se mýlí. Eliška i Alžběta mají své vlastní svátky. Janovi se říká Jeník nebo Honza, ale v kalendáři je pouze Jan.
Díky, takže se jedná o dvě jména, byt mají společný základ a nejedná se o jména totožná, je to tak?
Myslím, že je tam spíše ta totožnost (jako Jan a Honza, Pepa a Josef, Dáša a Dagmar). Poněvadž moje babička Eliška měla, jak jsem později zjistil, v občance Alžběta.
Když se na to nyní dívám, tak z Alžběty jde udělat i Bětu...
Nemyslím si, že je to stejný případ jako Jan a Honza či Josef a Pepa. To jsou domácké podoby téhož jména. Eliška a Alžběta jsou dvě varianty původně jednoho jména. Jednoho dne se jejich vývoj rozdělil a dnes tak máme každé z těchto jmen v kalendáři. Nic samozřejmě někomu nebrání, aby doma užíval namísto Ažběty Elišku, možná je to takto dokonce v některých lokalitách místním zvykem. Ta jména mají skutečně k sobě blízko (a nejen tato).
doplněno 21.01.15 19:04:Ještě zde doplním odkazy na Wikipedii, ze kterých kromě historického vývoje vyplývá i to, že domácká podoba Elišky může být Alžběta a naopak (podobně jako Josef a Pepa) - já jsem se s tím osobně nesetkal, ale proč ne...
Zdravím, že je Běta domácké oslovení Alžběty, to je známá věc. Jenže Běta v kalendáři vůbec není, stejně jako Honza nebo Pepa, narozdíl od Elišky s Alžbětou. Jsou to tedy dvě různá jména.
Že se z Alžběty stala Eliška, to slyším prvně... není spíš možné, že babičce se vlastní jméno nelíbilo, a nechala si říkat jiným?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.