Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v poslední době pozoruji, že si spoustu studentů - hlavně vysokoškoláků, oblíbilo odběry krevní plasmy jako způsob finančního přilepšení. Pravdou je, že mě tento způsob snadného přivýdělku taky lákal, mám z toho však trochu strach. Všude píší, jak to je zdravotně nezávadné (možná i proto, aby nalákali potencionální dárce), ale já jsem přesto v tomto směru dosti skeptická. Když přece člověku ve větším množství nebo po delší dobu odebírají z těla něco, co tam přirozeně patří, pak to musí mít nějaký negativní vliv. Nebo ne? Vím, že si to tělo dokáže znovu vyrobit, ale neznamená to pak pro tělo oslabení nebo sníženou imunitu? Moc se v tom nevyznám, nemám zdravotní vzdělání. Tento dotaz je spíš směřován pro lidi, kteří pracují ve zdravotnictví a mají o tom víc informací. Myslím, že za zničené zdraví ty peníze ani nestojí.
Dobrý den,jsem také dárcem krevní plasmy v Ústí nad Labem. Chodím pravidelně každý týden.. Krev Vám odeberou pomocí jehly určitou část,ta se v takovém stroji odstředí,oddělí plasmu,ta jde do nádoby a krev se Vám vrací zpet... Musíte den před odběrem vypít tři litry vody a tak max. 2 hodiny před odberem se najíst,klidně i hodinu,ale né že se najíte ráno a na odběr půjdete ve tři odpoledne.. Je důležitá ta voda,protože plasma se vytváří z vody... Pokud dodržíte tu vodu a jídlo,nic Vám nebude,pokud ne,může být nevolno. Jinak první odběr platí 200,za druhý 600 a pak každý další 400. Těch 1000 korun jak je tu zmiňováno je ,že aby donutili lidi chodit včas na sjednanou hodinu,tak každý ráno losují z lidí,kteří jsou na ten den objednáni a když Vás vylosujou a Vy příjdete včas a odběr proběhne v pořádku,tak dostanete těch 1000 kč navíc...Jinak je pravda,že před každým odběrem Vám vezmou krev do asi dvou zkumavek aby vyloučili HIV,virozu a cokoliv,co by mohlo bránit v dárcovství... Je to přilepšení finanční,ale především krevní plasma se daruje lidem,kteří měli třeba nehodu a potřebují ji,hlavně spíše při popáleninách a nikdy nevíte,kdy ji budete potřebovat Vy.. Můžete klidně chodit jednou za 14 dní,vždy se objednáte na den a hodinu,kdy Vám to vyhovuje... Množství plasmy se odebírá podle váhy. Já mám 65 kg a daruji 750 ml... kamarádka má 72 kg a daruje 800 ml...Před každým odberem,jdete nejdříve k lékařce,ta změří tlak,teplotu a optá se,zda se cítíte dobře a zad jste dodržela podmínky. Jediné co je ještě v podmínkách je to,že by jste neměla mít za poslední půl rok žádnou operaci,nebo zlomeninu...Ale to Vám vše řeknou... Přeju hodně štěstí a vůbec se nebojte...Míla
Já dávám krev celý život a to 3x ročně. Kontroluji si tím svůj zdravotní stav, protože předodběrové vyšetření je vcelku důkladné. Následuje ještě poodběrové vyšetření, kde se dodělá zbytek rozborů vč. na HIV a další. Pokud by byl problém, ozvou se a odešlou k lékaři. Za peníze jsem nikdy nedával, tak o tom moc nevím. Mám veškeré možné plakety Janského. Vím že nám hradí cestovné 40,. stravenku a občerstvení po odběru. Po odběru se cítím dobře a nikdy jsem neměl zdravotní problémy a jsem docela zdráv i když mě 50tka taky už dávno minula. Žádné obavy.
Darování krve a krevní plasmy jsou malinko odlišné věci. Já jsem taky dárce krve (teprve 16 odběrů), ale když jsem se kdysi ptala na možnost darování plasmy (což je možné podstatně častěji), tak mi řekli, že to pro každého vhodné není. Píšu laicky, tak jak jsem to pochopila, snad mě žádný odborník nebude mít za zlé neodborné vyjadřování.
Při odběru plasmy se odbraná krev prožene nějakým přístrojem, který separuje pouze tu plasmu. Zbylou krev obratem vrací zpátky do žil pod nějakým větším tlakem a hrozí riziko popraskání žil a z toho případně nějakých dalších komplikací. Pokud tedy máte dostatečně pevní žíly, určitě to není žádné riziko (v rozumných intervalech). Ale pokud jste "křehká dívenka", zřejmě Vás od toho zodpovědný lékař bude zrazovat. U darování krve toto riziko není, ale zas nevím, jestli vůbec ještě někde provádějí placené odběry. Všude chtějí jen čestné dárce zdarma.
Upřímně -taky bych si klidně nechala zaplatit na ruku. Jako matka na RD z toho nemám ani placené volno, ani odpis na daně (není z čeho), a ještě si musím složitě shánět hlídání. Manžel totiž na doprovod na transfuzku a hlídání dětí propustu mít nemůže - není to nutný zdravotní úkon. Takže jestli zjistíte, že někde dárcům krve platí, dejte vědět
Pokud Vám mohu poradit , tak peníze za odběr tzv. "plné krve dostanete ve středisku HAEMA BLUT SPENDE DIENST , v Německu , je jich 29 poboček .
Pochopitelně že záleží , kde bydlíte .
Nejvíce těch poboček je z pochopitelných důvodů ve východním Německu .Já osobně chodím do Freibergu (mám to blíž k domovu), v Drážďanech je jich také 5 a další v GERA , CHEMNITZ , PLAVNO , a další .
Podívejte se na jejich webové stránky , tam je vše : WWW.HAEMA.DE
Jsou i v Polštině (protože Frankfurt nad odrou a Goerlitz (u Nisy ) je těsně u polské hranice , takže tam jezdí hodně Poláci .
V průměru si přijdete (po 10 odběrech plasmy ) kolem 20 E .
Lze darovat i krev i plasmu .
Za Vollblut je více , já dávám ale raději plasmu .
Na shledanou
Aztli
Když budete chtít vědět víc, , najdete mne na intenetu pod jménem AZTLI a tam je kontakt .
Dobrý den,
přesně jak píše mamcazmoravy, je rozdíl mezi dárcovstvím krve a dárcovstvím krevní plazmy s destičkami. Při darování krve Vám odeberou plnou krev, máte nárok na den volna, stravenku, občerstvení atd.
Při darování plazmy a destiček jdete na separátor, kde Vám berou z jedné žíly krev, která putuje do separátoru, odkud se odstředí zvlášť plazma a krevní destičky. Zpět se Vám vrací krev druhou žílou. Toto trvá cca 1 hodinu. Samozřejmě nevezmou vše, co máte. Za odběr můžete dostat v Praze 1 000,00 Kč, nebo jako čestný dárce (pak nárok na stravenku, občerstvení odečet z daní atd.). Některé pojišťovny nabízí po určitém počtu odběrů lázeňský pobyt.
Já již daruji cca 1,5 roku a cítím se dobře. Naopak si myslím, že je dobré, když Vám udělají každý měsíc testy, zda jste v pořádku.Snad jsem to vysvětlila dobře, omlouvám se za nějaké chybky nebo nejasnosti.
Já chodím na darování krevní plazmy 3-4x za měsíc. Je mi 56 let a zatím jsem žádné problémy neměla. Lékaři kontrolují zdravotní stav a řeknou jak dopadly rozbory krve. Může se chodit i každý týden, podle toho jak to kdo snáší. Po darování 25 litrů krevní plazmy musí být pauza na 6 měsíců. Platí se 400 Kč za odběr a mimo to provádí losování dárců a dávají odměny 1000Kč. O prázdninách dávají mimořádnou odměnu za 6 odběrů 600Kč. Pro studenty a nezaměstnané to je dobrý přivýdělek.
Dobry den
mam dotaz chcem darovat plazmu ale som Obezna 150 kg ale nemam zdravotne problemi ani metabolicke poruchy neberem leky a nekourim proste zdrava holka ale tlusta . Je to možne odebrat plazmu a požit ju pre pacienta Dekuji za odpoved
Ps. Hrubky mam povolene jsem Dysgrafik
no bez problemu muzete mit nadvahu klidne i tech 150 kilo znam i lidi co chodi na plazmu amaji vic nez 150kilo ,
To MRTIN: plasma se započítává jako normální odběr.
Jinak v Novém Jičíně odebírají plasmu jednou za čtrnáct dní v počtu 7 odběrů. Mám ale na mysli darování plasmy, ne prodej.
Co se týče těch rizik, u nás v NJ vás napíchnou pouze jednou jehlou, odběr probíhá možná v 7 krocích, mašinka si z vás něco cucne, prožene to odstředivkou, co nechce (krvinky) smíchá s fízákem (fyziologický roztok nahrazující odebrané minerály) a tou samou jehlo vše vrací zpět. Proces se opakuje až do naplnění váčku.
Co se ryzik týče: Krev se tímto procesem zahustí, což může u někoho vyvolávat únavu. Tělo je v době asi týdne po odběru náchylnější i na nachlazení a podobné věci. Doktoři tvrdí, že odběr plasmy urychluje hojení ran. U mě to však funguje opačně. Krev daruji 4x ročně 10 let a odběr plasmy považuji za mnohem větší zásah do organizmu, než jakým je odběr plné krve, který je obvšem taky nepřirozený.
Hezký den,neměla jsem čas pročítat všechny odpovědi, vemte to tedy v potaz, snad nebudu někoho opakovat. Pokud ano, pak jen potvrdím jeho příspěvek. Studuji VŠ a možnost přivýdělku pomocí dárcovství plazmy mi přišla příhodná. Bohužel se s tím objevily i zdravotní komplikace, jako je anémie, vysoký krevní tlak a absence vitamínů a minerálů, tzn. zblednutí kůže, špatné dýchání, tlukot srdce. Sanoplazma si to velmi dobře uvědomuje a všichni ví, že odběr něčeho, co je v těle přirozené a z nějakého důvodu, musí zanechat stopy. Rozhodně je pak na pováženou, zda-li je skutečně vhodné darovat ji jednou týdně, jak je povoleno. Má lékařka byla z tohoto faktu u vytržení. Mně tedy 4 po sobě jdoucí dárcovství totálně rozházela. Užívám železo, mám změněný jídelníček a doufám, že se anémie brzy zbavím. Skutečně, za zničené zdraví to nestojí.
Zajímavé , Mám stopatnáct odběrů Plasmy a pětkrát jsem ( podotýkám) daroval krev, kupodivu žádnou újmu necítím.
Dobrý den , já osobně jsem byl darovat plnou krev 28 * a plasmu 61 * a chodím do tří různých , do Sanaplasmy v Ústí nad Labem ,Unicaplasmy v Praze a Europlasmy v Praze a tak to střídám .
A snažím se dodržovat to , co má dárce krve .a dělám nejrůznější fyzicky náročné práce .
Takže to může být dáno dispozicí organismu a také pochopitelně si na to tělo musí také zvyknout .
Samozřejmě rozumně a nic nepřehánět .
Na shledanou
Miztli
Fandím všem dárcům co dávají krev nezištně a zdarma. Ale těm co chodí na odběry jen pro peníze tak těm se dost divím.Sama
jsem nemocná a krev dávat nesmím, jinak celá rodina pravidelně a zadarmo krev dává již léta a nijak se to na jejich zdraví neprojevuje. Švagr dával i plazmu a je zdravý.
Liduš, máte pravdu.. na jednu stranu člověk v nouzi kouká, kde si přivydělat třeba na chleba, studenti dávají krev, plazmu, cokoli, aby měli na studia. Ono když mají chudé rodiče, tak studijní materiály, kolej a obživa mohou být problematické, to naprosto chápu.
Z druhé strany, člověk který peníze až tak nepotřebuje a zaplatit si to nechá, jen z hamižnosti, by se asi divil, kdyby mu po nehodě či operaci přišla domů faktura na krev, kterou dostal.
Dobrý den,
daruji plnou krev i krevní plazmu pravideloně asi 20 let, o počtu odběrů se tady nechci zmiňovat, ale při průměru cca 12-15 odběrů za rok je to zřejmé. Žádné výrazné zdravotní problémy spojené s dárcovstvím nemám. Měl jsem sice období, kdy mi nebylo při odběrech plazmy úplně dobře, ale zvýšil jsem po konzultaci s lékaři přísun železa, dalších vitamínů a tekutin a je to OK: Spíše mě zaráží kolik lidí chodí darovat za peníze. Pro mě je to nepochopitelné . Osobně to vnímám jako nějakou službu lidstvu, poslání a věřím, že tím můžu někomu, kdo to nutně potřebuje, pomoci nebo dokonce zachránit život. Nikdy bych si za to nevzal peníze. Ale to je každého věc, já v tom mám jasno. Spíš by mě zajínalo to riziko darování plazmy a nemyslím jen takové méně závažné potíže jako nevolnosti apod. Jaký vliv má dlouhodobé dárcovství plazmy na tvorbu rakovinových buněk nebo na riziko vzniku jiných závažných onemocnění?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.