Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, prosím o radu. Mám přítelkyni, která bydlí sice na sídlišti, jenže po 7 večer vystoupí z metra, odkud to má k bytu 5 minut cesty, a jde v podstatě sama. Samozřejmě přijede víc lidí, ale každý si jde svou cestou a za minutu, dvě se lidi rozejdou.
Jde o to, že se jí bojím nechávat jí tam chodit samotnou, ne že bych byl paraniodní, ale zrovna minulý týden tam přepadli 15 letýho kluka, pohybují se tam "podivné existence" a je tam i několik skupinek bezdomovců (ti jsou asi teda spíše "neškodní").
Samozřejmě už tam došlo v minulosti i k nějakým pokusům o znásilnění a občas se tam stane nějaké to přepadnení (zrovna jako minulý týden).
Proto když s přítelkyní někde dýl sedíme, tak jí doprovázím domů. Sice je to pro mě asi 1/2 hodiny zajížďka, ale radši když se ona cítí bezpečně a já mám klid že je v pořádku, než být doma o 30 minut dřív...
Problém je v tom, že když nejsme spolu, tak ji nemá kdo doprovodit. Jasně, tak ještě třeba kolem té 7 - 8 ačkoli je tam téměř liduprázdno tak tam přecejen někdo projde. Ale zrovna teď mi psala, že včera večer měla po zkoušce, šly si s kamarádkama sednout na skleničku, skončily v 11 večer a pak jela domů. Já vím, že s tím nic nenadělám, ale i pro stejně staré slečny kolem 18-20 stále jezdí rodiče nebo jim třeba dojde otec naproti alespoň k tomu metru, ale má přítelkyně má prostě smůlu.
Třeba je to přehnaná starostlivost, rodiče se smějí tomu, že jsem paranoidní, ale jednak vím jak to tam vypadá a sama přiznala, že se někdy bojí a že už jí za ty roky co tam bydlí párkrát někdo kdo se jí příliš nelíbil na ulici oslovil.
Napadá vás něco co s tím, řešili jste to někdy někdo? Jediné co mě napadá je koupit třeba pepřák do kapsy, ale nevím jak se dá reálně použít...
Ahoj, je moc dobře, že si o přítelkyni děláš starosti, na tom není nic paranoidního. Když už ji nemá kdo doprovodit, alespoň pepřák do kapsy by určitě pomohl. Nesmí být prošlý a jak to funguje, s ní nazkoušej venku, aby si cvičně stříkla a věděla, že to je takový mlhový sloupek. Též by to neměla použít v uzavřené místnosti nebo proti větru. Pomohly by jí kurzy sebeobrany. Je to lepší než nic a může se jí to v životě hodit.
Pepřák do kapsy, stříknout do ksichtu a zdrhnout... Začít chodit na nějaký bojový sport, můžete spolu - hodí se to i tobě. Nebo ty kurzy sebeobrany. Nejde ani tak o to umět někoho zmlátit, ale že pak z člověka vyzařuje nějaké fluidum a útočník to vycítí a vůbec nezaútočí. Paranoia ano i ne - těch přepadení není až tolik ale zase ne až tak málo. 1000x zbytečný doprovod je lepší než jeden průšvih. Přepadnout můžou i tebe, takže ta sebeobrana platí i pro tebe. Třeba fetka s nožem bude chtít prachy a mobil - vystříkat pepřákem nebo hodit hlínu do očí a zdrhat. Jít do kontaktu jedině jako poslední možnost - i když se ubráníš tak bude tahanice s poldama jak to bylo atd.
Mám zkušenost s pronásledováním, naštěstí jsem těsně předtím četla nějaký článek o fíglech pro ženy: kromě toho, co už tu další napsali, je dobré mít v kapse klíče na šňůře a/nebo jeden klíč (ten nejdelší) držet pevně v rukou. Ale opravdu pevně, aby nevypadl při leknutí. A pak jen mířit na oči, případně celými klíči na šňůře praštit útočníka. Při pronásledování (ať už domnělém nebo skutečném) se slečna může najednou (rychle, bez rozmýšlení!) otočit o 180° a při chůzi se dívat pronásledovateli do očí - mnoho útočníků to odradí (nečekají to) a když to útočník není, aspoň má slečna jistotu. Ale chce to se dívat zpříma do očí a fakt se nebát. Měla by mít přehled o tom, co se děje kolem ní, klidně se otáčet za "podivnými existencemi", když útočí, pohybují se tak, aby ženu při přepadení překvapili, takže když za mnou někdo chvilku jde a najednou ho nikde nevidím, tak hned chytám v kapse klíče, protože se může schovávat za stromkem vedle mě.
Paranoidní nejste. Já se taky nikdy nebála, dokud jsem půl hodinky nezdrhala před nějakým chlápkem. Asi chtěl jen moji kabelku, ale i kdyby...
Pro normální holku/ ženu bouchačku? Moc průšvihové, navíc starost o zbraň. To už radši paralyzer. Když jí tu bouchačku šlohne kapsář v tramvaji tak má průšvih. A přepadení - fajn, střelí útočníka, průšvih s nutnou obranou. Odražená kulka sejme náhodou kolemjdoucího a jde sedět. Nene, bouchačka je fajn ale jen pro profíky...
Profík je kdo? Policajt? A ten je narozdíl od v pistoli trénované ženské nějaký nadčlověk? Nebo co?
A taky-zbraň se nepoužívá tak, jak to vidíš v Kobře11, víš?
jj, například policajt
já souhlasím s tím, že zbran do ruky běžnýmu člověku nepatří
vlastnit jí představuje pravidelně s ní chodit trénovat, mít to manipulaci jako mechanickou věc, skladovat v trezoru ale zároveň nosit denně s sebou a pečovat o to, aby se nedostala kam nemá, neztratila
událos typu, že jí může člověk fakt použít u ne-profesionála nastane 1x? 2x? za život a navíc v natolik nepřipravené situaci že tu zbraň nejenom nemá u sebe ale i když má, nastoupí endorfíny a ve stresu člověk jedná jinak a o 60% nižší přesnost reakce
nehledě na možnost že tu spoušť nezmáčkne e útočník zbraň vytrhne, mlůže jí zabít, nebo naopak zmáčkne, zraní ale nezabije, pak bude souzená a bude muset něsíce vysvětlovat žýe jednala v sebeobraně, aby si na ní nakonec ještě útočník počkal a dorazil, nebo zabije a pak už se těžko vysvětluje že mohla ještě chvíli počkat nežř jí ten zlý oprtavu praští, bude spousty chytrolínů, co budou tvrdit že to tak zle nemyslel. Nebo jí ujedou nervy a sejme někoho, kdo fakt ublížit nechtěl, jen nerozezná situaci.
moc moc moc komplikací a negativ
zato pepřák... to se bere jako že někoho stříkla voňavkou a účel splní si myslim líp
zato policajt, i když se tu snažíš nadhodit, že je nadčlověk, ten do té situace přijde daleko častěji, takřka každej den několikrát. Taky poravidelně cvičí s tou zbraní. Proto tvrdit, že je nadčlověk, je demagogie. Opravdu jí upotřebí líp. Je trénovanej na stres a už lecos viděl. Neni sice neomylnej.
I když vezmu člověka, který k tomu bude mít nějaký takovýto extrémní důvod, kdy každej den něco riskuje apod. a vyplatí se mu tomu věnovat čas.. pak bych viděl zbraň jako oka. Pro normální lidi je to ale fantasmagorie a je to hlavně o tom, že ta situace přichází n e č e k a n ě.
Zdravím, popravdě neznám moc kamarádek, kterým by v 18-20 letech chodil naproti táta, a to ani u nás, ani v Brně.. a to se na skleničku chodilo pomalu každý druhý den. Je jistě přínosné mít o druhého obavy, ale nesmí se to přehánět, vidět za každým rohem úchyláka je pak opravdu paranoia. V parku u nás se před lety událo znásilnění a ne jedno, ale tím parkem si prostě ráno za tmy někdy chodím pro auto anebo tudy chodím večer ze skleničky. Nemám z toho bůhvíjakou radost, zrovna dneska mě tam zastavil jakýsi bezdomovec a musela jsem hrát Rakušačku, aby dal pokoj.
Pepřák je na houby, stačí špatný vítr a problém bude mít přítelkyně, já nosím preventivně v ruce svazek svých klíčů. Jelikož ten svazek čítá cca 8-10 klíčů a tak 20 kovových a jiných tvrdých přívěsků a je na delší pevné šňůře, tak mi kdysi pomohl od holky, co mě chtěla okrást. Stačilo se klíči ohnat.
Ovšem uvědom si, že každý večer až do konce života slečnu doprovázet prostě nemůžeš. Tak ji zapiš třeba do kurzů sebeobrany, ať máš větší klid. Ty chvaty a hmaty se hodí, i když obecně, pokud se chlapovi trefé do koulí, tak jich jde 98% k zemi.
doplněno 20.01.15 17:53:JO, zbraň je dobrá věc. Jenže v dobrých rukou. Já jsem třeba cholerik a zastřelila bych prvního hajzla, který by se namanul. Proto si zbroják nakonec po mnoha úvahách dělat nebudu.
Nicméně zbraň na gumové projektily nezabije, zato dostatečně odradí útočníka...
doplněno 21.01.15 13:02:Asd - to je pravda, jistota, že ten druhý nevytáhne skutečný kvér, není. Buď člověk vypálí jako první, anebo je v pěkný rejži.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.