Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepracuji, nejsem na ÚP, možnost DPP?

Od: torinnka odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu, v těhle věcech se nevyznám... Na podzim jsem se vrátila ze zahraničí, na ÚP jsem se neregistrovala, nevím ani, jestli bych měla na něco nárok, nechtěla jsem prostě na úřad docházet. Začala jsem si platit zdravotní sama a žila ze svého. Mám nabídku jít opět "ven," ale až od podzimu. Nyní mi nabídl jeden známý, jestli mu nechci občas vypomoct ve firmě s překlady atp. Chci se zeptat, jak mi může oficiálně dát peníze? ŽL si zakládat nehci, předpokládám, že bych musela krom zdravotního začít hned platit i sociální? Půjde o malé výdělky, třeba 6-8tis., takže by se mi to vůbec nevyplatilo. Můžu být zaměstnaná na DPP? Jak by to bylo? Stále bych si sama platila ZP, a z částky do 10.000,- tedy 15% daň z příjmu nebo jak...? Možná říkám úplnou blbost, fakt se v tom nevyznám... Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

0x

Když máte tolik peněz, abyste si platila zdravotní, tak snad to sociální pojištění nebude takový problém ne?

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 20. 01. 2015 08:45:24
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.
torinnka
hodnocení

Mám pocit, že jedna ze zásad tohoto fóra je odpovídat k věci. Zdravotní platím a kdyby se mi něco stalo jsem pojištěná. Ale nevidím důvod proč si jen tak platit sociální. Na žádných dávkách jsem nebyla, podporu jsem nikdy neměla. Že se mi doba nezapočte do důchodu mi nevadí a tedy mi to přijde jako peníze hozené z okna. Zdravotní je něco málo přes 1000,- socka pokud se nepletu minimálně 2x tolik. A za co? Za nic.
zb*
Sociální poj. Není o soc dávkách, jde o důchodu.

zb*
hodnocení

0x
Budete platit jen zp ale jen jako tzv samoplatce, tj ne ze mzdy. U daně podepíšete prohlášení a nebudete platit u těchto částek patrně nic, zúčtování nechť provede zaměstnavatel. Soc ani zp se u DPp do 10000 kc/mes neplat í. Registraci na UP bych doporučil. Nebudete muset platit zp a můžete mít DPp do 4600 měs. I u DPp můžete mít cestovní náhrady a ty se do limitu nepočítají a nedani se.
torinnka
hodnocení

Děkuji za odpověď. Mně se na ÚP prostě nechce :( Vím, že se tam chodí 1x za X týdnů, ale prostě je mi to nějaké takové nepříjemné, nevím, no. Pokud by mě to do částky 10tis. nestálo nic, krom ZP, tak bych byla spokojená a nechala to takhle

zb*
Oni by vám žádné dávky nedali, když byste měla příjem. Jen by vám občas dali doporucenku někam. Ale jak chcete. Je to pohoda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]