Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plná moc-Dispoziční právo ke správě majetku

Od: prskac1* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám otázku ohledně rodinného příslušníka, který je v domově pro seniory.

Jedná se o to, co je třeba vyřídit k tomu aby bylo možno spravovat jeho majetek, finance a mít kontrolu nad tím jak domov nakládá s jeho prostředky.

Když jsme toto chtěli řešit v domově důchodců, byly jsme odbytí s tím, že proč nás takové věci zajímají a že je způsobilý a dokáže si své prostředky ohlídát sám.

V domově je cca 10 let, tak by mne zajímalo jaký má důchod, jaké jsou výdaje na pobyt v domově, kolik má ušetřeno za celou dobu pobytu atd.

Při dnešní návštěvě mi bylo sděleno, že pojede v únoru do lázní, ale že si musí lázně zaplatit a k tomu zaplatit i ošetřovatelku která tam pojede s ním. Tohle mi připadá trošku ujeté, protože pokud vím tak lázně jsou na takové klienty připravené.

Dále přišel dopis, ve kterém domov vyžaduje doplatek za služby v řádech tisícikorun a že na toto nemá jejich klient prostředky.

A tady je celý kámen úrazu, protože o jeho finančních dispozicích se se mnou odmítá kdokoliv v domově bavit a to včetně ředitelky, sociální pracovnice a účetního, který se o všechny příjmy a výdaje stará.

OTÁZKA ZNÍ:

Jaký potřebuju mít v ruce papír, aby byl domov povinnen veškeré informace o jeho majetku sdělit?

Volal jsem notáři a v kanceláři mi tvrdili, že stačí dispoziční právo s ověřeným podpisem a jeho souhlasem na poště.

Děkuji za info a návrhy.

doplněno 19.01.15 16:24:

Popřípadě prosím o zaslání návrhu jak by toto dispoziční právo(plná moc měla(o) vypadat..

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

vzory.cz/...

zkuste se podívat sem,dolu :)

prskac1*
hodnocení

Poděkování uživateli hankas.

Je vidět, že se stále najdou lidé, kteří jsou ochotni poradit i bez blbých připomínek.

Jinak myslím, že něco takového bude stačit, jen to budu muset trošku poupravit.

Pokud je příbuzný svéprávný tak nikdo jiný nemá nárok dostat jakékoliv informace. Můžete požádat soud o udělení poručnictví,ale podmínkou je nesvéprávnost dotyčného . Zde záleží na tom,jak stav posoudí lékař .Potom budete mít přístup ke všem údajům nejen z DD. Takto jsme řešili tchýni v DD a souběžně s generální plnou mocí všechno kolem provozu domu (daň z nem.,elektřina,plyn,voda), bankovního účtu,důchodu na ČSSZ, smlouva s DD-kde je přesně uvedeno za jakých podmínek,i na ty lázně by jste museli dát souhlas ...atd.

Není to jednoduché papírování,ale dá se to vyřídit. Tchýně když byla doma byla např. schopna podepsat ve svých 85 letech penzijní připojištění (pod slibem +120 Kč měsíčně od státu) a třeba 2x týdně změnila dodavatele elektřiny nebo plynu.Nebo od "šmejdů" cokoliv koupit. Jinak máme DD s perfektní péčí,rozhodně nestrádá a ještě jí peníze z důchodu zůstávají na účtě. (A jde o tisíce)

ale jak píše bruno - záleží na tom,kde je provozovatelem DD

hodnocení

2x

Podmínky pro poskytování sociálních služeb upravuje zák.č.108/2006 Sb. v platném znění a prováděcí vyhláška č. 505/2006 Sb. v platném znění. Sociální služby se poskytují na základě smlouvy uzavřené mezi poskytovatelem a uživatelem služeb. Tato smlouva musí obsahovat m.j. druh sociální služby, výši úhrady a způsob jejího placení (§ 91 odst. 2 zákona). Tuto smlouvu musí mít klient u sebe a lze tedy zjistit, v jaké výši poskytované služby hradí. Důchodový výměr dostává každý důchodce poštou a má jej u sebe. Poskytovatel má právo znát výši důchodu, může si tedy výměr okopírovat, nesmí si jej však ponechat. Po zaplacení pobytu a nasmlouvané stravy musí zůstat uživateli 15% jeho příjmu. Pokud má nízký důchod a ten na úhradu nestačí, může se domov obrátit na rodinu uživatele se žádostí o doplácení rozdílu; pokud toho rodina není schopna, musí domov snížit úhradu tak, aby 15% příjmu klientu zůstalo. Peníze, které klientu po úhradů zůstane, má právo mít u sebe (pokud je schopen s nimi hospodařit). Jestliže je klient příjemcem příspěvku na péči, pak ten celý náleží domovu.

Vše, co jsem dosud napsal, platí pro domovy, které jsou zaregistrovány u krajského úřadu. Některé soukromé domovy nemají registraci, nemusí se pak řídit uvedeným zákonem a vyhláškou, nesmí však svou činnost vydávat za sociální služby. V praxi se pár takových domovů vyskytuje, a zejména u nich jsou zjišťovány závažné nedostatky.

Domovy jsou povinny mít zpracován soubor informací o poskytované sociální službě a ten musí být veřejnosti dostupný (nástěnky, vývěsky, internet). Stížnosti lze podávat řediteli domova, pokud nepadne na úrodnou půdu pak tedy zřizovateli domova, což je nejčastěji obec nebo kraj (informace podá odbor sociální péče příslušného úřadu). Finanční úřad s těmito záležitostmi nemá nic společného.

doplněno 19.01.15 18:02:

Jak už jsem uvedl, výše úhrady je uvedena ve smlouvě, výše důchodu ve výměru. A jestli vám tyto údaje váš příbuzný sdělí, jen jen jeho věc (to se týká i jeho úspor). Nemůžete se pracovníků domova divit, že jsou v těchto věcech opatrní. Znám mnoho případů, kdy příbuzní pravidelně uživatele domova obírali o celý zůstatek důchodu. Jsem seznámen s celou řadou zařízení sociálních služeb a u všech je pravidlem, že valná většina návštěv přichází za svými příbuznými v den výplaty důchodu.

doplněno 19.01.15 18:05:

A ještě k vašemu dodatečnému dotazu. Z hlediska zákona č. 108/2006 Sb. není rozhodující, zda jde o domov soukromý nebo zřízený obcí, důležité je, zda má registraci u krajského úřadu. To by mělo být na webových stránkách domova uvedeno.

doplněno 19.01.15 18:17:

Pokud by mělo zůstat klientu domova pro seniory po úhradě pobytu a stravy 9 tisíc, muselo by se jednat o příjemce velice nadstandardního důchodu nebo o extrémě levný domov. Za pobyt stanoví vyhláška maximální výši úhrady 200 Kč/den a za celodenní stravu max. 160 Kč/den. Některé domovy jdou až na tento strop, většinou se úhrady pohybují mírně pod maximální hranicí. Pak se tedy spočítejte, kolik váš příbuzný měsíčně zaplatí. A jen pro informaci - skutečné náklady domovů pro seniory se pohybují okolo 22 tis. Kč/měs/lůžko. Znovu opakuji, podívejte se na webové stránky domova, měl by na nich být zveřejněn ceník služeb.

prskac1*
hodnocení

Ale předpokládám že na základě plné moci nebo dispozičního práva lze tyto informace od domova dostat ať už je soukromý nebo státní.

prskac1*
hodnocení

Zcela chápu Vaše obavy, ale má 7 sourozenců, kteří po celou dobu jeho pobytu v ústavech neví že existuje.

Závěť je již sepsaná, takže tím odpadá hon hladových psů po majetku při jeho smrti.

Jen mi právě není jasné, z jakého důvodu domov požaduje doplatky, když podle posledních informací by mu měsíčně mělo zůstat cca 8-9tisíc. A když to spočítám po dobu deseti let. Kde je rozdíl?

Chci jen zabránit tomu, aby jej v domově obrali i o to poslední co má. Myslím, že to co má si hradí z důchodu, tak nevím proč bych je měl nechat jej bezmezně obírat nějakýma hyjenama, které jen čekají na to až bude možnost.

A mám závažné podezření že jej bezostyšně obírají a myslím, že nebude jediný.

doplněno 19.01.15 18:11:

A ještě takový dotaz: Proč jej pracovníci domova vždy odpálkují, když po nich chce něco vědět ohledně svých financí a podobných záležitostí? To už mluví samo za sebe.

rybana
hodnocení

0x

A onen rodinný příslušník nemá přehled o svých financích? Nebo není již schopný se o ně starat? Bude ochoten

vám dispoziční právo podepsat? Jak by mělo lejstro vypadat se určitě dá najít na netu, ne.

prskac1*
hodnocení

Ne po dotazech na své prostředky byl odbyt tak jako já. Je po mozkové příhodě,ale je způsobilý a plně souhlasí s tím abych mohl spravovat veškerý jeho majetek. (Podotýkám z vlastní vůle, aby si to tady někdo špatně nepřebral).

Ani jemu samotnému nechce nikdo v domově říct jak na tom s prostředky je.

Závět už sepsaná je u notáře ale ta mi k vyřešení problému nepomůže.

faithoncemore*

POkud ekonomické oddělení domova pro seniory odmítne sdělit klientovi, jak je na tom s penězi - kolik mu chodí důchodu, kolik stojí poplatky za služby a stravu,, kolik měsíčně cca zbývá, jaká je úspora či dlužná částka celkem atd., tak to je snad zralé na nahlášení na kontrolu na finanční úřad. Minimálně na papír o výši důchodu má snad nárok a též na informaci, jaké jsou poplatky ústavu - to je mnohdy i na webu.

prskac1*
hodnocení

Právě že se mu takových informací nedostává ani na jeho žádost a vždy se to zahraje do autu.

To mě zaráží a pokud vím tak podle posledního infa o jeho důchodu cca pět let zpátky a podle ceníku domova by mu mělo celkem hodně zůstat, tak nevím proč po mě chtějí doplatky? A tvrdí, že na to nemá! To je k zamyšlení..

faithoncemore*

To teda. Asi bych jim tím finančákem pohrozila. Taky mne napadá sepsat žádost o přesnou výši důchodu, nechat pánem podepsat, poslat na OSSZ, přijde mu doporučenej dopis s výší důchodu, ten dopis mu snad dát musí.

Ještě mne napadá - dojít na zřizovatele, což bude asi obec, a tam se optat, jak to udělat, aby pánovi jeho ekonomickou situaci nezatajovali ... možná by stačilo to, že by se o to zajímal zřizovatel.

prskac1*
hodnocení

A teď ještě jedna perlička:

Volal jsem teď strejdovi ať mu nachystají na zítra jeho OP a kartičku pojišťovny a řekli mu, že neví k čemu mu to bude a že nemá otravovat s volovinama.. Tak to je mazec...

Jinak děkuji za rady...

doplněno 19.01.15 17:32:

Mám pocit, že to zítra budu řešit přes PČR z důvodu zadržování dokladů proti jeho vůli.

buss
hodnocení

0x

Za běžných okolností co je vám po cizích příjmech... jinak na plnou moc, nebo ještě lépe k soudu a opatrovat. Ale . pokud je způsobilý, svéprávný.. už jste s ním o tom hovořili? Vizte OZ.

prskac1*
hodnocení

Co je mi po jeho příjmech?

A další rýpal...

Je mi po nich to, že já budu ten, který bude muset domovu doplácet to co požadují a další věc je to, že ho nenechám nikoho parazytovat a okrádat.. To je pane celý problém...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]