Nejste přihlášen/a.
Mohl by mi někdo poradit jaké struny koupit na kytaru? Kdysi ( tak před dvaceti lety) jsem hrála hodně, na vodě jsem mohla hrát klidně celou noc. Teď už mi leta visí kytara na půdě a já bych ji zase chtěla oprášit. Jenže už vůbec nevím jaké struny se dnes prodávají, konečky prstů už jsou zchoulostivělé, potřebovala bych nějaké měkké struny. Mám akustickou šestistrunnou " šnajderku". Předem děkuji za odpověď.
Tyhle kytary měly poměrně vysoké pražce, tak bych na tam struny slabší než desítky nedával, protože vám nebudou při tvrdém dohmatu moc ladit. Ve finále je to jedno, jestli budete hrát na devítky, nebo desítky. Prsty vás stejně budou bolet, než se omačkají. To je daň za hraní. A jestli chcete, klidně tam pro začátek dejte i ty nylonky. Když budete poctivě cvičit, prsty se vám omačkají šetrněji a po pár měsících je vyměníte za kovové, když se vám jejich zvuk nebude líbit. Obyčejnou sadu strun jak nylonových, tak i kovových pořídíte něco málo přes sto korun, tak to není tak velká investice. Když se rozhodnete pro ty kovové, kupte fosfor-bronz, jak tu už kolega předemnou radil. Sice mají kratší životnost, ale pro začátek stačí a nové mají slušný zvuk.
Víte, já bych to zase nepřeháněl. Já mám doma taky kytary ne z těch nejlevnějších, např. el. Gibson SG, akustiku Ibanez a dvě další v součtu za cca 80tis., ale těm superlativům, o kvalitě strun, které píší výrobci a prezentují prodejci se zase až tak věřit nedá. Když chcete dobrý zvuk, je lepší měnit struny často. Já dávám nové po třech, maximálně čtyřech hraních na plese, nebo zábavě. Ono osm hodin hraní za den jim dá zabrat. Pot je děsně agresivní a ač struny pečlivě ošetřuji, dává jim zabrat. Proto třeba na Gibson kupuji struny ErnieBall hybridní struny za cca 140 Kč.
A ruku na srdce, bez urážky kohokoli "ohníčkoví španělkáři" jsou zvyklí natáhnout struny a hrát na ně, dokud některá neprdne. No a potom ti chytřejší vymění struny všechny a ti ostatní jen tu prasklou. Taky jsem to kdysi tak dělal, než jsem si koupil pořádnou kytaru a začal poslouchat její zvuk, měnící se s ohraností strun.
Takže moje rada zní: Levné struny, po každém hraní vyčistit a měnit častěji.
Dobrý den,
vzhledem k typu kytary a stavu Vašich prstů radím nylonové struny. Nejednodušší bude, když zajdete do hudebni a řeknete, že potřebujete nylonové struny a že jste začátečník (to, že jste před dvaceti lety hrála, je už fakt hooodně dávno z pohledu kytaristy ).
junkers: vzhledem k typu kytary bych kovové struny opravdu nedoporučoval...a desítky už vůbec ne...pro člověka, který tak dlouho nehrál budou i devítky síla.
Kytara Schneider je velmi kvalitní nástroj, který si zaslouží kvalitní struny, které k němu patří. Podívejte se na firemní stránku, co na své kytary natahují: schneider-kytary.com/...
Laciné trampské kytary z překližky pro začátečníky mívaly natažené kovové struny, aby i přes levné provedení těla kytary byly slyšet. Pro natažení ale potřebují větší tah než silonové, takže se krk namáhá a často se ohýbá a po nějaké době už je viditelně prohnutý tak, že blíž k tělu jsou struny hodně vysoko nad krkem a samozřejmě neladí.
Na koncertní akustickou kytaru se používají nylonové, na dobrou akustickou kytaru se samozřejmě používají i kovové. Pomůcka - čím vyšší číslo, tím větší průměr strun, silnější zvuk, ale také větší potřebná síla na stisknutí strun. "Devítka"je hodně měkoučká, na elektrické kytaře se s ní dají dělat kouzla, "desítka"už je silnější, a třeba "dvanáctka"už na folkové kytaře zní hodně silně a s razantním zvukem. Víc najdete na stránkách prodejců kytar, například kytary.muziker.cz/...
Oblíbené jsou například d´Addario s velmi pěkným zvukem a použitým materiálem.
Jestliže máte takový krásný nástroj od firmy Schneider (viz schneider-kytary.com/... ), nechte si poradit v obchodě s hudebními nástroji a jistě si koupíte kvalitní struny za přijatelnou cenu
Moc Vám děkuji,
za těch asi víc než dvacet let jsem z toho opravdu vypadla, takže mě vůbec nenapadlo. že výrobce mé kytary má jistě nějaké stránky. Podívám se a jsem si jistá, že tam si určitě vyberu. Moje kytarka není žádná "plíva" pamatuji si, že tenkrát jsem za ni dala 3500Kč, což se může dneska zdát směšné, ale já tenkrát brala v Boleslavské Škodovce coby konstruktérka 1400Kč hrubého, takže dneska, kdybych si koupila něco za trojnásobek měsíčního platu konstruktéra, tak by to zřejmě i mylo nádobí a vařilo kafe. Určitě si, jak píšete, zaslouží kvalitní struny.
Ještě jednou děkuji
Soňa
Nádherný nástroj, a zřejmě jste i dobrá kytaristka a víte, jaký zvuk od strun chcete slyšet, jestli ostrý zvonivý, nebo měkký. Zkuste si poslechout ukázky jak znějí kovové, fosforbrozové struny d´Addario, Ernie Ball a Martin tak že si na stránce tonepedia.com/... kliknete na začátku řádku na šipečku, kterou se pustí ukázka zvuku (chce to mít puštěný zvuk, samozřejmě).
Na mnoha stránkách najdete popis strun, tedy materiálu, provedení i zvuku, například rockster.cz/... kde píší, cituji "Nejpopulárnější akustické struny současnosti.Fosfor bronzové vinutí zajišťuje hluboký bohatý bass a čisté, ostré středy."atd.
Přeji vám hezké zážitky z oprášené kytary a potěšení z hraní a krásného zvuku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.