Účet v restauraci

Od: Datum: 18.01.15 21:38 odpovědí: 22 změna: 31.01.15 02:44

Byl jsem na obědě v trošku lepší restauraci. Pořádala týden židovského jídla. Z jídelního lístku jsem se vybral 3 hotovky v celkové ceně 200 Kč. Na celém jídelním lístku, ani u vchodu a ni na obalu nebylo absolutně žádné upozornění, že jídla budou dražší. Přišel číšník-takový hypísek, a předložil mi účet na 360 Kč. Mě to tak uzemnilo, že jsem to zaplatil-a v životě do té restaurace už nevkročím Vrtá mi to hlavou. Kolegové řekli, že by mu také nedali ani korunu navíc, a ať se s nimi klidně soudí, že se prý rádi zasmějí...Tak co platí: ceny na jídelním lístku, nebo co si číšník vymyslí? Jsem už starý, mnoho věcí mi už uniká...Nejednalo se o jídlo, které se účtuje dle váhy, byly to hotovky s definitivní cenou...


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jajajaj
Datum: 18.01.15 21:41

A pítí jste si neobjednával?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 21:42
avatar

Nezaplatila bych korunu navic.Na jidelaku byla jasne psana cena a to a nic jineh bych zaplatila..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jaha
Datum: 18.01.15 21:45

Já bych se ještě před zaplacením zeptala, z čeho vypočítal tu cenu. Ale jsem starší a život mě naučil bránit se.

Ohodnoceno: 5x
 
Datum: 18.01.15 21:50
avatar

Některé "lepší" restaurace si účtují couvert. Je to poplatek za pečivo a všelijaké dochucovací omáčky. Můžete toho sníst bez omezení. Osobně jsem se s tím nesetkala, ale odhadovala bych maximálně do 50 Kč .

V otázce mě zaujaly tři hotovky v celkové ceně 200 Kč. Nedávno jsem byla v restauraci, průměrné, ale pod 100 Kč jídlo nenabízeli. Uvádíte všechna ta čísla správně?

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 18.01.15 21:51
avatar

A nebyla tam třeba nějaká příloha,která se počítá zvlášť?

doplněno 18.01.15 21:58:

Ještě mě zaujalo to"na obalu nebylo absolutně žádné upozornění".Co je myšleno tím obalem?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.01.15 22:00
Byl to couvert,jak uvedla bimbam.
doplněno 19.01.15 04:42: mcmerkurion: byly to tři porce,tudíž couvert na osobu 20,- Kč.
Já uz v roce 1995 platil couvert 8,- na osobu.
hangár: přirážka jen za to,že je to židovské jídlo? :) :)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.01.15 21:25
avatar

Spíš dědova narážka na čachrovaní s penězi od židů..když najednou člověk nevěděl jak a proč ale přeplatil...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.01.15 22:21
avatar

3x20=60+200=260 a kde je ta stovka do 360,-?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 23:14
avatar

1) takový rozdíl bych nezaplatil,ptal bych se na důvod2) couvert tak velký není,ale tři hotovky v lepší restauraci cca 3x 67,- = 200,->>> to byla cena bez přilohy,za tujle cenu je hotovka s bidou v bufáči...120,-pak na jednu porci odpovídá...

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 18.01.15 23:24
avatar

6idovi za jídlo se vždy připlácí pravil můj děd ...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.01.15 07:27

Děkuji Vám všem za odpovědi. Až budu příště v neznámé restauraci, tak číšníka, který mi přinese jídelní lístek, se dopředu zeptám, budu-li platit dle ceníku, a nebo jesli pak k tomu si ještě započítají přirážku. Už se mi to nestane. Na jídelním lístku nebyla o nějakém kuvertu ani zmínka, mohl by to být důvod k zaplacení jen dle ceníku? Jak to má host dopředu vědět?

Datum: 19.01.15 08:02
avatar

Já si myslím, že je potřeba velmi pečlivě číst jídelní lístek. Může na něm být např. hovězí na pepři, šťouchané brambory, okurek. Anebo tam může být: hovězí na pepři. Tečka. Na další stránce, pod přílohami jsou brambory a zvlášť, na jiném místě je okurek. Vy si objednáte hovězí na pepři a číšník se zeptá: Brambory, okurek? Udělal jste objednávku ze tří míst z jídelníčku a tedy součet tří cen. Tam bude celý problém. ;) Takhle jsem si dala u Číňanů nějaké maso, které bylo na fotce v nabídkách nad pokladnou. Obsluhující se mě zeptal: Ryze, nudle? A šup, už byla cena dvojnásobná. Při pohledu na fotku jsem si neuvědomila, že je bez přílohy. Moje chyba! + daň a účet je o něčem jiném.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: sos®
Datum: 19.01.15 09:07

To jsou zase názory. Vše a tedy i couvert, musí být uvedeno v jídelním lístku. On bývá uveden zpravidla až na konci a ještě drobnějším písmem. Pokud tam není - NIC neplatit. Pokud tam je a já jsem si ho nevšiml, je to má smůla, mám dívat i na konec. Slušné hospody, židovskou bych mezi ně nepočítal, ale uvádí couvert a další údaje,třeba o dětské porci, v úvodu JL.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.01.15 09:22

Dobrý den.

Trochu mi tu něco nesedí.Píšete že jste byl v trochu lepší restauraci a 3 hotovky měly být v cenně 200,- kč.To je přeci strašně málo to je za hotovku/jídlo cca 66,- kč.To přeci nemůže být cena jídla v lepší restauraci.To je cena tak bufetu bez obsluhy.Jsou Vaše informace k dotazu opravdu správné?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 19.01.15 10:17
avatar

Byl jste v restauraci sám, nebo se společností?

Neměli jste něco k pití, nebo po obědě kávu?

Pokud jste byl sám, tři obědy jste nesnědl a nechal si jídlo zabalit? Obaly se dnes připočítávají k ceně.

Jinak též se přikláním k tomu, že přílohy byly účtovány zvlášť.

Pokud vezmete selský rozum, tak 360 korun za tři speciální jídla, tudíž jedno za 120 Kč, je v dnešní době a v lepší restauraci zcela přijatelná a normální cena. Takže Váš pocit rozhořčení a pocit nespravedlnosti bych spláchla někam do propasti dějin a zamyslela se spíše, že se stalo nějaké nedorozumění a chyba v komunikaci.

Však dejte název a místo té restaurace. Všechny lepší restaurace mají svoje webové stránky s jídelníčkem, nápojovým lístkem a cenami. Možná bychom mohli kouknout společně a najdeme, kde se stala chybka.

Škoda se trápit a mít v sobě hořkost, že jste byl ošizen.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.01.15 10:57
avatar

Požádat o jídelní lístek /udělal jste to, či kde jste zjistil ceny?/ a vše si důkladně pročíst. Některá jídla jsou vcelku - maso + příloha, jiné jsou jen masité, příloha se platí zvlášť. Navíc se počítá třeba salát, tatarka, nebo již umíněný couvert. Byl jste tam sám, pro nikoho jiného jste nic neobjednával? Nedal jste si po obědě třeba kávu, zákusek,limonádu?

Nechal jste tam dost peněz, ale na druhou stranu jste si zase štrejchnul. *smich* A to je jednou za čas taky potřeba!

Jinak se jen divím, že jste si dal celkem 3 hotovky a snědl jste je. Vy nemáte žaludek, ale lodní pytel. Hodnotím to podle sebe. Dávám si obyčejně dětskou porci a jsem ráda, když ji zdolám. A Vy jíte jako kyselina.

To Vám ale nevyčítám, když na to máte a zažívání Vás nezlobí, proč ne. Hlavně si pořádně kontrolujte jídelníček, abyste nedopadl, jako v následující restauraci:

Číšník: Tak to máme: polívčička za 18, řízek za 95, káva za 15, když to půjde za 25...

Host: A co je to to "když to půjde"?

Číšník: Tak to nejde, pardón, škrtáme těch 25...*haha* Jaga.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.01.15 13:04
avatar

Pokud to byl "couvert", tak je to převzato z francoužštiny a to znamená, že jste zaplatil za to, že Vám to naservírovali na talíři a dali k tomu příbor. Tohle snad si někdo dělá legraci. Tohle opravdu může existovat jenom u nás. Používají záměrně cizích slov, aby normálního člověka zmátli. No já bych ho teda hnala. Proč jste to proboha platil? I kdybych význam toho slova neznala, trvala bych na vysvětlení výše účtu. A na Vašem místě, nyní poučen, tak já bych tam rozhodně a určitě znovu zašla. A kdyby to zkusil podruhé, tak by viděl rodeo. A to jsem také důchodce, ale nechat si takto kálet beztrestně na hlavu. To teda ne. Jsem naštvaná.

doplněno 19.01.15 13:09:

Pozor, je teda fakt, že ta cena tří jídel je také nějak neadekvátní v příměru "lepší restaurace". Asi jste to nějak popletl. prostě se mi to nějak nezdá. V životě jsem nezažila, že bych musela platit v restauraci zvláštní příplatek za to, že jsem jídlo dostala na talíři, pití ve sklenici a mohla jíst příborem a ne rukama.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jmlc®
Datum: 19.01.15 13:09
avatar

Jednou jsem šel do restaurace, sedl si ke stolu, přišel číšník a přinesl mi účet :)

Kontroloval jste účet, který vám předložil? Tam prostě byla ta správná jídla, jen dražší?

Jinak souhlasím s ostatními - nezaplatil bych - pokud bych byl v právu. Tj. pokud v danou dobu byla na stole nabídka s menu, podle které jsem objednal - vč. cen.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 19.01.15 13:15
avatar

Skroo bych se vsadila, že omyl vznikl tak, že jídla byla v jídelním lístku dejmetomu na straně 5, cena byla uvedena bez příloh, no a na straně dejmetomu 10, kde stálo, že hranolky ši brambory stojí 33, už pán nenalistoval,...též se mi to kdysi stalo, že mne to zaskočilo, také nejím v restauracích často.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: honzula
Datum: 19.01.15 13:43

V lepší restauraci oběd 1 porce za 67Kč, to bych si taky dal líbit. To je divné - určitě jste něco přehlédl. Napište sem, co to bylo konkrétně za restauraci, dost možná bude hned jasno.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.01.15 07:57
avatar

"týden židovského jídla" ... tak to se nedivím .)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.01.15 02:44

Ze zákona na ochranu spotřebitele vyplývá, že prodejce nebo poskytovatel služby musí o ceně zákazníka informovat předem. Pokud to neudělá, nebo informuje nepravdivě, proviňuje se proti tomuto zákonu. Ovšem prohřešky proti tomuto zákonu neřeší policie, ale Česká obchodní inspekce, která může uložit pokutu až do výše 3mil. korun. Ovšem ČOI nemůže v tom konkrétním případě přinutit obchodníka, aby ten účet změnil, to už je mezi vámi a vyřeší to jen soud. Určitě v restauraci v takovém případě žádejte čitelnou stvrzenku (nejlépe vyjetou z počítače) s rozepsanýma položkama, důkazní břemeno v takovém případě nesete vy, protože podáváte žalobu.

Nedávno jsem někde viděl na tohle téma článek, zkusím to najít, šlo sice o obchoďák, ale princip je stejný.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.