Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace vad el. ins. po koupi staršího bytu

Od: dordanek odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

koupili jsme si byt (v 8 let starém domě). Drůhý den po nastěhování přestaly fungovat zasuvky v jednom pokoji(jistič ale zůstal natažený) tak jsem to vypnul a asi po hodině zapnul a zasuvky zase jely. Nechal jsem to být, ale teď ve středu se to stalo zase. Tak jsem objednal elektrikáře, ať se na to podívá (ještě u nás nebyl, ma přijít přístí týden) - očekával jsme nějakou závadu na jističi.
Ve čtvrtek jsem ale potkal předsedu SVJ a začali jsme se bavit o bytě a domě a on sám (aniž bych se ho vyptával, protože jsme myslel že je to jen problém našeho bytu) řekl, že si bývalý majitel ztěžoval na to, že mu vypadáva jedna fáze elektřiny a že je to problém více bytů v tom domě! Že je to asi ještě někdě před hlavním domovním jističem, že už to byli měřit a opravovat z Eonu několikrát, ale pořád nepřišli na to čím to je a že to prostě sem tam vypadává! Bydlíme tam 14 dní a už se to prokazatelně stalo 3x! A to v těch zásuvkách není zapojeno nic podle čeho by se dalo poznat, že se to nestalo i vícekrát, tažke je klidně možné, že to takhle vypadne každý den.

Zájímalo by mne, jestli mohu toto nějak reklamovat u bývalého majitele, protože ten nám toto zatajil a ja bych ten byt rozhodně nekoupil, kdybych věděl, že jsou tam takové problémy s elektřinou. Nehledě na to, že ja až ten byt budu jednou prodávat tak na to budu muset upozornit a tím rozhodně cena toho bytů výrazně klesne a nebude odpovidat ani problizne tomu, co jsem za něj zaplatitl já.
Poradili byste mi nějaký postup co mám teď děla, pokud jsem někdo již řešili podobnou situaci!

Velmi děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

0x

S bytem a cenou neporadím (ačkoliv si nemyslím, že by závada fáze, pokud je navíc na straně energetiků, nějak výrazně s cenou pohnula), ale jestli přijde ten elektrikář, zeptejte se ho, jestli by nešly ty vypadávající zásuvky přepojit na jinou (dobrou) fázi. Jestli to utáhne hlavní jistič, nevidím důvod, proč to nepřepojit a mít klid.

e6omip
hodnocení

0x

Především je třeba zjistit závadu a tu odstranit. Může to dělat třeba soused, pokuď je problém již na vstupu do domu. atd.. atd..

1) Kde a jaký vypadává ten jistič? (nejlepší by bylo i foto)

2) Není to náhodou proudový chránič, co vypadává?

doplněno 18.01.15 11:49:

Na 90% bude někde na vstupu špatný jistič či proudový ochrana. Už jsem se s tím setkal.

Pokuď si s tím nebude elektrikář vědět hned rady, tak bych se snažil vyloučil problém u Eonu např. tím , že bych si nechal nainstalovat hned za hodiny malou žárovičku. (předpokládám, že nemáš elektro vzdělání, takže tě nebudu nutit jít to měřit multimetrem při výpadku)

Pokuď budou výpadky hned za elektroměrem, tak bombardovat EON. S tím ale předchozí majitel nemá vůbec nic společného. Ty máš uzavřenou smouvu o dodávkách energie. Tam musíš reklamovat.

dordanek
hodnocení

Jistic v mem byte prave nevypadava, zustane natazeny. Nevypadne vlastne nikde zadny jistic(ani hlavni v dome), je na nejakou dobu prestanou jit ty zasuvky v jednom pokoji (co nejde sousedum , kterým se to také deje nevím, s nima jsme se o tom jeste nebavil, ale i to asi nakonec udelam).

Jen vím, že to byli merit prý již několikrat (primo kolem toho hlavního jistice) a na nic nepřišli. Prostě se to deje a neví se proč. Osobně z toho mam dost blbý pocit a jen čekám kdy celý ten dům vyhoří - ja při odochodu radeji už budu ten jistič na tyto zasuvky také vypínat.

Jde mi ale o to, ze mi to při koupi neřekli a je to pro mne informace, která by vedla k tomu, že bych ten byt nekoupil. Asi hodne lidí by si nekoupili byt v domě, kde náhodně vypadáva elektřina...

dusger*

Pokud je závada v plombované části je potřeba silně tlačit na vedení SVJ a energetiky ať závadu odstraní. Není normální přerušování jen jedné fáze, ba naopak může to být i nebezpečné. Po opravě už bude cena bytu v pořádku. Dodavatel má možnosti přerušování zjistit, mají měřiče a čítače, jen je potřeba je přinutit, aby se tomu věnovali. Ale napřed bych si ujasnil, jestli chyba, třeba jiskřící krabička či volný drát na jističi atd, není opravdu v bytě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]