Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skolioza a invalidní důchod?

Od: zdraviaprace odpovědí: 15 změna:

Zdravím, chci se zeptat, má skoliozu, doktorka v mládí to nějak moc neřešila, teď mi bude 22 let a strašně mě bolí záda, nejvíce při stání a ohýbání. Chci se zeptat, vztahoval by se na to invalidní důchod a jaký je postup o zažádání pokud mám nějakou šanci ho získat apod.? S pozdravem

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zažádáte si u vašeho obvodního lékaře,on Vás pošle na různá vyšetření a výsledky pak pošle k posouzení lékařské komisi.

Komise si Vás pak pozve a tam by Vám měla říct rozhodnutí. Podle mě byste měla nárok na první stupeň,ale otázkou je, zda jste s tím už marodila a jak dlouho. Doufám,že jste s tím už marodila a chodila na rehabilitace. :)

hodnocení

1x
Pokud je mně známo,tak na skoliozu se důchod nedává.Je nutné pravidelné cvičení a nejlepší ze všeho je plavání.Můžete zkusit zažádat,za to nic nedáte,ale jak říkám,cvičit a cvičit...

naseduchodycz*
hodnocení

1x
To, že za vás žádá váš lékař je pochopitelně nesmysl (proč někdo radí, když očividně neví, jak dané řízení probíhá, je mi záhadou). Žádost musíte podat sám u místně příslušné OSSZ.
Při posuzování invalidity se nehodnotí samotná diagnoza, ale funkční dopad daného postižení na schopnost výdělečné činnosti. Ze samotného faktu, že trpíte skoliozou páteře, vám tedy nikdo vaši otázku nezodpoví.

stirecek*
hodnocení

0x
O důchod si můžete zkusit zažádat, o tom žádná. Je ale nutné mít časté vyšetření od různých lékařů a různé vyšetření. Tvrzení ze něco bolí neobstojí, to by byli v duchode všichni, i ti kteří nepracují. Druhá věc je potřebná délka pojištění. Duchod vám může vzniknout, ale na peníze nemusíte mít nárok. Proto je nutná délka pojištění. Do 22 let platí jeden rok, nad 22 let dva roky nejméně. A dále se to zvyšuje.
odpovedstirecek
hodnocení

Jaká nutná doba pojištění? Pracuji od července 2014. Předtím jsem studoval, takže nepracoval...

Zákon o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů, praví:§ 39(1) Pojištěnec je invalidní, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles jeho pracovní schopnosti nejméně o 35 %.(2) Jestliže pracovní schopnost pojištěnce pokleslaa) nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně,b) nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně,c) nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.Dále k potřebné době pojištění - neuvedl jste, kolik máte let:§ 40(1) Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod činí u pojištěnce ve věkua) do 20 let méně než jeden rok,b) od 20 let do 22 let jeden rok,c) od 22 let do 24 let dva roky,d) od 24 let do 26 let tři roky,e) od 26 let do 28 let čtyři roky af) nad 28 let pět roků.(2) Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod se zjišťuje z období před vznikem invalidity, a jde-li o pojištěnce ve věku nad 28 let, z posledních deseti roků před vznikem plné invalidity. To studium byste si musel zjistit dotazem na důchodovém oddělení, podle novely není studium od 1.1.2010 důchodově pojištěnou dobou.A dále k Vaší diagnóze - existuje vyhláška, podle které se určuje stupeň invalidity: zakonyprolidi.cz/... si kapitolu XIII, oddíl E, položka 2 - skoliózy atd. a zkuste pohledat a taky se poučit, že byste musel být podstatně víc nemocný, aby Vám byl přiznán byť i jen ID prvního stupně.doplněno 18.01.15 12:37: Co se týká žádosti o důchod, je to velmi jednoduché - každý občan může kdykoli dojít na OSSZ místně příslušnou svému bydlišti a požádat si o jakýkoli důchod. Žádost s Vámi sepíše referent na důchodovém oddělení. V případě žádosti o ID pak čekáte na posouzení u posudkové komise a s jejich verdiktem odchází žádost na ČSSZ, kde vystaví Rozhodnutí o přiznání nebo zamítnutí důchodu.
stirecek*
Však jsem vám to psal...

hodnocení

0x

a cvičení nepomáhá? co na váš problém říká váš fyzioterapeut a lékař z rehabilitace? myslím, že lékař z rehabky by měl být ten, který odhadne vaši šanci, protože zná váš zdravotní stav a ví, jak vám cvičení pomáhá nebo nepomáhá, jak se váš stav vyvíjí.

uska*
hodnocení

0x

Nechci znevažovat váš problém, ale na mne působí dotaz takto.

Je mi 22 let, práci nemám, tak jsme si vzpomněl, že v mládí lékař něco neřešil a že místo práce by byl vhodný invalidní důchod. Že vás záda bolí o tom žádná. Od mládí jste nenavštívil žádného lékaře, žádné cvičení neprovádíte a na žádnou rehabilitaci nemíníte dojíždět. Nebo se pletu, potom pardon

U nás pracuje asi 50 letý pán na vrátnici se skoliozou, chodí dost ohnutý, hlavu má minimálně 30 cm v předklonu a nedostal nic. Prý když sedí na vrátnici, tak ho nic nebolí..

doplněno 18.01.15 12:12:

K obvodnímu lékaři vás nikdo nemusí doporučit, začněte u něj a on si s vámi poradí, případně odešle na spec. pracoviště. Podle mne máte šanci na nějaký stupeň ID tak po roce vytrvalého léčení včetně rehabilitace, pokud nebude náprava.

doplněno 18.01.15 12:21:

Jedno vlákno a už se přihlašujete pod třetim nickem, nešlo by odpovídat pod jedním, abych si nemusela hrát na detektivní kancelář? Je to nepřehledné.

odpoveduska
hodnocení

Říkám, že pracuji od července 2014...

doplněno 18.01.15 11:37:

A ano, v mládí mi doporučili cvičit, což jsem také cvičil a k žádnému doktorovi jsem s tím pak nešel, ani mi nedoporučili někam chodit, dokonce ani přijiít na kontrolu, protože nic nebolelo, až teď mě bolí prakticky celý den...

píšete, že jste cvičil - stále cvičíte, nebo ten minulý čas byl použitý úmyslně? při skolióze se holt cvičit musí, ovšem nelze cvičit jen tak cokoli, ale cviky doporučené. záda nebolela, teď bolí, vydejte se k lékaři, nechte se vyšetřit a doporučit si vhodné cvičení. teprve pak můžete řešit, co dál. ovšem pokud jste byl u lékaře pouze v dětství a od té doby nikoli, protože jste neměl obtíže, tak nepředpokládám, že by vaše skolióza byla na invalidní důchod. pokud byste měl skoliózu těžkou, už dávno byste ji řešil, možná byste i měl v dětství za sebou i nějakou tu operaci. navíc pokud jste doteď ještě nevyhledal lékaře a neřešil své problémy, tak nejspíš ani pořádně netušíte, co to je, když vás záda bolí *nevi*

ovšem po netu vám nikdo neřekne, zda na invalidní důchod zdravotně dosáhnete nebo ne, protože nezná váš zdravotní stav.

hodnocení

0x

Je to asi tou změnou pohybu. Za studií jste seděl v lavici, nyní při práci třeba stojíte, ohýbáte se...

Zkusit to můžete, ale myslím, že je to marné.

1/ šetří se všude a skolioza / i když bolí/, není považována za až takovou nemoc, že se na ni vztahuje důchod. Znala jsem několik lidí se skoliozou, všichni makali.

2/ při žádosti je posuzována podrobně předchozí léčba: co jste pro to vše podnikl. Tedy veškerá dosavadní léčba, cvičení, rehabilitace, lázně apod. A protože toho moc nemáte, co byste doložil, asi z toho nebude nic. Posudkový lékař nemá z čeho vycházet.

3/ Zkusit najít takovou práci, při které byste seděl, páteř nenamáhal. např. toho vrátného, ostrahu.

I když chápu, že Vás záda bolí /mě taky a koho ne?/ asi jste už za toho půl roku práce zjistil, že za studií to bylo lepší a co takhle zkusit invalidku? Nebuďte měkký, až budete pracovat 20 - 30 let, ono se to poddá. Mám s tím vlastní zkušenosti. Jaga.

alexa*
Je skolioza a skolioza. Ja mam takovou ze i pres cviceni sotva rano vstanu z postele. Nejde dyl stat, sedet ani chodit. Mrtvi mi ruce i nohy, fyzicka prace neexistuje, pro praci na castecny uvazek vyzaduji duchod, a z osmi tisic stejne nevyzijete. Skolioza neni “ze to jenom boli”, ono to boli tak ze nezvladnete umyt nadobi nebo stat u sporaku. Zas vsichni chytri jak radio, kazdymu bych prala aspon pul roku s tim co mam ja, smich by vsecny presel.

pisatelka
hodnocení

0x

Možná by se na to vztahoval invalidní důchod někde v daleké budoucnosti, když by nic jiného nepomohlo, ovšem to vám nenapíší lidé tady na Poraďtu, ale řeknou vám to doktoři, s kterými se o tom budete bavit...

Napřed je potřeba to řešit a zjistit, že to je neřešitelné. Když půjdu trochu do extrému, tak tohle co píšete je situace "blbě vidím, tak si nechám napsat ID, místo abych napřed zkusil brejle".

Každopádně spousta lidí pracuje, ID nemá, akorát má že nesmí celých osm hodin stát, tzn. pokud se budou ucházet o takovou práci, tak jim to pracovní lékař neorazítkuje. Omezení "můžu vykonávat jen některá povolání" nedělá nárok na ID. To bychom mohli být v ID všichni, protože jistě nemáme hlavu na raketového inženýra, hudební sluch na klavíristu a sílu na horníka.

Jinak též skolióza se dá operovat, což je taky jedna z možností co se dělá s těmi případy, kde cvičení nepomáhá.

Jděte k obvoďákovi a nechte se poslat na nějaké rehabilitace.

pb®
hodnocení

0x
Kdepak doktorka nic neřešila, to rodiče se na to vyprdli. Když se mi něco nezdá na dítěti, tak upaluju za doktorem, abych se pak nedozvěděla, že na to už je pozdě, že se to mělo řešit, když dítěti byly 3 roky. A když jeden řekne, že je to OK a mně se to pořád nezdá, jdu za jiným. Skolióza se léčí rehabilitačními cviky, korzetem a ta nejhorší i operací. Musíte cvičit a to do konce života. A začněte co nejdříve. Svalový korzet dokáže zachránit mnohé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]