Nejste přihlášen/a.
Kamarády si vybíráme každý sám. Ona moc dobře ví, proč se právě s Petrou kamarádí. vyhovují si vzájemně. i když Ty to můžeš vidět jinak. Je to jen věc Tvé kamarádky. Zda je Petra dobrá kamarádka nebo ne, na to si musí Tvá kamarádka přijít sama. Nepleť se mezi ně, není to Tvoje věc a nakonec by se to mohlo obrátit proti Tobě, že se snažíš je dvě rozeštvat. Nech to na na své kamarádce, ať se kamarádí s kým chce!
doplněno 17.01.15 23:52:Pokud Tvá kamarádka tvrdí, že je vše v pohodě, pak bys ji měla respektovat a věřit, že to tak je. Ona se zřejmě nešťastná necítí. Kamarádství je dobrovolné, kdyby ji ubližovalo, pak by ho jistě nepěstovala. Jen ona ví, proč jí vyhovuje kamarádství s tím, kdo Tobě se zrovna nepozdává..A proč se takové kamarádky drží, k tomu má jistě též důvod..
Přemýšlím, co by sem asi napsala Petra: Mám ve škole jednu kamarádku, která je moc fajn. Ale skoro nikdo se s ní moc nebaví kromě mě a ještě jedné její kamarádky, říkejme jí Hasha.
Problém je v tom, že je Hasha strašně žárlivá. Nejradši by kamarádku měla jenom pro sebe, nepřeje jí, aby se bavila se mnou nebo s dalšími.
Hasha mne pomlouvá a namlouvá kamarádce, že ji jen využívám, a že jsem k ní neslušná. Když jsem se jí ptala, jestli jí to nevadí, řekla, že si toho nemám všímat, že už je Hasha taková ...
Když se na ně dívám, jak se spolu baví, tak vidím, jak se nuceně směje, jenom aby Hashe vyhověla.
Nemyslím si, že by měla nějaký problém, protože když se bavíme spolu, je úplně normální, do ničeho se nenutí, bavíme se spolu i o vážnějších věcech, ...
Myslím si, že se kamarádka nechce Hashy vzdát, aby ji neranila ... Prosím, poraďte, děkuji.
–––– Netvrdím, že to tak je.
Ale zamyslela ses někdy nad tím, jak tvůj postoj může působit na kamarádku i na Petru?
Přej své kamarádce i další kamarádství a nehledej na Petře jenom chyby (také si něco můžeš mylně vysvětlovat – kdyby to opravdu bylo, jak píšeš, tvoje kamarádka by s Petrou nekamarádila).
Nepřehlédla´s větu "Netvrdím, že to tak je."?
Na tebe ta situace působí nějak, na Petru a kamarádku může působit úplně jinak.
Na větě "To si zvykneš, ona už je taková" nevidím nic špatného, obzvláště pokud je vytržena z kontextu. Určitě bych o člověku, který ji vysloví, neřekla, že se "nechová dobře".
"Mluví s ní, jako by jí bylo pět" – to je opět jen tvůj pohled, tvé kamarádce to tak asi nepřipadá, jinak by se ohradila/ozvala. (Přijde mi, že Petru moc kritizuješ.)
Tvé kamarádce vyhovuje/nevadí, jak se k ní Petra chová (kdyby ne, nebavila by se s ní). Tak to prostě akceptuj.
Od toho totiž kamarádky jsou: Kamarádka by měla kamarádku brát takovou, jaká je, a akceptovat její rozhodnutí (další kamarádství), přestože na to má jiný názor.
O "celé třídě" ses v dotazu nezmínila, takže mohlo jít jen o dva různé pohledy na situaci. Pokud to stejně vidí celá třída, a pokud se Petra chová nevhodně i k dalším, měli byste jí (jako třída) k tomu říct svůj názor.
Dokud kamarádce nebude chování Petry vadit, nemůžeš jí jí v tom nijak pomoci. Pomáhat lze jenom tomu, kdo o pomoc stojí.
Ja si zase nemyslim, ze by ses nemela michat jak tu jini radi..Uz to, ze s tou svou kamaradkou kamaradis je moc fajn a zvlast pokud je to dobry clovek jak pises a to vse je moc dobre.Petra je krapet potvurka a tva kamaradka vidi asi nejake duvody, ze se s ni jakoby kamaradi i presto, ze jsem si jista, ze tohle pratelstvi neni.Ja uz jsem dospela, mam 2 male deti a manzel mi kdysi vypravel, ze kdyz byl malej kluk, tak chodil na zakl.skolu asi do 2.tridy, tak k nim prisel do tridy novej malej kluk a nikdo se s nim nebavil.Manzel stale ma a vzdy mel dobre srdce a bylo mu ho lito, tak s nim zacal kamaradit a dlouha leta pak byli nejlepsi kamosi az do dospelosti, kdy si rekli, ze az se jednou z nich nekdo ozeni, tak si pujdou na svatbu.No, rozdelila je hranice 300km,ale manzel o nem casto mluvi, ze ho to mrzi a ja ho nabadam,aby kamarada nasel.
No, chci tim rici, ze pomahas uz tim, ze mas svou kamaradku rada, ze s ni kamaradis, ze se neciti tak sama a vic asi pomoci nemuzes.Tva kamaradka musi sama prijit na to, ze Petra neni dobra volba,ale treba to uz vi a proste se snazi jen prezit..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.