Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mi prohledat batoh?

Od: littleandie odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
Včera se mi stala nepříjemná věc. Po brigádě jsem prošla s batohem na zádech obchodem Hervis a u východu mne zastavila prodavačka, ať jí ukážu batoh, jestli jsem něco neukradla.

Má ona vůbec právo mne takový způsobem prohledávat? Není to pravomoc pouze příslušníků policie a jim podobných?

Za odpověď předem děkuji
littleAndie

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

3x

nemá, odpovědí na takový pokus má být žádost o přivolání policie a to většina obchodníků vzdává. Právo na to nemají ani "ochranky" ovšem ty leckdy postupují celkem drsně co jsem tedy četl. Já za poslední roky žádal policii asi 4x a vždy to byl konec, žádnou nevolali. Nemají ani právo chtít necht tašku či batoh kdesi a pokud na tom trvají tak za něj odpovídají ač je nad tím místem obvykle velká cedule že neodpovídají. V některých obchodech mají uzamykatelné schránky u vchodu.

hodnocení

2x

Ne nemá na to právo a nemá na to právo ani jejich "ochranka".

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

prohlížet vám ho nesmí. Může vás zdvořile požádat a je na vás, jestli jí umožníte nahlédnout do něj.

martina30*
hodnocení

2x

Pokud si na brigádě a v obchodě.Mohou prohlídnou batoh.Měla by to být bud vedoucí a nebo ostraha,ale pokud si nic nevzala je přijemněší to ukázat prodavačce.Když dělám prezentace v obchodech,už sama ukazuji vše a mohu říci,že pekně lustrují.Pokud by si neukázala batoh zavolala by se policie a měla by si i po brigádě,tak pokud tě někdo řekne v místě kde pracueš určitě v klidu ukaž.

petr123*
hodnocení

2x

Jediný kdo na to má právo je STÁTNÍ POLICIE, tedy ani prodavačka, ani ochranka v obchodě, ani městská policie.

Ochranka v obchodě tě maximálně při podezření na krádež může zadržet až do příchodu policie, která prohlídku provede.

doplněno 03.07.09 10:09:

Výše napsané platí pokud jsi v tom odchodě byla jako zákazník! Pokud jsi tam byla "pracovně" na brigádě tak záleží na smlouvě a dohodě, ochranka by ti v tom případě mohla do tašky nahlédnout (když budeš odcházet "z fabriky" tak tě taky vrátný může prohlídnout).

Jestli má na to právo i samotná prodavačka záleží na vnitřních předpisech firmy, ale spíš bych si myslel že ne - protože z hlediska takových firem většinou ani prodavačky nebývají brány jako "důvěryhodné" osoby.

Ochranka tě může zadržet pouze při přímém přistižení při krádeži nikoliv při podezření jak je i uvedenov § 76 odst. 2 trestního řád.

littleandie
hodnocení

Moc děkuju za odpověď :) Hodně jsi mi pomohl a ostatní také :) Příště už budu mnohem chytřejší ;)

littleandie
hodnocení

Asi jsem měla být přesnější, promiňte. V tom obchodě pracuju.

dusatka*

I tak by museli mít váš souhlas, dává se většinou do smlouvy, ale předpokládám, že smlouvu i případné další dokumenty, které jste podepsala, jste pečlivě četla.

celp*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel a potažmo jeho zástupce na pracovišti toto právo má.Prodavačka vám batůžek určitě nervala z ruky.Ukázat obsah zavazadla můžete a nemusíte.Toto rozhodnutí je jenom na Vás.Jste-li hrdá nepracujte na takovýchto místech.

Kdysi jsme pracovali v takových provozech,že nás Závodní stráž vyslekla do trenek,když jsme odcházeli z pracoviště.Bohužel někdy u některých poctivců ne bezdůvodně.

alf*

a než je svklékla a zase oblékla tak jim projela naložená tatrovka :) Bejvávaly časy.

gomanek*
hodnocení

0x

No například v Hervisu jsme si všiml, že mají ceduly:

Prosíme naše zákazníky, aby si baťohy a tašky odkládaly u obsluhy do skříňěk. Pokdu tak neučiní, mohou být při odchodu požádáni o jejich předložení.

petr123*

Požádat tě jako zákazníka můžou, ty je na oplátku můžeš požádat ať si trhnou nohou. Obě žádosti mají stejnou váhu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]