Nejste přihlášen/a.
Jestli jste úředník nebo učitel či jiný "tabulkový" zaměstnanec, tak se Vám možná inflací plat navyšuje, ale v soukromém sektoru je to většinou o něco smutnější.
Není to pouhá teorie, je ověřená v praxi po celém světě (resp. tam, kde funguje aspoň trochu svobodný trh)
K těm mzdám: Řekl jste si vůbec o vyšší mzdu? Hledal jste lépe placenou práci? (A netvrďte, že práce není - konkrétně v tom strojírenství, pokud máte nějakou kvalifikaci, tak v současné době je situace velmi dobrá.)
Teď jste mne teda fakt rozesmál s tím, že ve strojírenství, pokud máte aspoň nějakou kvalifikaci, je prý v současnosti situace velmi dobrá...Možná teda jak kde. Vzhledem k tomu, že sem se posledního víc jak půl roku zpět rozhlížel po jiné, lépe placené práci, tak mám docela tady v okolí přehled. Např. CNC obráběč se znalostí programování, na 3 směny - základní plat 66,-Kč/hod + 30% prémií.. Jinde to bylo podobné - nástup 9.000,-Kč. Konstruktér SŠ se znalostí 3D kreslení - nabídka 13.000,-Kč. Obsluha CNC stroje včetně programování - 105,-Kč/hod. Zámečník se znalostí sváření CO2, TIG, autogen, + obsluha CNC ohraňovací lis - 85,-Kč/hod.
Pokud tumhle říkáte situace velmi dobrá...tak já tedy ne. To je tak na přežívání, ne na slušné žití. A to za kvalifikovanou, či spíše vysoce kvalifikovanou práci. Všichni brečí, že nejsou strojaři, strojařská řemesla. Ne, nejsou a nebudou za tyhle peníze. Znám hodně lidí vyučených v černém řemesle a nezůstal u toho ani jeden. Protože kvalifikovaný strojař musí něco znát a umět a za to dostat peníze jako za pomocné práce na jakékoli stavbě? Jen blázen by se toho držel.
Tou dobrou situací jsem myslel spíš to, že není problém získat práci. Ty nástupní platy jsou vždycky mizerné, žádný zaměstnavatel nechce kupovat zajíce v pytli. Ale pokud to člověk dejme tomu rok vydrží a za tu dobu si stihne vybudovat nějakou pozici a nějaké renomé, tak pak se dá o zvýšení platu úspěšně jednat (a nebo nemá zaměstnavatele čím přesvědčit, ale to je zase jeho triko). Máme u nás ve fabrice dělníky na jednom pracovišti a jejich plat se liší o tisíce.
Chápu výši nástupního platu, bohužel ten nástupní plat musí alespoň trošku korespondovat s tím pozdějším pokud se osvědčím. Pokud bude nástupák 13tis a pak mi dva pridaji, bude to pořád mizérie. Jinak vybudovat si "pozici" ve fabrice coby dělník? Skoro nemožné a když už tak na vedoucí pozici, kde není třeba ani tak umět řemeslo, ale být sviňe a umět řvát na lidi. To není můj šálek kávy.
K tomu říct si o vyšší mzdu? Myslím, že by se řehtal celý kancl osobního. Od stroje vedle padá stejný počet kusů a dělá za tu mzdu taky. A zkuste "zkur**t" normy a jste třídní nepřítel celého dělnictva ve fabrice.
Říkat si o větší mzdu mohou sólo profese, ve kterých jsem budu fakt dobrý a bude hlad na trhu.
Další věc, o které bych se zmínil. Po revoluci sem přišlo mnoho zahr. firem, které s sebou přinesli svoji firemní kulturu a mzdy. Ty byly velice slušné. Bohužel český člověk na vedoucí pozici se dokáže svému nadřízenému zalíbit tak moc, že dokáže spoustu benefitů, příplatků a slušného jednání pohřbít. Takže u nás mají naopak někteří lidé ne svou vinou nižší plat než měli před 10 lety. A to je realita. A zkuste se ozvat, můžete jít. Teď už se nedávají smlouvy na dobu neurčitou. Na tři měsíce a prodlužujem co to jde. Nejde to? Končíš a berem jinýho. Umíš a mistr by tě i přesto bral? Vedení to nezajímá.
Je možné, že minimální mzda vzrostla takto hodně, protože ji určují politici. Ale neminimální mzda vůbec vzrůst nemusela, mohla i klesnout. Mně vzrostla mzda za posledních 7 let rozhodně méně, než kolik znehodnotila inflace a břídilské experimenty ČNB.
Teorie o nutnosti inflace je stejně praštěná, jako usuzování na blahobyt podle HDP. Když přijdou povodně a lidem vyplaví a zboří baráky, HDP krásně povyroste. A zkuste pak někomu vykládat, že to je dobře, protože se určitě máme všichni lépe (když vzrostlo to HDP).
Ekonomická situace společnosti je proměnlivá. Někdy se daří, někdy se nedaří. Když se daří, tak rostou mzdy. Když se nedaří, tak by měly mzdy klesat - ale to je obtížné. Místo poklesu mezd je jednodušší zvednout ceny. Takže jak kolísá ekonomická situace, tak střídavě rostou buď mzdy nebo ceny. Výsledkem je mírná inflace, která, pokud je skutečně mírná, tak je v pořádku (a pokud to tak nefunguje, tak něco v pořádku není). Úkolem centrální banky je inflaci udržet pod kontrolou.
doplněno 17.01.15 08:03:Další věc je, že inflace znehodnocuje uložené peníze. Takže motivuje k tomu, aby peníze neležely, ale aby byly utráceny nebo investovány - tím stimuluje ekonomický růst. (Samozřejmě to platí o přiměřené a řízené inflaci.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.