Lze nosit tác s pitím v pravé ruce? (číšníci)

Od: Datum: 16.01.15 21:20 odpovědí: 8 změna: 18.01.15 07:07

Dobrý den,

Mám takový dotaz. Jsem zaměstnaný v jedné restauraci a nosím tác v pravé ruce a levou rukou servíruji nápoje na stůl. Dělá se mi to dobře ikdyž podávám nápoje zprava od hosta. Chci se zeptat, bylo mi řečeno, že plato bych měl nosit v levé ruce, je to až takový velký problém, není pro to nějaká vyjímka? Kdysi jsem měl naraženou kůstku v levé ruce a není to ono..Jinak talíře klasicky držím v levé v pohodě, jen plato mi dělá problém. Byl bych moc rád za pomoc.. Děkuji..


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 16.01.15 21:24
avatar

Dobrý večer,

zní velice logicky to, co říkáte a zaměstnavatel by to měl pochopit. Zkuste mu vysvětlit, že máte fyzické potíže po úrazu s rukou, kterou neúměrně zatěžujete tácem a jestli by to mohl tolerovat, že vám to činí značnou bolest, případně můžete donést potvrzení od lékaře, který vám to doporučil. Myslím, že potvrzení potřebovat nebudete a když, ortoped vám ho bez problémů určitě vystaví. Zdraví máte jen jedno a když vás to bolí, je to zbytečné hnidopišství, vás trápit jen kvůli přesným pravidlům. Nejde o to, jestli lze nebo lze, ostatně sám na sobě vidíte, že lze, ale co vy v práci potřebujete a to je právě tahle benevolence. Když budete pracovat jinak dobře, myslím, že hostům to je jedno.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: petros12
Datum: 16.01.15 21:28

Jde o to, že dělám v restauraci opravdu na úrovni (jedné z nej v ČR) ale je to restaurace bufetového stylu a nehraje se tam úplně na rukavičky, tip top, ale spíše na přátelský přístup k hostům, komunikaci apod..jen by mě prostě zajímalo, když opravdu dokáži pravou rukou vynahradit to, co levou nedokážu, i když třeba v trochu jiných polohách (ale se 100% jistotou) zda je to opravdu gastronomický průser, když to nedělám levou, na internetu jsem se toho moc nedočetl, jak velký problém by to měl být..tak chci alespoň povzbudit tady..

Datum: 16.01.15 21:34
avatar

Benevolenci by potřeboval hlavně ze strany zákazníků. Pokud je to restaurace zavedená na klientelu potrpící si na chování personálu, tak to může být problém. Možná může za to restaurace přijít třeba o michelinskou hvězdu...

doplněno 16.01.15 21:48:

Já si v podstatě na nělaké stolování nepotrpím, ale nepotěší mě, když mi v hezké restauraci nalijí rum do nevhodné skleničky. Nebo kdyby mi dali příbor zabalený do kousku papírového ubrousku jak na nádraží. Samozřejmě, pokud jsem na nádraží, tak sklenka ani příbor v ubrousku nevadí.

doplněno 16.01.15 21:51:

Pardon, já zapoměl napsat, že podávání nápojů zprava by mě nejspíš taky zamrzelo.

doplněno 16.01.15 22:12:

Ach jo, příště řeknu seno-sláma :)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: petros12
Datum: 16.01.15 21:37

Tam se na to tolik nehraje. Jen prostě by mě zajímalo, jestli neexistují nějaké vyjímky pro nošení plata. Já nápoje podám klasicky zprava, jen levou rukou, vykřivení v mé pozici není hrozné a jsem si 100 procentně jistý..:/ asi si budu muset zvykat na levou ruku..

Od: petros12
Datum: 16.01.15 21:53

Zprava? Nápoje se správně mají podávat zprava. U mě je akorát problém, že plato mám držet v levé ruce a podávat zprava pravou rukou a ne zprava levou rukou..Jinak Vás chápu, ale tohle zase nehrozí..

Datum: 17.01.15 10:35
avatar

Myslím, si, že jsem na etiketu poměrně citlivý, ale jestli mi číšník servíruje levou nebo pravou rukou, toho bych si patrně ani nevšiml (za předpokladu, že by všechno šlo hladce).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.15 11:56
avatar

Dorý den,chodím do lepších restaurací,ale toto bych nikdy u prsonálu neřešila,co umím ocenit je profesionální vystupování,znalost jídel a vín,nevtíravost,ale přitom ochota a hlavně když je na obsluze vidět,že je tato práce baví.

Je pravda,že by na servisu zprava mohli někde bezpodmínečně trvat a pokud Váš zaměstnavatel mezi ně patří,obávám se žádná vyjímka není.Ale bylo by divný zbavovat se dobrého číšníka,který je profík,pro takovou maličkost.

Taky jsem pracovala v restauraci,jednou jsme měli obsluhovat prezidenta a v našem týmu jsme měli léváka,musel ho nahradit někdo jiný,ale bylo to rozhodnutí šéfky prezidentského protokolu,nikoli vedení restaurace.

doplněno 17.01.15 12:02:

Byla to slavnostní oficiální večeře,všechno muselo být tip top a na vteřiny,tam byl asi tento požadavek na místě,ale neoficiálně i v lepší restauraci bych na tom netrvala...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 07:07
avatar

V restauraci jsem nikdy nepracovala, odpovím jako host.

Je mi jedno, kterou rukou mi číšník jídlo či sklenici podá. Důležité pro mě je, aby talíř nebyl usmolený, jídlo mělo vábný vzhled a limonáda mi neskončila za krkem. Ruka, která talíř podává, by měla být čistá, s krátkými čistými nehty.

Mezi lidmi je dost leváků a tutíž asi servírují také jako leváci. Proč by to mělo vadit? Nohsledové pana prezidenta jsou také pěkní hnidopichové.

Jinak svůj způsob servírování vysvětlete nadřízenému svými zdravotními problémy. Rozumný člověk Vás pochopí.

A až k Vám někdy přijdu, klidně mi servírujte levou rukou. Jen když mi u Vás bude chutnat! *palec* Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.