Nejste přihlášen/a.
Pokud budete dále pracovat a nebudete pobírat důchod, zvyšuje se vám základ pro vypočtení důchodu o 1.5% za každých 90 dní. Pokud máte zhruba průměrnou mzdu a dožijete se průměrného věku, tak na tom finančně nezískáte. Ovšem pokud máte tuhý kořínek a dožijete se vysokého věku, vyděláte.
Já být vámi, tak pracuji po důchodovém věku jen v případě, že vás práce baví a nestresujete se v ní.
Dobrý večer, výhoda - pobíráte důchod i mzdu. Nevýhoda - výplata nemocenských dávek je omezena, prvních 14 dní náhrady sice dostanete ddykoli, ale od OSSZ při delší nemoci dostanete pouze 70 kalendářních dní v kal.roce, pak už jako poživatel starobního důchodu marodíte zadarmo.
Zajímalo by mě, jak moc by se zvyšoval starobní důchod, pokud bych pracovala třeba o jeden rok víc, než mám stanovený důch. věk?
Dobrá připomínka od "ringo". Protože pokud ukončíte pr. poměr a půjdete do důchodu podle datumu věku, například v červnu, tak se vám těch šest měsíců finančně nepromítne. Je výhodné dochodit ten kalendářní rok celý. - pt
To je pravda, ale zase lidem, kteří 31.12. pobírají důchod, je ten důchod 1.1. valorizován. Ale myslím, že tazatelka už důchod pobírá - aspoň ten dojem mám z její otázky.
doplněno 16.01.15 22:48:Aha, přečetla jsem si otázku ještě jednou a odpovím možná přesněji. Odejít do důchodu není povinnost, ale právo (při splnění zákonných podmínek) a důchodový věk není důvodem pro rozvázání pracovního poměru. Nic Vám nebrání pracovat dál, ať s důchodem, či bez něj. Já bych volila variantu s důchodem, protože můj názor je, že když mohu od státu dostat peníze, řeknu si o ně. Celý život státu jen odvádím. A dobrovolně se vzdát nároku na důchod? Proč? Jen proto, že po roce budu mít nárok na 1,5% navíc? Představte si pro jednoduchost důchod 10.000 Kč. Za rok dostanu od státu 120.000. Pokud bych nepožádala a rok pracovala bez výplaty důchodu, vznikne mi nárok na 10.150 Kč. Ale těch 120.000 je 800x150, takže tím rokem pobírání nižšího důchodu si "předplatím" 800 měsíců zvýšení důchodu... Je to velmi zjednodušené a schématické, nezmiňuji pevnou část důchodu atd., ale pro ilustraci to myslím stačí.
V tomto smyslu mi připadá výhodné i pobírání předčasného důchodu. Tím, že 3 roky pčedem beru peníze od státu, byť zkrácené, si vlastně předplatím normálně vysoký důchod na řadu let. A kdo ví, jak dlouho si důchod užiju.
Ptám se, protože mám jít do důchodu v prosinci a nechala jsem si poslat předběžný infor.list a budu mít malý důchod. Ještě mám také ČID. Mám odpracovaných 35 let. Tak se ptám,co by pro mě bylo výhodnější,ale vzhledem k věku a mému zaměstnání,už v práci dlouho nevydržím,jsem unavená a starala jsem se celý život sama o dvě děti bez pomoci babiček.
Také jsem si myslela, že bych šla do důchodu a pracovala někde na zkrácený úvazek a tak si trochu dorovnala nízký důchod.
" hankas", máte předpokládaný výpočet důchodu a jistě ma na jeho výši vliv, že máte jít do důchodu v prosinci, proto se ten necelý rok nepočítá finančně. Proto jděte do důchodu až 1. ledna následujícího roku, aby se Vám započítal poslední rok celý. - pt
Zde je jen takový příklad:
Zaprvé, tohle by se dalo říct o každém.
Zdědil byt, zabírá místo těm s hypotékou.
Je vdaná a manžel pracuje, zabírá místo těm, které platí domácnost samy.
Nemá dítě, zabírá místo těm s dítětem.
Je tlustý a může žít z tukových zásob...
Navíc to, že je někdo v důchodovém věku neznamená, že vydělávat nepotřebuje. Ani za komunistů neměl každý dítě ve dvaceti; moje máma dosáhla důchodového věku, když měla nejmladší dítě pořád na střední škole. Jeden známý si teď pořídil dítě v padesáti letech. Určitě potřebují peníze více, než rozmazlený absolvent, který bude stejně bydlet v mamahotelu a celou výplatu dá za iPhony, cestování a veganské jogurty.
Nemáte pravdu. Jednou je důchodový věk, tak by se měl dodržovat. Pak jsou právě ti mladí na pracáku a nikdy se nenaučí dělat. Kdo vás pak bude v důchodu živit?
Důchodce potřebuje opravdu méně. Byt si nezařizuje, oblečení si kupuje minimálně, na dovolenou nejezdí a tak bych mohl pokračovat...
Milý Ringo, budu tak trochu oponovat. Přesně od včerejška za měsíc nastane ten den D, kdy i já se zařadím mezi důchodce.
Důchodce potřebuje méně, podle Vás. Něco na tom je, důchodce má zařízené bydlení, často starší auto a říká si: Už nebudu nic měnit, tohle se mnou dožije. Ale:
1/ Byt si nezařizuje - i důchodce potřebuje občas vymalovat a sám už si na štafle netroufá. U nás: manžel obě kyčle umělé, mě čeká koleno.Pozvali jsme si pána, příjemný, šikovný, ale to víte, nikdo Vám to zadarmo neudělá. Po 40 letech nás opouští záchod. je to tak. Bude potřeba sehnat novou mísu i splachování a přeinstalovat. I důchodce totiž vyměšuje, má-li co! A změny v bytě často souvisí i s jejich sníženou pohyblivostí.
2/ Oblečení se kupuje mininálně. Ano, důchodce tráví nejvíc času doma, takže stačí vytahané tepláky a stará halena po dceři. Je to tak? Ale i důchodce jde občas mezi lidi, k lékaři, na setkání důchodců a nedej bože - ti rozmařilí třeba i do divadla! Proto čas od času opravdu nové oblečení potřebuje. Když půjdete do důchodu v 63 a dožijete se 90, opravdu těch skoro 30 let budete navlékat pořád jedny vetché hadry? A to nejsem žádná modelka, ale v kvalitním a vhodném oblečení se cítím líp. I když jdu třeba jen na trhání zubu.
3/ Na dovolenou se nejezdí - proč? To s důchodem končí život? I důchodce, pokud mu slouží zdraví, se rád někam podívá, odpočine si pod palmou, vykoupe se v teplém moři. Navíc trpím lupénkou a ten vzduch a voda to ze mě na chvíli vytáhne. Jezdíme jen autobusem, beze stravy, takže optravdu to nejlevnější, čím by možná řada lidí pohrdla. Ale jsme tam pak štastni - teplo, sluníčko, vlnky, mušle...
Proč bych, jako důchodce, neměla jsezdit na dovolenou? Po životě plném práce už na to nemám nárok? Kdo tedy má?
Je mi líto všech, kteří o důchodcích smýšlí podobným způsobem. Nejsou to příživníci, celý život pracovali, odváděli, aby měli stáří aspoň trochu důstojné. A vy nám nepřejete nic. Co s penězi? Máme je odevzdat panu Kalouskovi?
4/ Nevím, milý Ringo, jestli je Vám to známo, ale prozradím Vám ještě jednu věc. Důchodce totiž taky JÍ. Ano, říkalo se KDO NEPRACUJE, AŤ NEJÍ. A v pozdním věku bývají různé nemoci. Proto důchodce, když musí dodržovat třeba dietu kvůli diabetu, sáhne do peněženky daleko hloub, než zdravý člověk.
Důchodce platí enerfgie - vodu, plan, elektřinu, jako každý jiný. Když jsou na to dva manželé, jde to líp. Pokud je důchodce sám, je to krušné. Svítí, topí stejně pro sebe, jako pro dva, platí to ale jen on sám. Bývá to pro osmělé důchodce těžké.
Pracovat v důchodu nechci. Přesto bych yvás nikdy v parlamentu nechtěla. Podle Vašich dost zcestných názorů bychom neměli jezdit na dovolenou, oblečení hledat v popelnicích, zbytky jídla brát psům z misek, bydlet ve zrušené autobusové čekárně a elektřinu si vyrábět třením liščího ohonu o ebonitovou tyč.
Nevím, kolik je Vám let, ale až budete jednou v důchodu, určitě své názory přehodnotíte. Za to dám krk. Jaga.
Musela jsem jít posloužit 90 leté babičce, kterou Vy byste s Vašími názory na důchodce asi zavřel do klece. /ale já občas taky / A mezitím mi utekla doba na opravy.
Tedy:...opravdu...energie - voda, plyn...
Většinou samá demagogie. Netvrdil jsem, že důchodce nejí, ani že si nekupuje oblečení...to je pak těžká diskuze. Tak jen příklady z okolí. Žena 3 roky v důchodě. Pracuje v kanceláři sama. Má docházku jakou chce, takže si dělá jen nejnutnější. Důchod má pěkný, k němu si přivydělá víc než já v nepřetržitém provozu s praxí. To by mi vše nevadilo. Ale - stará se o vnučku a ta studuje. Takže si zažádala o podporu na studia. Prac. poměr zamlčela. Dostala to a k tomu vrácené daně...naštěstí nezávidím.
Rodiče manželky...nevyučení, nikdy moc nevydělávali. Důchod minimální. Přesto nevědí co s penězi. A můj otec? V podstatě celý život invalidní. Minimální důchod. Žije sám. Platí si 3x týdně pečovatelku na pokec a nákupy, lehký úklid. A stále by nám cpal peníze. Bohužel je daleko, takže sestarám jen částečně, ale vím co stáří obnáší. Do důchodu jdu za pár let a pracovat nechci ani za nic. Ať si užijí mladí.
A k té dovolené? Neznám důchodce co by po ní toužil. Dřív jsem jezdil několikrát ročně, dnes už brzdím...co kdybych měl ledvinový záchvat, infarkt atd. Člověk se v cizině tak necítí...
Důchodců co jezdí na dovolenou jsou mraky, jelikož to během života nestihli. Napřed se opravoval barák, pak děti studovali, pak pečovali o nemocné rodiče atd.
Proč jsu cestovky plné nabídek na zájezdy pro důchodce? Kdyby o tyto zájezdy nebylo zájem, tak je nepořádají znovu a znovu.
Babuško Jaguško: i když to úplně chápu (na to abych živořil mi stačí bejt ČID ani nemusím bejt starobní), stejně si myslím že v důchodu by už se pracovat nemělo aby mohli makat mladí a vlastně živit ty důchodce.
Pamatuju si z dětství pořekadlo: jedna máma uživí 10 dětí. 10 dětí ale neuživí jednu mámu. Možná s tématem nesouvisí.
Myslíte, že na pracáku jsou jenom ti mladí? Já jsem taky byla na pracáku a jsem ráda, že mám práci. I když už mi neni dvacet,ale zrovna tak chci žít a užívat si života,jako každý jiný. Myslíte, že nepotřebuji peníze? Kdyby mě dali pořádný důchod, tak do práce nejdu. Do dětí rozhodně nic cpát nehodlám,ani nemám z čeho. Vy se jen modlete, aby jste měl jednou důchod, který Vám bude stačit aspoň na to nejduležitější.
Jasně že důchodcům...stejně cpou ty prachy mladým. Samy je nepotřebujou. Manželka takhle čeká na místo 3. rokem, protože paničce se do důchodu nechce...
Ach ringo, co bych za to dala, kdybych mohla jít do důchodu už v 55, jak to bývalo... myslíte, že jsem zvědavá na to trápit se v práci ještě dalších 7 let?
A? Tak se jí do důchodu nechce. To je její věc. Ať se manželka víc snaží, pracuje na sobě a sežene jiné místo.
Že se někomu nechce do důchodu a má chuť pracovat, to je jedině chválihodné. Naopak bych hnala s bičem mladé lidi - svoje vrstevníky - kteří jsou líní na sobě pracovat a když jim poradíte například s kterým programem by měli potrénovat, tak se kroutí a mají strach že by se to učili "zbytečně". Ať mě napřed přijmou, já se to pak naučím, slibuji!
A že by důchodci peníze nepotřebovali, to teda slyším prve. Asi se má každý v šedesáti letech zahrabat u AZ kvízu a maximálně chodit za roh do hospody.
"hankas", výhodu pracovat déle, bych viděla ve výši příjmu. Jde o malé procento, jak zmínila "inzinyrka", Takže pokud máte vysoký příjem, zkuste to, ale mně by byl milejší volný čas. Říká se, že čas jsou peníze, ale já říkám, že čas je život a ten se dá využít i jinak. - pt
inzinýrka: Váš výpočet není správný. Zaprvé těch 1.5% není za rok, ale za 90 dnů práce, tudíž za rok je to 6%. A jsou to procenta z vyměřovacího základu, nikoliv z důchodu. Takže důchod se zvedne za každý rok práce o nějakých 10-14% čili minimálně o 1000 Kč měsíčně, nikoliv o vámi uváděných 150. Mám pocit, že čím menší důchod, tím jsou ta procenta větší.
doplněno 17.01.15 12:11:pt: Odhadoval jsem to z těch vzorečků. Kdybych měl důkaz, že jsou procenta u menších důchodů větší, tak nemluvím o pocitu. Je možné, že se v tomhle mýlím a je to naopak.
" rumicek", podívejte se zde do odkazu, je tam příklad, jak pro dřívější odchod do důchodu, tak pro pozdější. - pt
Uznávám Vaši námitku. Mně už se to včera v noci všechno pletlo, to 1,5% za rok je vlastně při výpočtu normálního důchodu.
Nicméně princip mé odpovědi zůstává stejný, i když výsledek je potřeba podělit 4. Takže podle mého schématického příkladu buď by paní odešla normálně do důchodu a pobrala za rok 120.000, nebo by ještě rok pracovala bez výplaty a důchod by se jí zvedl na 10.600. Ale těch 600 má 200x obsaženo v důchodu za ten rok, co by ho už brala, čili na 200 měsíců (cca 16,5 roku) má předplaceno... Je to 6 % z výpočtového základu (nikoli z vyměřovacího základu) důchodu.
Když jsem do důchodové kalkulačky naházela zkusmo celkem nízké vyměřovací záklasdy (tazatelka uvádí, že bude mít nízký důchod), vyšel mi důchod 9.880,- Kč. Přidala jsem rok práce po nároku vez výplaty a důchod se zvýšil na 10.025,-
Neberte prosím práci mladým a užívejte si zasloužený odpočinek !.!.!
Tím že dělají důchodci dál přes důchod se jenom zvyšuje procento nezaměstnanosti a snižuje mzda.
Vím ale moc dobře že někdy ani ten zasloužený důchod nestačí k přežití a fůra lidí je nucená dělat dál protože by se pravděpodobně musely jít pást.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.