Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Registrace k placení daně

Od: navstevnik odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, jak dlouho trvá, než mi přijde DIČ? Už je to týden co jsem se registroval na fin. úřadu a pořád nic. Nevím, jestli je to v pořádku. Navíc potřebuji vystavit faktury, takže asi potřebuji DIČ.
Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katkajj
hodnocení

0x

Zaregistrují Vás do 30 dnů po podání Přihlášky.

Ke které dani jste se registroval? Pokud to je "jen" k dani z příjmů, k vystavení faktury DIČ nepotřebujete.

Pokud však k DPH, tak vyčkejte.

navstevnik

Nejsem plátce DPH, registroval jsem se jen k dani z příjmu. Každopádně dneska mi již přišlo do datovky. Jen nevím, jestli tam teda být musí nebo ne. Paní na finančáku mi říkala že na faktuře má být uvedeno DIČ a u toho že jsem neplátce DPH. Tak nevím.

katkajj

Když nejste plátce DPH, DIČ uvádět nemusíte.

Pokud však chcete dát na radu paní z FÚ (jakože si spousta lidí myslí, že to, co řeknou na FÚ, je "svaté" :) ), ničemu to nevadí. Pokud tam to DIČ napíšete, určitě tam dopište, že plátce DPH nejste, abyste nějakého zákazníka nezmýlil, že plátce jste.

tak

Pokud uvedete na faktuře DIČ tak popisek nejsem plátce DPH nepíšete proto, abyste zákazníka nezmátli, ale ze zákona.

Nejsem si jistý, zda živnostník, neplátce DPH, musí uvádět DIČ. jeho napsáním nic nezkazíte.

Pidi firma (právnická osoba), i když není plátce DPH a má ŽL musí DIČ uvést.

uska*

katkajj - kde najdu, že není povinnost uvádět DIČ?

K dotazu - Já bych vám neproplatila fakturu bez DIČa, vrátila bych vám jí zpět. Uvedením DIČa má možnost zákazník alespoň malé kontroly nad svým dodavatelem, např. že vlastní ŽO a je prostě dohledatelný při různých reklamacích atd.

doplněno 17.01.15 14:28:

Pochopila jsem dotaz tak, že tazatel dostane od finančáku jen DIĆ, nikoliv i IČ. Je spousta profesí, kde se IČo nedává, jen se zaregistruje jako plátce daně pod DIČem. V takovém případě to bývá RČ.

Kdyby měl již IČo, tak nepokládá tento dotaz a může fakturovat. Možná je situace jiná, do hlavy tazateli nevidím.

navstevnik
hodnocení

Tak na to vám stačí uváděné IČO a není potřeba DIČ ne?
navstevnik

IČO mám již od registrace na živ. úřadě. Co však řeším je to, jestli kromě iča uvádět i DIČ z finančáku? Někde čtu že tam být nemusí, někdo tvrí že tam dokonce být ani nesmí v případě, že jsem neplátce DPH, na finančáku mi bylo řečeno že tam má být a u něj informace že nejsem plátce. Takže nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]