Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolegyně mě ruší při práci

Od: emm* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám problém s kolegyní. Jinak ji mám celkem ráda, je fajn, lecos se od ní i přiučím, ale vadí mi na ní jedna věc. Stále si chce povídat, i při práci, nebo třeba nahlas jakoby se mnou řeší problém, který právě má na stole. Jenže já mám samozřejmě taky svoji práci, a opravdu se potřebuju soustředit, taky něco řeším...Ona je taková dost akční, takže asi umí oboje najednou, i povídat i pracovat, ale mě to nejde. A hlavně, když mě takhle vytrhne z koncentrace, docela dlouho mi pak trvá se zase začít soustředit. Už jsem jí zkoušela neodpovídat, aby jí napadlo, že se soustředím a nemá mě rušit (i když mi to je hloupé, přijde mi to neslušné..), zkoušela jsem jí to i říct, že teď dělám tohle, tak nemám čas, ale nějak to nezabralo. I sluchátka jsem si nasadila s hudbou, stejně pořád vysílala a dožadovala se pozornosti, že jsem je nakonec sundala. Ona pořád něco komentuje. Já si ráda popovídám, když je na to čas, ale ona pořád vysílá. Leze mi to na nervy a ovlivňuje moji práci. Už nevím, jak to vyjádřit, aby to pochopila. Nevíte jak na to? Děkuji za odpovědi :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x

Dobrý den, chováte se jako slabší kus a kolegyně má vyzkoušeno, že když bude otravovat delší dobu, dosáhne svého. Je to svým způsobem agrese, protože vám dává najevo, že její potřeby mají přednost. Nedávejte jí to, co chce a hlavně v tom vytrvejte. Můžete ji požádat, aby vás nerušila, že pracujete, nebo mlčet, ale pak pracujte a mlčte a nezlomte se. Případně ji požádejte, aby vydržela, že až se jí budete moci věnovat, sama přijdete nebo že si můžete po pracovní době zajít na kafe a popovídat si, pokud budete mít čas a chuť. Z její strany je to opravdu hrubý nešvar a nedostatek sebekázně. Jste v práci, abyste pracovala a vydělala si na chleba, nikoliv pro pobavení kohokoliv, není to kavárna, ani debatní kroužek. Neplatí vás kolegyně za to, abyste jí dělala ucho a pomocníka, ale váš zaměstnavatel za odvednou práci.

Přesvěčte sama sebe, že její slova jsou jen bzučení mouchy ve vašich uších a že se kvůli ní nedáte vyhodit a je to jen zkouška vaší koncentrace a soustřeďte se na to, co máte. Představujte si, že jdete po trhu a lákají vás vykřikující trhovci, vychvalující své zboží. Nenechávejte se strhnout pokřikem a mějte na mysli jen to, co chcete vyřídit a koupit sama. Je to těžké, ale nelze stále mluvit do hluchých uší. I kdyby se měla urazit, je to lepší, než kdyby vás za chybovost, neschopnost či pomalost vyhodili. Prostě vytrvejte a neposkytujte jí to, co si tak nevhodným způsobem vynucuje.

emm*
hodnocení

Děkuji za radu. Ano, přesně tak mi to přijde, jak kdyby byla přesvědčená, že má přednost - je sice starší a má více zkušeností v našem oboru, takže já ještě některé úkoly, které dostává ona, dělat nemůžu, ale to přece neznamená, že moje práce je nějak méněcenná, naopak, musím se ještě učit zdokonalovat, abych pak mohla dělat to, co ona...

S tím, že se nesmím zlomit máte taky pravdu, já často nevytrvám, není to jen v tomhle, prostě jsem byla vychovaná tak, že mám pořád obavy, abych někoho neurazila, abych nebyla na někoho hrubá atd. Často bohužel i když jde i o moje vlastní potřeby...No a pak zase třeba dopadne ta pověstná poslední kapka a já zbytečně bouchnu u něčeho bezvýznamného...

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, obávám se, že zde nějaké naznačování nepomůže a musíte ji to říci rovnou.

Něco jako: "Božka, teď ne. Mám rozdělanou práci a potřebuji na to klid. Nezapomeň to a řekneš mně to později." A takto to udělat častěji, resp. vždy, kdy Vám to bude nepříjemné.

Zdravím!

hm*

Ano, takto bych postupoval. A dokud svou práci nedoděláš, tak ji zastav pokaždé, když začne; že fakt nemáš čas, ať ještě chvíli počká apod.

Ale nezapomeň jí pak říct "UŽ", aby se vypovídala. Neděláš to jenom pro ni, ale i pro sebe. Plně se soutředit jen na práci jednak trvale dlouhodobě nejde a jednak přátelské vztahy na pracovišti jsou také velmi důležité (i pro tebe).

faithoncemore*

Přesně, přidávám se k hochům nade mnou - proč nějak taktizovat v tak jednoduchém problému? Říct narovinu.

Normálně říct "Hele, počkej chvíli, musím tady teď něco dodělat.".. nebo "Hele já to nedávám, povídat si a pracovat, já se teď budu chvíli soustředit." A to "nezapomeň to", to je fajn věta, prostě ji nechcete odpálkovat navždy, jen na chvíli.

Já jsem říkala " Já mám jen jeden kanál v hlavě a ten jsem měla ucpanej, říkalas mi před chvílí něco?"

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím, jak zde už zaznělo - skvělá odpověď - tak kolegyně otravuje tak dlouho, až dosáhne svého. Vaše chyba, že jste si sluchátka sundala, a že jste začala odpovídat, tím jste jí dala najevo, že když bude oxidovat dostatečně dlouho, tak jí to projde.

Takže buď špunty do uší, které spolehlivě odhluční, nebo sluchátka, a jakmile se nadechne, tak oznámit, že si budete povídat, až budete mít hotovou práci. Ale hlavně to skutečně dodržet. Když dvakrát třikrát uvidí, že nereagujete a nenecháte se, dá pokoj.

hodnocení

0x

Když ona k vám není slušná, tak k ní buďte taky taková. Na hrubý pytel hrubá záplata. Je to od ní bezohledné a drzé. Možná bude překvapená a říkat, že to tak nemyslela nebo to otočí proti vám, ale stůjte si za svým. Začněte tím, že řeknete "mám Vás moc ráda, ale...", konec si doplňte. Aby nebyla tak dotčená.

hodnocení

0x

A ještě bych dodal: nevěřím, že ona, byť je, jak říkáte, více akční, opravdu zvládo vě věci najednou. Tomu se říká multitaskink, spoustu lidí je přesvědšeno, že ho zvládá, ale objektivní testy je prakticky vždycky usvědčily z opaku. To možná uměl César (tedy Gaius Julius), ale možná, že si ho jen nikdo netroufl testovat.

hodnocení

0x

Byla jsem na operaci ledviny. Na pokoji pro dvě. Dali mi tam paní, byla na tom stejně jako já, zhruba stejný věk. Ne, nebyla vůbec zlá, ale celé dny mlela a mlela a mlela...Jako kafemlejnek. Já si ráda čtu, měla jsem s sebou několik knih od Magdy Váňové, tak jsem se na ně těšila. Ale nešlo to. Začala jsem používat špunty do uší. Vzala jsem si je s sebou kvůli případnému nočnímu chrápání ostatních pacientek, teď mi sloužily při čtení. Paní se urazila, že ji neposlouchám. Ona si prý vůbec nečte /to jsem zase já nemohla pochopit *ee*/

V té době spáchala sebevraždu Iveta Bartošová, takže témat k hovoru bylo moc. Nechtěla jsem být jako suchar a proto jsem paní řekla, že si teď budu hodinu číst a pak si s ní budu klidně povídat. Tvářila se sice ukřivděně, ale opravdu jsem si s ní pak povídala /až mi v hlavě hučelo/.

Ono to opravdu chce nastavit si mantinely - teď mám práci, až to udělám, můžeš mi to potom povědět...Jinak se taky může stát, že kvůli ukecané kolegyni vyletíte obě dvě. Práce nebude hotová, budou tam chyby...A to by asi byla škoda, nemyslíte? Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]