Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme s manželkou problém, co se týče plín. Máme kluka a holku. Klukovi v Prosinci byly dva roky, holce v prosinci rok. Problém je, že kluk má stále plíny a neumíme ho nijak naučit chodit na nočník. Vždy ho tam posadíme, ta se maximálně vyčůrá (když má dobrej den), ale nevykadí. To udělá vždy ihned do plíny jako naschvál. Nic nepomáhá. On vidí u mladší sestry, že ta plíny má a on se jich dožaduje taky. Vím, že ve dvouch letech je to ostuda, ale fakt nevím, co s tím. Dřív, když byly plíny látkové, tak to třeba to dítě studilo a mělo snahu jít na nočník ale dnešní plíny to vsáknou a dítě je relativně v suchu.
Prosím poraďte, jak jste tyto situace řešili vy. Díky moc. (Zoufalý otec)
Manželka byla před více než 10ti lety v Anglii jako aupair - hlídala dvě děti. 4 a 6 let. Obě holčičky měly stále plenky a to i přes den !
Ve dvou letech to ostuda není, možná to jen není tak časté... A hlavně to leze do peněz.
S druhým synem jsme to dělali tak, že se prostě počůral či pokadil... a pak se šlo prát... snad 2-4 týdny (?). Pokaždé byl ten "zlý" kukuč, co to jako udělal, a že to nesmí, že tam má nočník... Tuším tak k 20tému měsíci to přes den dokázal, po 24-26tém přestal mít plenu přes noc. Sám je odmítal bez nějakých snah z naší strany.
Myslím si, že nemusíte být vůbec zoufalý, syn i dcera měli plíny (papírové) do 2,5 let, ještě i potom měli na spaní občas a naprosto přirozeně z nich vyrostli. Dcera měla dokonce dudlíka do 4 let (i když jenom doma a tajně ). Dnes má syn 17,plíny nenosí a dcera taky dudla dávno vyhodila
. Vůbec bych to u Vás neviděla na žádný problém, obzvláště ne u chlapečka, navíc, jestli ty plíny vidí ještě u sestřičky, tak se mu z nich možná taky nechce
. Dva roky není vůbec žádná hrůza, obvykle to naopak bývá ta první hranice, kdy dítě začíná samo chápat, jak a kdy se vyčůrat, nebojte, dítě se to naučí.Dokonce ani v okolí jsem neměla nikoho, jehož dítě by ve 2 letech nemělo papírové plíny, pokud tedy nemyslím babičky, jejichž děti zázračně čuraly už v roce.
Nebuďte zoufalý, to si nechte pro případ, že přijdou horší věci.
Mnoho maminek mi říkalo, že na učení na nočník je dobré léto - dítě necháte venku (bez plíny samozřejmě) a až mu párkrát moč poteče po nohou, tak definitivně pochopí, že na to existuje jiné místo. Jak jinak to má pochopit, když má plínu, která vše zachytí a on nic necítí? A že čůrat zvládne a kakat ne, to je naprosto v pořádku, velká potřeba téměř vždy zaostává za malou. Jsou rodiny, kde dítěti, když se chce vykakat, nasadí na tu chvilku plínu i třeba ve 4 letech, protože mu to jinde nevyhovuje, a zrovna u vylučování je lepší, aby to dítě udělalo do plínky, než aby to zadržovalo.
Když chlapec plínu nemá, umí si aspoň říci o to, že chce čůrat? Vyčůrá se, když jej posadíte na nočník, a nepočůrá se jinam, tzn. umí to podržet a vyčůrá se až tam, kde může? Pokud ano, buďte v klidu. Ohledně cvičení na nočník se někdy nevyplatí nátlak a může mít opačný účinek.
Vyzkoušeli jste prkýnko pro děti? Některým dětem pomáhá, když to můžou dělat stejně, jako rodiče, tzn. ne na nočník, ale na opravdový záchod.
Jestli tomu správně rozumím, Váš chlapec má plínku, tu mu občas sundáte a posadíte jej na nočník, kde se max. vyčůrá. Nenecháváte jej bez plínky jinak vůbec? To by určitě chtělo, alespoň v době, kdy se pohybujete někde, kde tolik nevadí, že se počůrá. Neteř, když se párkrát počůrá a nemá plínku, tak hned nastane zlepšení v chození na nočník, jakmile má častěji plínku, začne si říkat méně a spoléhá na plínu.
doplněno 12.01.15 21:31:Klaban, ale určitě tu plínku na nějakou dobu sundávejte. Zkuste to aspoň na čtvrthodinku denně před tím intenzivním letním tréninkem (1-2x denně, přidávejte na čase i frekvenci). Holt budete po dětech dávat nové koberce, no. Stejně tak do pěti let budou neustále někde něco rozlévat, rozsypávat apod On si opravdu s plínou nemá jak uvědomit, že nemůže čůrat, jak a kde se mu zlíbí. Pokud je to po urologické stránce zdravé dítě, tak si dokáže (pokud zrovna není zabraný do hry či jiné aktivity) uvědomit, že potřebuje na záchod. Neteř si sama neřekne, ale když se jí člověk zeptá, jestli "kaka", tak pokud potřebuje, řekne (v cca 90% případů
). Pokud Vám na nočníku nesedí, neposazujte jej násilím, ale ptejte se jej klidně každých 15 minut, jestli potřebuje. Když řekne, že ano, měl by se nechat posadit (ať už na nočník nebo záchod), pokud z toho už nemá strach z předchozího násilného posazování. Když se počůrá, netrestejte, ale řekněte běžným tónem, že tohle mělo být do nočníku. Pokud začne čůrat a zachytíte to hned, popadněte jej a utíkejte k nočníku, ať tam potřebu aspoň dokončí.
No on si náš malej přijde říct když už je počůranej na to prkýnko dětské jsme ho také několikrát zkoušeli, ale bez úspěchu. Bohužel kdyby potřebu vykonal někde v bytě, byl by to problém, protože máme koberce a z toho se to špatně dostává. Těším se na léto až budou chodit venku jen tak. Asi máte pravdu v tom, že nějaký nátlak má opačný účinek. Taky jsme mu za to nadávali a on se od té doby tak trochu bojí když se počůrá.
Plíny nedat, nechat jen slipy a punčocháče. Hned se na malér přijde a klučina pochopí. Je těžko mu vysvětlovat, že se močí do nočníku, když ani nevíte kdy potřebu udělat do plín. Je to týden o praní a praní a zase praní oblečení a čištění koberců. Ale výsledky to má. Ve dvou letech se s ním jistě dorozumíte a tak může zvládnout i tohle.
Syn odmítal nočník a nalákala jsem jej na velký záchod s dětským prkénkem s auty a za odměnu si mohl spláchnout. To se mu tak zalíbilo, že kolikrát ze sebe vytlačil jen dvě kapky, jen aby mohl splachovat.
doplněno 12.01.15 13:27:Byla jsem pomalejší, ale výsledek je stejný.
Mám vnuka, tomu budou v březnu 2 roky, taky má pořád plíny, vnučky v jeho věku už chodily na nočník. On si nesedne, je pořád na nohou, když ho dají na nočník tak hned vstane. Tak mu dali nočník do postýlky, hned z něj vstal a začal si ho prohlížet a hrát si s ním. Nevím, za rok má jít do školky a nějaký ee to mu nic neříká. Horší je to, že ale ani nemluví jen vykřikuje takový zvuky, ani slabiky, jen skřeky. Ale hloupej není, když mu řeknete, ukaž ouško, vlásky,noc, očíčka, to všechno ukáže. I barvy už zná, řeknu podej červenou kostičku, nebo modrou, to se nesplete. Ale řekni máma, bába, táta kdepak. S těma plínama je to tak drahý, já jsem zvědavá co s tím klukem bude. V rodině je to 1. kluk takže nemáme srovnání, ale holky ty už mluvily a chodily na nočnik. Dcera ho snad nebude moc dát do školky, tam musí už umět mluvit, umýt se, chodí na WC sami.
Dobrý den, ani to bych neviděla jako problém, v rodině máme kluka, který do 2 let vůbec nemluvil a do 5 ti jakoby jiným jazykem.. Něco žvatlal s intonací, ale nebyla to slova.. Po čase začal úplně normálně mluivit..
To je přesně jako u nás. Dáme na nočník a on z něho vstává a pak už tam nechce a řve. Taky má jít za rok do školky a s plínou ho nevezmou, tak proto to hrotím asi. Náš malej taky asi není hloupej protože většinu věcí, které mu řeknu, tak udělá (podej, dones, ukaž) ale taky neumí mluvit. Říká táta, máma a asi ještě deset dalších jednoduchých slov, ale nic víc. A plíny a vůbec všechny dětské věcičky jako je Nutrilon apod. jsou pěkně drahé a když jsou děcka dvě, tak sotva vystačíme s penězma za ten měsíc. Manželka na mateřské bere almužnu a já taky nemám poslanecký plat
Já mám vnoučka, který je mimořádně nadaný na řeč. Už kromě ř uměl vyslovit všechno, používal i složitá slova, měl velmi srozumitelný a souvislý slovní projev. Barvy znal všechny, počítal do 7. A přitom se dovedl počurat až do papučků. V autě, když mladá řvala, že je mokrá sedačka, dovedl poradit-Hoď na to noviny. Ty to vsáknou. To mu bylo trošku přes 2 roky. Už začínaly prázdniny, po kterých měl nastoupit do školky a on se stále počurával. Já i moje mladá pracujeme s dětmi a toto jsme i ve spolupráci s druhou babičkou a dědečkem, nezměnili. A potom, jeden den přikázal: Nedávej mi plínu. A večer znovu plínu odmítl. A víte co? Od té doby se už nikdy, opravdu nikdy nepočural.
Vypadá to, že mezi mozkem a močovým měchýřem dozrálo spojení. Jinak si to nikdo nedovedeme vysvětlit. Pak jsem se někde dočetla, že tyhle prolémy mají mimořádně chytří kluci. Tak třeba to bude i případ vašeho malého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.