Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Minimalizácia výšky výživného

Od: samuelg* odpovědí: 14 změna:

na úvod by som chcel upozorniť, že nie som žiadny krkavčí otec čo sa dcéru (2 ročnú) snaží pripraviť o peniaze). Svoju dcéru milujem a dal by som jej aj posledné. Súd prebieha len kvôli tomu, že som sa k svojej dcére nevedel dostať. Bol som priateľkou braný len ako chodiaca peňaženka, ktorá má plniť jediné účel vyživovacej povinnosti. Samozrejme na súde sa snaží minimalizovať môj styk s dcérou a maximalizovať výživné pre svoj vlastný prospech.

Čo sa týka mňa môj príjem je cca 700 Eur v hrubom takže nedosahujem ani priemerný plat v slovenskej republike. To čo ma ale trápi je, že vlastním byt a mám cca 30 000 Eur na sporiacom účte obe som zdedil po starých rodičoch (byt aj peniaze). Bojím sa, že súd hlavne kvôli tomu bytu a úsporám mi vyrúbi neúmerné výživné, ktoré ja nebudem môcť z môjho malého platu splácať a teda budem odkázaný len na čerpanie z úspor a neskôr až predaj bytu.

Je niečo čo by som mohol v tejto situácii robiť nejaký spôsobob ako minimalizovať výšku výživného? .. Nechcem dotovať ex chcel by som dcére kúpiť sám to čo potrebuje najradšej by som ju mal v striedavej starostlivosti ale šanca že na súde uspejem z dôvodu nekonečnej diskriminácie mužského pohlavia na súdoch je minimálna.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

1x

nevím jak na Slovensku, ale v Česku je plat 19tis dost dobrý. Takže zase tak malý plat nemáte... Kolik byste si představoval, že budete platit? Já bych to viděla na 150-200euro--- je to pro vás moc?

Vezměte to takhle - sepište si na papír všechny výdaje, které máte - tzn. nájem (fond oprav), voda, plyn, elektrika, telefon, internet, benzín, jídlo, léky...Prostě co vás napadne. Tohle mějte připraveno k soudu - nejlíp napsané, abyste mohl argumentovat.

Na druhou stranu si musíte uvědomit to, že vaše dcera taky něco potřebuje - nemůže žít ze vzduchu a přikrývat se obláčky. Potřebuje minimálně polovinu vaší spotřeby, no dobře, je ještě malinká, tak třetinu.

U soudu můžete argumentovat tím, že chcete a požadujete soudně stanovené pravidla styku s dítětem (ne že po domluvě, protože jak vidno se nedomluvíte), dokažte (fotky) že máte pro malou doma připravenou postýlku, hračky a jiné potřeby, že zvládnete o ni přes víkend pečovat. Navrhněte, že budete malé pravidelně kupovat např. oblečení nebo později platit školku atd.

Soud nebude přihlížet na to, že vlastníte byt ani na to, že máte úspory. Výživné se počítá z příjmů povinného případně z přímů celé domácnosti (pokud žijete s jinou ženou). Stejně tak bude muset matka doložit svoje příjmy případně jejího nového partnera..

samuelg*

Ja som z Bratislavi a bohužial mám najnižší plat zo všetkých koho poznám okrem rodičov ktorý berú dochodok. 700 Eur v hrubom je na Bratislavu málo. priemerný plat na slovensku je 850 Eur.

samuelg*

200 eur je cca 40 z percent mojho cisteho prijmu.

hanika*
hodnocení

0x

Můj bývalý manžel mě platí na dceru 2700,-kč a vypočítáno z platu cca 15000,-. Sám s tím souhlasil a ještě občas dceři něco koupí.. částku určil sám soud, řekla bych že je to ta nižší hranice na sedumnáctileté dítě...

samuelg*

Ja som čítal dosť článkov o tomto hlavne z českej republiky a dočítal som sa že priemerné výživné na rok 2014 bolo 1600 Kč.

ďalej podľa orientačných tabuliek českej republiky sa výživné na malé dieťa do 5 rokov určuje od 9 do 13 percent z čistého príjmu povinného.

Náklady v Bratislave nie sú v žiadnom prípade na živobytie malé. Okrem toho keby som vedel že tie peniaze pôjdu na dieťa tak ich oželiem. Lenže bohužial peniaze idú matke, ktorá zavesí dcéru na krk svojim rodičom a pojde rozflákať výživné na akcie do najbližšieho nákupného centra.

mate59
hodnocení

0x

Súd može zisťovať výšku úspor/záleží od aktívnosti sudcu/,ak ich objaví/dopytom v bankách/, hlavne ak expriateľka súdu uvedie,že úspory máte, tak to bude mať vplyv na výšku výživného.Preto /ak súd.pojednávanie a zisťovanie ešte nie je rozbehnuté,tak ich bud vyberte,alebo uložte v banke tak, aby neboli na vaše meno.Na s.pojednávanie si zoberte doklady o nákladoch,ktoré máte pravidelne,- nájom,energie,požičky,poistky,ak niekoho podporujete,rodíčov napr.,všetko doložit,náklady na auto,cestovné,treba mat čím najviac argumentov.Je mi jasné, že ex. sa bude snažit z vás vyžmýkat čo najviac.Súd može stanovit až 25% z vášho platu na výživné.

samuelg*

Súd a pojednávanie je už rozbehnuté takže keby som aj teraz začal robiť prevody tak by to sudca videl na výpisoch z účtu.

Nikde som sa na internete nedočítal také že by sudca určoval výživné vzhľadom na úspory v bankách alebo z vlastníctva nehnuteľnosti.

Všade bolo uvádzané, že dôležitý je len príjem a opodstatnené výdaje.

Teraz sa s tým asi už nič nedá robiť, že?

mate59

možno by stálo za to,prepísat peniaze na rodičov/aspon načas/ s tým, že by v pripade potreby rodičia dosvedčili, že peniaze vám darovali do manželstva,ale ste sa neoženili, preto chcú dar naspat.Ako som sa zmienil, záleží to od aktivity sudcu a aj od toho, či to ex. nespomenie.Nikdy neviete, z čoho bude sudca vychádzat, a pri stanovení výživného može na uspory prihliadat.

samuelg*

Do 25% mojho platu v hrubom alebo v čistom môže súd určiť výživné?

lebo ex žiada 300 EUR + vyplatenie spatne výživného za dva roky. (pritom ja som súdu predložil bloky od toho čo som malej kupoval ako plienky, jedlo a podobne za celé to obdobie lenže súd tiež na to nemusí prihliadať)

mate59

Do 25 % v čistom je to ale orientačne.Pri vyplatení spatne zohladnia čo ste dcere kupili,ale možete žiadat aj splátkový kalendár alebo splatit naraz.Súd zohladní aj to, že ste sa v minulosti o dceru finančne starali a zaujímali.V ČR je bežná střídavá péče o děti,ale na skostnatelom Slovensku dieťa obyčajne ostáva u matky.Skúsit to možete, súd prihliada na možnosti rodičov či je to v jednom meste,alebo cez pol republiky,či by malo dieta všade rovnaké podmienky,kolko času rodič trávi v zamestnaní atď.,ale na tento krok by bol vhodný právnik.300 e vám súd pri vašom preukázanom príjme neuloží.

Argumentujte i tým, že ste dcere na výživu prispieval,prispievate,nadalej budete prispievat/ošatenie,drogéria,hračky,potraviny pri návštevách v rámci svojich možností a dohodnite si aj frekvenciu styku s dietatom.Ak je ale tento súd zameraný len na stanovenie výživného a nebude pojednávat o styku,bude o tom nové konanie, o čo treba požiadať.

samuelg*

Nie tento súd je aj o výživnom aj o určení styku s dcérou veď kvoli tomu sa súdim, že som bol vo vzťahu k dcére veľmi obmedzovaný.

samuelg*

Prečítal som naozaj veľa stránok o striedavke a veľa bolo z českej republiky. Skôr som mal pocit že aj v českej republike je veľmi ťažké získať dieťa do striedavej starostlivosti. Vraj otec musí mať nebeský charakter aby získal striedavku pričom matke stačí, že nie je alkoholička a nefetuje aby získala dieťa do svojej starostlivosti.

vilicek
hodnocení

0x

Pokud mate dcerku rad, tak stridavou peci. JEDNOZNACNE ! Pak si platite vyzivne navzajem... (bohuzel, vyzivovaci povinnost je povinna, takze pak jde o vzajemne si preposilani penez z uctu na ucet)

Je nesmysl co pisete. Mam osobne stridavou peci na syna, soudy ji dnes preferuji a dokonce muzou i naridit. Pokud to ale chcete jenom kvuli penezum, tak to zvazte.. To neni dobre. Ale kazdopadne dite za to stoji.

Drzim pesti

samuelg*

Nie vážne by som chcel striedavú starostlivosť keby to bolo možné. Lenže malá má len 2 roky a jej matka je stále na materskej. Ja jej nemôžem v tomto konkurovať musím chodiť do práce aj keď mi rodina navrhla, že by sa mi o malú doobeda postarali dokonca sa na to veľmi tešili keby to bolo možné.

Okrem toho na Slovenksu neplatí pri striedavke, že sa otec zbavý platenia výživného. Súd iba môže určiť, že sa pri striedavke výživné neurčuje ale nie je to jeho povinnosť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]