Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záruka na jakost při nákupu jako OSVČ

Od: mark* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

chci si koupit telefon. Protože můj obrat příští rok již bude nejspíše vyšší, bude se mi hodit každý náklad.

Chtěl bych si tedy telefon koupit na IČO. Na internetu jsme našel články, které odpověděly na mou otázku, ale

nerozumím jí. Chci vědět, že pokud mi obchod (ptal jsem se) dává 2roky záruku na přístroj, ale upřesnil že záruční podmínky jsou dle jejich obchodních podmínek, které jsou:
5.3 Práva z vadného plnění a záruka za jakost pro Kupující – podnikatele
5.3.1 Práva Kupujícího – podnikatele z vadného plnění se řídí ust. § 2099 – 2112 Občanského zákoníku.
5.3.2 Prodávající poskytuje Kupujícímu – podnikateli záruku za jakost ve stejné délce, v jaké ji poskytuje výrobce nebo distributor Zboží ve formě záručního listu nebo jiného výslovného písemného prohlášení o záruce, které je originálně zabaleno společně se Zbožím a případnou další dokumentací; záruka začíná běžet ode dne takto uvedeného výrobcem popř. distributorem. Kupující – podnikatel tímto bere na vědomí, že pouhé uvedení záruční doby nebo doby použitelnosti Zboží na obalu nebo v reklamě nemají účinky záruky za jakost a Prodávající nebude na taková prohlášení brát zřetel. Není-li ke Zboží vydán záruční list, uplatňuje Kupující práva z vad na základě dokladu o koupi (faktury) vydaného Prodávajícím a má pouze práva z vadného plnění dle § 2099 – 2112 Občanského zákoníku.
5.3.3 Je-li na stránkách Internetového obchodu uvedená délka záruční doby, je tato záruční doba určena pouze pro Kupující – spotřebitele, nikoliv pro Kupující – podnikatele. Na dotaz Kupujícího – podnikatele sdělí délku záruční doby Prodávající ještě před uzavřením Kupní smlouvy.
5.3.4 Ustanovení čl. 5.2.2 až 5.2.4 o rozsahu a zániku záruky se použijí přiměřeně i pro Kupující - podnikatele. Další výluky či omezení záruky jsou možné také tehdy, uvádí-li je výrobce či distributor zboží ve svých záručních podmínkách.

který se ale liší dle Občasnkého zákoníku. A k tomu jsem si našel tento článek:
Podnikající subjekt má na rozdíl od spotřebitele povinnost věc prohlédnout co nejdříve po jejím převzetí. Zjevné vady musí oznámit prodávajícímu bez zbytečného odkladu poté, co je mohl zjistit. Skryté vady lze oznámit nejpozději do dvou let po odevzdání věci. Prodávající odpovídá kupujícímu-podnikateli pouze za vady, které měla věc při převzetí. Od této odpovědnosti vyplývající ze zákona je nutné odlišit záruku za jakost, kterou se prodávající zavazuje, že věc bude po určitou dobu způsobilá k použití pro obvyklý účel nebo že si zachová obvyklé vlastnosti. Totéž platí i v případě, kdy uzavírají kupní smlouvu dva nepodnikatelé. Oproti tomu spotřebitel může uplatnit práva ze záruky, vyskytne-li se na zboží vada v průběhu dvaceti čtyř měsíců od jeho převzetí. Přičemž v prvních šesti měsících je chráněn vyvratitelnou domněnkou, která stanoví, že projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající.
bohužel jsem asi tak natvrdlej, že nerozumím, pokud by mi po roce přestala fungovat wifina na mobilu, zda bych jako OSVČ měl nárok na uznanou reklamaci.

Děkuji za Váš čas :)

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

zepe*
hodnocení

2x

Zbytečně složité. koupil bych to normalně a néééééé na ičo.Na ičo zbytečné.Tento telefon si tak i tak muzete odecis a dát do nákladů

doplněno 12.01.15 17:11:

A záruka normálně 2roky

doplněno 12.01.15 17:14:

Pro podnikatele záruka 1 rok a kdyby byla do roka reklamace nemusi ji vyřídit do 30 dnů muze to trvat treby 2,5 měsíce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]