Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v květnu minulého roku jsem přes agenturu práce nastoupil do svého prvního zaměstnání.
Teď v novém roce mi známý řekl, že mám prý povinnost jako pracující si vyřídit nějaké daně.
Vůbec však netuším o co jde ani kde to najdu. Můžete mi přiblížit, o co jde, případně mě odkázat na nějaké smysluplné vysvětlení (i s termínem) na webu?
Mockrát děkuji za Váš čas a přeji pěkný den
známý myslel asi daňové vyrovnání.To ale provede váš zamestnavatel,určite jste u nej podpisoval rúžový tiskopis na slevu na daňovníka.Pokud jste nemel žádne jiné príjmy z vedlejších činností, vše vyrídi účtárna vašeho zamestnavatele.
Upřímně, už si nepamatuji, mezi jestli těmi lejstry co jsem podepisoval byly i daně.
Takže pro mě z toho žádné povinnosti nevyplývají?
pokud nebyli jiné príjmy,bylo podepsané"Prohlášení daňovníka.." tak preplatek dane FÚ prez zamestnavatele vrátí.Jestli ho máte podepsané sdelí učtarna.Jiné povinnosti nevyplývají.
Účtarna zaměstnavatele má povinnost ty daně vyřídit za mě?
A můžu si zažádat o nějaké potvrzení, že vše v tomto ohledu mám v pořádku? Aby na mě pak nepřišli z finančáku že nemám něco vyřízené.. toho se docela bojím.
Nepodnikám a nikdy jsem nepodnikal. Jsem svobodný, pracuji, je mi 21 a tento rok v záři nastupuji na VŠ.
Jestli jste dával v nové práci nějaký potvrzení o výdělcích za Leden až Duben tak by za vás měl vyúčtováni daně z příjmu zaměstnavatel udělat automaticky sám.
Pokud jste od Ledna do Května neměl žádnej jinej příjem tak se vám vyplatí udělat si daňový přiznání sám protože vám určitě z vejplaty strhávali zálohy na daň a teď nevím přesně jestli se do toho náhodou nějak nepočítá penzijní nebo i životní připojištění a možná i hypotéka. Jestli nic z toho nemáte tak je to jednoduchý. Ty zálohy na daň se všechny sečtou a od nich se odečte sleva na poplatníka, která je za celej rok a když je součet všech záloh menší než celoroční sleva na dani tak vám ten rozdíl vrátí. Sociální dávky nebo podpora v nezaměstnanosti se do příjmu nepočítají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.