Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám otázku, momka se snaží mého nevlastního staršího a plnoletého bratra vydědit ze závěti. Dnes se s mamkou můj nevlastní otec kvůli tomu hádali a otčín řekl, že pokud půjde ze závěti on- mů nevlastní bratr, půjdu i já. Mamka řekla, že Martin, tedy můj nvl. bratr nás obral o peníze, atd. Chci se proto zeptat, je mi 16 let a kdyby se mamce a strejdovi stalo něco do mých 18- ti let, i po je možné, aby mě vydědili a dům se vším připadl mým mlaším sourozencům?
Možné to je. Novela Občanského zákoníku výrazně posiluje vůli zůstavitele, v tomto případě otčíma. Otčím také může za svého života dům někomu darovat. Záleží na tom, jak je tomu nyní, zda je dům veden jako SJM, půl na půl, nebo patří otčímovi.
Mrkněte se na katastru, komu nemovitost patří.
Ahoj, tak pokud jsem to dobře pochopil, Tvoje matka chce vydědit svého nevlastního syna a Tvůj otčím by pak chtěl vydědit Tebe?
Jak píše rádce nade mnou, skutečně dnes po novele OZ jsou posílena práva zůstavitele, dokud bude otčím i matka naživu, s majetkem mohou nakládat jak chtějí, případně mohou sepsat závěť a podle ní se pak dědické řízení bude řídit. Navíc si v té závěti - odkazu mohou klást nějaké přiměřené podmínky, které budeš muset splnit, pokud budeš chtít dědit.
Stále ale platí, že pro vydědění musí být nějaký zákonný důvod, nelze vydědit bezdůvodně. Pokud by se tak stalo, stále máš pak po smrti zůstavitele nárok podat námitku například pro neplatnost a bude na Tobě, jestli prokážeš, že jsi byl vyděděn bezdůvodně. Ze zákona totiž stále budeš mít jako tzv. neopomenutelný dědic nárok na nějakou část majetku, i když jak podotýkám, po novele je to výrazně méně, než dříve. Pokud by si však v té době ještě nebyl dospělý, máš pochopitelně nárok na větší podíl.
Čistě teoreticky ano, pokud by bylo vydědění oprávněné či se tak strýc rozhodl, můžou majetek zdědit pouze Tví mladší sourozenci. Ale zároveň platí to, co jsem napsal výše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.