Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám dluh na ZP a SP. A chtěl bych

Od: kellne odpovědí: 5 změna:

Mám dluh na ZP a SP. A chtěl bych si otevřít živnostenský list. Nikdy jsem nepodnikal a chtěl bych vědět jestli mě ho dají :)

Děkuji všem za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Sociální pojištění je povinné pouze pro OSVČ a pro pro zaměstnance, za něž je odvádí zaměstnavatel. Jestli jste zatím nepodnikal, neměl byste mít na sociálním pojištění žádný dluh.

doplněno 10.01.15 14:14:

––– Reakce na Mapel:

Tazatel píše, že nikdy nepodnikal. Sociální pojištění je povinné pouze pro zaměstnance a OSVČ. Za zaměstnance odvádí sociální pojištění zaměstnavatel, OSVČ je hradí samy.

Vzhledem k tomu, že sociální pojištění není povinné, nemohl na něm člověku, který nepodnikal, vzniknout dluh.

Sociální pojištění nikdo nehradí např. za studenty, za matky/rodiče na MD/RD, za uchazeče o zaměstnání ... Ti všichni by podle Vás měl dluh ...

ertl
09.01.15 19:34
hodnocení

0x
Dají.

hodnocení

0x

Dají, ale dostaneš se do šíleného kolotoče splácení a dluh může narůstat.

doplněno 10.01.15 10:51:

@ivzez

Každý člověk i nepodnikatel je povinen platit sociální a zdravotní. Pokud ho neplatím, tak mi vzniká dluh. Pak je jen administrativní posun, že osobní pojištění je na jiném účtu než pojištění za své zaměstnance. Ale stále to jde za tímto člověkem. Nějakým způsobem vznikl tazateli dluh (jelikož neupřesnil jak, tak to nepitvám a beru to jako fakt, protože si to určitě ověřil na OSSZ) a podnikáním bude muset ze zákona platit. Jestliže nezaplatil do této doby, tak podnikáním se mu to určitě nepodaří spaltit. Na podnikání potřebuje kapitál a pokud ho má, tak by bez problémů jakýkoliv dluh zaplatil.

Jediná možnost je, že bude prodávat své myšlenky - nápady a pak ten kapitál nepotřebuje, protože ho má v hlavě.

doplněno 10.01.15 19:56:

Předpokládám, že tazatel je plnoletý a ví o čem píše. Dluh může vzniknout i na základě zaměstnaneckého poměru a zaměstnavatel ho nepřihlásil - praktická zkušenost z okruhu mých známých.

hodnocení

0x

K tomu, aby Vám někdo mohl dát nějakou směrodatnou odpověď, jste uvedl velmi málo informací, ale pokud jste si tedy opravdu zjistil u příslušné správy sociálního zabezpečení a u své zdravotní pojišťovny, že u nich máte nějaký nedoplatek a tedy dluh - neuvažujeme z jakého důvodu, ale prostě tomu tak je, tak pokud chtete podnikat na živnostenský list - patrně tedy jako osoba samostatně výdělečně činná - budete mít povinnost si platit sám jako zdravotní, tak sociální pojišťění. Je tedy nasnadě, že dluhu stejně neuniknete a budete jej muset někdy zaplatit.

Jednou z podmínek, když chcete začít podnikat, je to, že nesmíte mít žádný dluh vůči státu, žádný nedoplatek například na daních a podobně. To se dost možná týká právě u dluhu na ZP a SP, takže ačkoli vám to úplně s jistotou neřeknu, s tím, jestli byste teoreticky živnostenský list (respektive nyní výpis ze živnostenského rejstříku, živnostenské listy se už nevydávají) obdržel, si tak úplně jistý nejsem právě kvůli těm vaším dluhům na ZP a SP. Raději se tedy přeptejte příslušných pracovníků na úřadě.

ertl
Jednou z podmínek, když chcete začít podnikat, je to, že nesmíte mít žádný dluh vůči státu, žádný nedoplatek například na daních a podobně.
Kde tuto podminku najdu? V kterem zakone?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]