Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímalo by mě následující. Mám kartu Era u Poštovní spořitelny. K placení v obchodě ji používám jen velice zřídka /třeba jsem si zapomněla vzít dostatek hotových penět/. Pokaždé jsem při placení musela zadávat PIN.
Zajímalo by mě následující. Je možné s touto kartou Era platit i bez zadání PIN? Viděla jsem v obchodě, že lidé kartou jen tak mávli nad terminálem a bylo zaplaceno.
Kartu jsem měla asi 4 hodiny mimo dohled. PIN u ní napsaný nebyl. Když jsem ji dostala znovu zpátky, v bankomatu jsem si hned ověřila dostupný zůstatek. Podle něho neubylo nic. Mohu věřit, že tomu tak opravdu je, nebo by se případný výběr objevil až později?
Předem děkuji - Jaga.
Ahoj Marcelko,
vše důležité již popsali rádci přede mnou, já ti jen napíšu, jak zjistíš, zda ti něco "ubylo" (abys byla klidnější).
Když zaplatíš kartou, peníze se ti hned neodečtou z účtu, nicméně se ti zablokují.
Když vlezeš do internetového bankovnictví, tak hned na úvodní stránce se ti objeví tvůj učet. Tam uvidíš Disponibilní zůstatek, Aktuální zůstatek a Blokované částky. A právě ty blokované částky jsou např. platby kartou, které ještě nejsou zúčtované (neubyly ti z účtu).
Mně tu kartu dali v České spořitelně sami. Byla pro mě připravená a to jsem ji ani nechtěla. Taky mám strach z toho, že mi jí někdo ukradne a bude s ní bezdotykově platit. Zadaní Pinu bylo bezpečnější. Jedné kolegyni v práci tu kartu někdo ukradl a vesele s ní platil. Když bude platit všude možně dokud to ona neblokne, tak jí vybílí účet.
doplněno 10.01.15 12:32:Cartaginci. To znamená, že když by mi někdo ukradl kartu, tak si může nakoupit bezkontaktně do 1500 Kč. Už jsem si snížila limit na nákup v obchodu. Ale ne na 1500. Když mám kartu, tak mám 1500 Kč jako. Radši bych zadávala Pin. Nejradši bych tu kartu ani neměla.
doplněno 10.01.15 12:34:To je něco pro zloděje. Mají větší motivaci ke krádežím.
doplněno 10.01.15 12:36:Budu si tu kartu házet do podprdy. Tam mi nikdo nevleze.
aby ti tu kartu někdo neukradl i s prsama ) chlap by se kartou momentálně asi vůbec nezabýval
Myslm, že se z toho dělá velká kovbojka a lidi se toho zbytečně bojí. Banky mají nastavené nějaké algoritmy, takže v případě častých plateb pak může terminál vyžadovat i pin při nižší částce. Já jsem platil nižší částky v průběhu dne několikrát, víc než třikrát, z toho první dvě platby byly asi 15minut po sobě a pin to tedy nechtělo , ale i tak se není třeba bát, protože při nahlášení ztráty banky peníze vrací. Pro ně to jsou drobné. Výhoda té bezkontaktní karty je, že ji člověk nemusí z peněženky nebo kabelky vůbec vytahovat, stačí přiložit celou pěněženku a je to. Já tedy vytahovat musím, protože mám bezkontaktní karty dvě, když chci aby se platba provedla z konkrétní karty.
stirečku, tak to budu přikládát místo peněženky prso. Kdyby to dělaly všechny ženy, to by byla sranda.
stirecku, to mluvíš za sebe?
Ty karty, kterými stačí mávnout, jsou bezdotykové.Pracují úplně jinou metodou. Chlapi to asi vysvětlí přesněji. Mají ale tu nevýhodu, že je může použít i ten, kdo nezná PIN. Uvažovala jsem o ní, ale raději ji nebudu chtít. Raději budu jediná, kdo s ní může manipulovat, protože já jediná znám PIN. Kdo můj PIN nezná, nemůže se mi do účtu nabourat a vybrabčit mi ho. Příjde mi mnohem bezpečnější, než bezdotyková.
Jak se vám povedlo mít kartu bez dozoru? Já to řeším tak, že mám dva účty - v dnešní době nulových poplatků to není problém. Na jeden mi chodí výplata a jeho kartu nikam nenosím. A na druhý si posílám pár peněz podle potřeby a kartu nosím pořád u sebe, kdyby mi ji ukradli, přijdu o 500 kč, kdyby zaplatili bezkontaktně, což není částka, která by mi zruinovala život. Pořád lepší než u sebe nosit větší hotovost a přijít o to.
Existují staré terminály, kde lze platit bez pinu i větší sumy, ještě nedávno je měl shell. Stačí se podepsat na stvrzenku. Nicméně obsluha je povinna ověřit totožnost a pokud takto někdo zaplatí kradenou kartu, nese zodpovědnost za škodu ten obchodník.
Bezdotyková platební karta Era má na sobě logo , vypadá jako 3 závorky za sebou )) (ale zvětšují se)
limit 500 na jendu platbu, pokud se uskuteční víc plateb za sebou v krátkém časovém úseku, měli by to ověřit
jinak, co je to mimo dohled? V tom případě bych si nechal vystavit jinou, jsem paranoidní
Vše podstatné zde bylo řečeno, doplním nějaké drobnosti.
K té bezkontaktní kartě: v zásadě se pozné podle loga, které představuje patrně šířící se (elektromagnetické?) vlny. Je vidět nekde v tom odkaze od @dejavu (který je, mimochodem, velmi dobrá), nicméně jsem so dovolil jeho podstatu vyextrahovat a přidat sem.
Jinak ta "bezpinová" karta dovoluje výběr bez PINu maximálně třikrát v jednom dni.
Co se pak týče plateb po internetu, tak snad ani nepotřebuji znát jméno, stačí znát údaje na kartě, ale při těch bezpečných platbách je to jištěno mobilem,. A musí být tyto platby povoleny, přičemž to povolení lze zařídit tak, aby povolovalo jen ty 3D secure platby a lze nastavit denní limit výše platby, osobně na pobočce nebo i přes internetové bankovnictví. Tedy obecně, jednotlivé banky se mohou chovat trochu jinak.
A ještě k těm bezkontaktním kartám: teď to banky začínají vydávat automaticky (třeba při výměně expirované karty) a pokud to nechci, není jednotuché se toho zbavit, pokud je to vůbec možné.
doplněno 10.01.15 13:35:Taky existují bezkontaktní nálepky, kterou nosím na mobilu. A na těch všechny údaje vypsané nejsou, což je další ochrana proti pklatbě po internetu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.