Nejste přihlášen/a.
Kupuji byt. Dnes jsme byli na katastru to podat, přijde nám nějaký dopis o zaplombování. Dopis bývalému majiteli ale přijde na tu adresu, kde prodává byt a kde má ještě trvalé bydliště, ale kde už nebydlí (byt mi už předal a já ze schránky sundal jeho jméno, protože jsem se tam o víkendu už nastěhoval). Vím, že majitelem se stanu až za 20 dní.
Zajímalo by mě, jak se ta lhůta počítá, protože majitel si ten dopis samozřejmě nepřevezme (vrátí se katastru zpět), je to nějaký problém? Aby se něco nezdrželo, když si majitel ten dopis nepřebere.
z katastru přijde normální dopis a nebo nanejvýš doporučený, žádný do vlastních rukou (aspoň já takový nedostal), dopis převezmete vy a dáte prodejci (pokud bude doporučeně), pokud bude normální, tak byste mohl zase doplnit na schránku i jeho jméno, no a nebo to pošťák hodí do schránky jen podle adresy, pokud věděl, že tam dotyčný bydlel, nebo se spojte s prodejcem, až dostanete dopis vy a ať si ho zajede na katastr vyzvednout taky, pokud se tam dopis vrátí
s tou lhůtou nevím, to se zeptejte na katastru
doplněno 09.01.15 14:55:no jak to čtu znovu, tak jsem vám asi nepomohl, nějak se v tom ztrácím, tak sory
Vlastníkem bytu jste po jeho koupi, katastr vlastnictví zapisuje zpětně. Je složité, aby si prodávající uvedl adresu pro zaslání kam potřebuje - není, je to běžná věc. Je vhodnější si dopis převzít. I dodatečně můžete nechat dopis (po té co učiněn pokus o doručení) odeslat na náhradní adresu s tím, že se dotyčný odstěhoval. Doporučuji ale podat na katastr doplnění k příslušnému číslu jednacíme o změně zasílací adresy.
Majitel bytu si již mohl zaplatit na poště dosílku. O tom ani nemusíte vědět.
Je možné se s prodávajícím spojit a domluvit se o dalších krocích. Těch možností, jak postupovat dále, je více, ale nevíme, jaký dopis, tedy s jakými službami katastr. úřad pošle.
Jenom ve zkratce, pokud by byla opět označena schránka a Vy dostali výzvu, uložený dopis lze jednorázově majiteli přeposlat, stačí aby kdokoliv na poštu zavolal a nahlásil novou adresu, tedy pokud odesílatel dosílku nevyloučil..Nebo výzvu majiteli oznámit, ať si pro ten uložený dopis dojde.
Nebo, pokud by jste byl doma a dopis doručovatel mohl doručit jiné osobě, nebyl by označen DR, VZ apod. můžete dopis převzít a majiteli předat.
Nebo bude dopis označen neukládat a bude-li označena schránka, dopis můžete mít hned, nebo v jiném případě až po úložní době 10 dnů.
Stejně tak, když nebude označená schránka, dopis může doručovatel vrátit zpět odesílateli hned. Nebo až po úložní době, pokud by se jednalo o úřední psaní.
Prostě těch služeb je více a my nevíme, jakou službu odesílatel zvolí.
doplněno 09.01.15 15:26:Pokud si majitel ještě tedy nezřídil tu dosílku, tak jste mohl nechat jeho jméno zároveň se svým. Mám zkušenost, že plno odesílatelů není informováno o změně adresy a poštu bude posílat k Vám. Stačí se domluvit, že třeba 2-3 měsíce si necháte doma krabičku pro poštu bývalého majitele a když by něco přišlo, tak mu dát vědět. Záleží samozřejmě na domluvě a vstřícnosti.
Já to nechtěl rozpitvávat. Ale v mém zájmu je, aby se mu dopis o plombě nedostal do ruky. Protože by si během těch 20 dní mohl prodej rozmyslet (vyjednal jsem velmi slušnou cenu a už dneska, když jsme šli na katastr se cukal, že dostal lepší nabídku, ale nakonec mi návrh na vklad podepsal). Pokud vím, tak během těch 20 dní ještě jde prodej stopnout. Já už se do bytu nastěhoval, máme i podepsaný předávací protokol, měl jsem tam řemeslníky, co mi vyměřovali novou linku a nechtěl bych se už stěhovat pryč, ani vlastně nemám kam.
Během oněch 20 dnů nejde převod vlastnictví jen tak "stopnout", ta lhůta má zamezit podvodům s nemovitostmi, kdy by podpis vlastníka byl prodávajícím zfalšován, potom by se mohl vlastník žalobou domáhat vydání předběžného opatření. Jinak, to, že si vlastník převod bytu případně rozmyslí, nemá na probíhající převod žádný vliv. Co se týče doručování, ano, katastr nemovitostí bude doručovat sdělení o zahájení řízení vlastníkovi na jeho doručovací adresu, obvykle místo trvalého bydliště, nepřevezme-li adresát dopis osobně, bude mu po 10 dnech od uložení oznámenípoštou tzv. vhozen do schránky, tím nastane fikce doručení. Tedy, ve Vašem případě se opravdu vlastník nemusí o dopise dozvědět, nemá-li zřízenou dosílku, datovou schránku, apod.
No ale v tomto případě nedojde k doručení fikcí (nebude mu po 10 dnech od uložení oznámení poštou vhozen do schránky), jelikož už schránku na trvalém bydlišti nemá. Dopis se vrátí katastrálnímu úřadu jako nedoručitelný (s razítkem "Neznámý adresát" nebo spíše "Adresát se odstěhoval").
Do návrhu na vklad si majitel napsal jako svojí adresu jen trvalé bydliště, takže katastrální úřad to nemá kam jinam poslat. Datovku určitě nemá (nemá ani bankovní účet nebo email).
Bohužel nebyla správně pochopena moje otázka. Já se vůbec neptal na systém doručování (o dosílce, datových schránkách a dalších věcech vím). Moje otázka byla, zda je nějaký problém, když si prodávající nepřevezme informaci od KÚ a dopis se KÚ vrátí. Zda toto nepřevzetí je pro převod bytu problém, zda se převod zdrží, neuskuteční apod. Samozřejmě si vážím vašich odpovědí a snahy pomoct, i když vaše odpovědi nevycházejí z mé otázky, i tak děkuji.
Dobrý den,
nedoručení, respektive nepřevzetí zásilky není při převodu "zásadní problém". Tzn., že i bez převzetí převod normálně proběhne (pokud nejsou nějaké jiné vady). Jen je to bude trochu delší, protože bude platit tzv."fikce doručení", tzn. veškeré lhůty se budou počítat ode dne, kdy to pošta jako nedoručené vrátí na katastr.
Myslím, že na to jste se ptal, že?
Na průběh vkladového řízení způsob doručení nemá vliv. Jedná se totiž toliko o dopis "informativní", prostřednictvím kterého katastrální úřad informuje osoby, jejichž práva zapsaná v KN se podle navrhovaného zápisu mají změnit nebo zaniknout, že právní poměry jsou dotčeny změnou. Tuto informaci zasílá KÚ prostřednitvím služby sledování změn, či datové schránky, anebo doporučeným dopisem fyzickým osobám s trvalým pobytem v ČR na adresu trvalého pobytu, fyzickým osobám nemajícím trvalý pobyt v ČR na adresu bydliště, právnickým osobám na adresu sídla.
Katastrální úřad mná přístup do evidence obyvatel, takže se domnívám, že při každém kroku (úkonu) kontroluje adresu osob, kterým něco posílá; možná, že bere ohled i na bydliště podle OP, které je na razítku o úředním ověření podpisu na kupní smlouvě. Jinak pokud má prodávající úředně bydliště v bytě, který prodal, tak je pěkný tydýt...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.