Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpomoc zdarma v matčině firmě

Od: ullinka odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

matka má s kamarádkou spol. s.r.o. obě jsou na pozici jednatelky. V případě potřeby jim s prací zdarma vypomáhám. Komunikuji s klienty, v podstatě vykonávám část jejich práce, je-li třeba. Samozřejmě nic nepodepisuji atp. veškeré dokumenty jsou s podpisy jedné z jednatelek. Za výpomoc nedostávám žádné peníze - jednak by mi to bylo hloupé, druhak u matky bydlím a nijak na domácnost nepřispívám. Matka mi kdysi finančně pomohla a žádné peníze zpět nechce, krom toho že jí pomoct chci cítím i jistou povinnost. Zkrátka naše rodina funguje na principu když můžu - pomůžu.

Nyní jsem se ale dostala trochu do konfliktu s jednou zákaznicí, která mi hrozí trestním oznámením - nebojím se policie, víme, že jsme v právu, o to nejde :) Jde mi jen o to, zda se nemůžeme dostat do nějakého problému proto, že jsem vykonávala tuto činnost, ačkoliv nejsem zaměstnancem firmy. Nikdy nás nenapadlo toto řešit, až s tímto problémem. Děkuji za rady :)

doplněno 07.01.15 20:11:

Ještě mě napadá - neřeší to tedy tuto situaci, ale do budoucna - mohla bych být ve firmě nějakou cestou dobrovolníkem nebo stážistou?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

3x

Dobrovolnická činnost ve firmě, zejména mezi rodinnými příslušníky, není považována za závislou práci, nejedná se o nelegální činnost. A už vůbec ne tam, kde by se jednalo o tzv. rodinný závod. K tomu se opakovaně vyjádřil Nejvyšší správní soud, viz. například poslední rozhodnutí 6 Ads 46/2013 - 35 ze dne 13.2.2014:

Odlišovat závislou práci od mezilidské výpomoci je však nezbytné. Nelegální práce je nepochybně závažným a rozšířeným negativním společenským jevem a jeho původci jistě majía budou mít snahu skrývat jej za jednání jiná, právem dovolená. Prokazování znaků jako je soustavnost či vztah podřízenosti vůči zaměstnavateli představuje v konkrétních případechpro inspektoráty práce velmi náročný úkol. Přesto na ně však nelze rezignovat a namísto
odlišování různých činností jednu z nich prohlásit za neexistující (tedy tvrdit, že závislou prací je vlastně jakákoliv činnost, kterou jeden člověk vykonává pro druhého podle jeho požadavků). Není zkrátka a dobře možné v rámci boje proti nežádoucí praxi nelegálního zaměstnávání likvidovat běžný občanský život.

Nový občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.), kromě klasické příkazní smlouvy v § 2430 a násl, v § 700 a násl. upravuje tzv. rodinný závod, který vymezuje následujícím způsobem: "Za rodinný se považuje závod, ve kterém společně pracují manželé nebo alespoň s jedním z manželů i jejich příbuzní až do třetího stupněnebo osoby s manžely sešvagřené až do druhého stupně a který je ve vlastnictví některé z těchto osob." V tomto případě se dokonce počítá jak se soustavnou prací členů rodiny, tak i s jejich odměňováním ve formě podílu na zisku, to vše mimo režim zákoníku práce. A tak i tyto instituty, dřívější či současné, jsou projevem skutečnosti, že vzájemná mezilidská výpomoc či ryzí dobrovolnická činnost byly a jsou součástí sociální reality, kterou nemůže právo ignorovat, anebo dokonce popírat. Jde o vztahy přirozené a žádoucí, jež nemohou být demokratickým právním státem postihovány.

doplněno 07.01.15 21:59:

Ještě doplním: v případě kontroly trvat na tom, že se jedná o nepravidelnou, příležitostnou výpomoc, nejedná se o ekonomický zdroj příjmů, výpomoc závisí taky na tom, kdy vy máte čas, apod. Jako právník bych v tom neviděla větší problém.

ullinka
hodnocení

Děkuji za názor odborníka. Mě jen právě mate to, že jako s.r.o. se dvěma nepříbuznými jednatelkami asi nepůjde o rodinný závod :)

Z mého pohledu to musí být nějak přípustné, v mém případě jde tedy o to, že jsem mluvila s klientem, ale stejně tak X lidí vypomáhá tím, že odnese věci na poštu, něco někam zaveze, vyluxuje rodičům v kanceláři nebo vypomůže třeba v pekárně když vypadne nemocná pekařka :) A jako nelegální práci to snad nelze poažovat. No uvidíme :)

uska*
hodnocení

1x

Výpomoc zdarma neexistuje. Já bych to řešila takto:

Zpětně od 1.1. 2014 bych sepsala dohodu s vámi o provední práce na 300 hodin. Vyhledala doklady a v den, kdy jste komunikovala s problematickou zákaznící bych si napsala 1 -2 hodiny jako odpracované. 300 hodin bych nepřesáhla. Dohodu bych zúčtovala nyní v prosincové uzávěrce 2014. Od 1.1. 2015 by v šuplíku ležela podepsaná nová dohoda a dle potřeby bych si psala hodiny. I když firma tuto dohodu zúčtuje, určitě jí to nepoloží.

yceg56
hodnocení

0x

Je to na hraně, možná za hranou. Záleží jak by se s tím správní orgán či soud vypořádal.

Pokuď by firmu vlastnila pouze tvá matka, tak je to jednoduché. Jednalo by se o rodinný závod dle občanského zákoníku.

Takže vše OK.

V případě s.r.o , kde je více vlastníku a některý vlastník již není součástí rodiny, tak toto nelze použít. Pokuď vykonáváš práci na základě pokynu i druhé jednatelky, tak zde se již možná jedná o závislou práci, tedy o nelegální zaměstnávání.

ullinka
hodnocení

Přesně v tomto tápu. Beru to jako že vypomáhám matce, nicméně právní forma je jiná :) Na druhou stranu mi to přijde vážně nelogické - pokud by po mně chtěl příbuzný pomoc, aby mi platil

Napíšu ti to jednoduše na ty dny kdy jsi měl styk s tou zákaznicí si s matkou sjednej dohodu o provedení práce a je to... není to uplně správný postup ale papír snese vše...
ullinka
hodnocení

To by nebyl takový problém, jenže naše práce je dlouhodobá a já jsem s paní celkem prokazatelně v kontaktu už 3/4 roku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]