Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit ve věci daně z nemovitosti. Nemovitost (byt) jsem zdědil v lednu 2014 (proběhlo dědické řizení a i prošel návrh na vklad do KN). Nemovitost jsem prodal a v prosinci 2014 přešlo na kupujícího i vlastnictví.
Jak to bude s daňovým přiznáním za rok 2014? To musí být podané do konce ledna roku 2015 že? Ale kdo ho má podat? Nový vlastník nebo já? A neměl jsem po nabytí dědictví leden/únor 2014 nějakou oznamovací povinnost finančnímu úřadu ohledně dani z nemovitosti?
Daň z převodu vyřešenou mám. I zaplacenou. Od daně z příjmu jsem osvobozen, ale s tou daní z nemovitosti jsem možná něco prošvihnul. Děkuji Vám za reakce.
Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok. Pro vyměření daně z nemovitých věcí je rozhodný stav k 1. lednu zdaňovacího období (příslušného kalendářního roku), na který je daň vyměřována. Ke změnám skutečností rozhodných pro daň, které nastanou v průběhu zdaňovacího období, se nepřihlíží.
Jelikož k 1. lednu nemovitost nevlastníte, tak přiznání k dani z nemovitých věcí (dříve daň z nemovitosti) nepodáváte.
Nemáte pravdu, protože dědic vstupuje do závazků zemřelého. Tedy zdědil nem. i s povinností uhradit daň.
Děkuji. Takže daň z nemovitosti se platí vlastně dopředu. Otázka je, jak nahlížet na rok 2014. Já mám za to, že složenka v květnu přišla a ještě na umřelou osobu. Zaplatili jsme to, takže dluh nikde není, ale daňové přiznání podáno nebylo. Tak nevím, zda to mám řešit, ale to mi asi nezbyde nic jiného než jít se zeptat na ten FU.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.