Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potlačování myšlenek

Od: ihdr odpovědí: 20 změna:
Dobrý večer, stává se vám také někdy, že vás z ničeho nic sama od sebe napadne nějaká negativní myšlenka a čím víc se jí snažíte potlačit, tím víc se vám vrací?
Můj problem je ten, že někdy prostě přijdou negativní myšlenky, aniž by jsem je úmyslně vyvolal.. tak třeba teď se mi líbí jedna slečna a napadla mě k ní jedna špatná myšlenka, která ale vůbec nedává smysl a vůbec k ní nesedí. Jenomže ta myšlenka se pořád vrací a já se jí snažím potlačit.. je to jako, kdyby nějaká automatická část mě říkala to špatný a ta druhá část, kterou vnímám a ovládám, se jí snažila potlačit..
Začínám mít strach, jestli nemám třeba schizofrenii..
Je mi 16

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jpw
hodnocení

2x

Jste OK. Tak by to mělo být, když člověk přemýšlí. Již nejste bezstarostné dítě.

faithoncemore*
hodnocení

0x

Souhlasím s první radou nade mnou. A říkám si, proč vždy o sobě pochybují ti přemýšliví a inteligentní, a hovada nikdy? :)

A nebojte se, kritické myšlení a zvažování není nemoc. A pokud se Vám ty nevítané představy zdají úplně mimo, můžou to být zakuklené obavy. Klid :)

ihdr
hodnocení

Děkuji mockrát za odpověď :) potešilo mě, co jste napsal/a :) . Asi už potřebuju školu.. jenom tam se soustředím na normální věci.. pokaždé když jsou prázdniny a já jsem sám, nemám co dělat a přemýšlím nad blbostma :)

tiffany*
hodnocení

0x

Hm, mně to připadá zvláštní, totiž, že ta Vaše myšlenka se - podle Vás - nehodí k té slečně. Není moc jasné, co tím myslíte, jinými slovy, která myšlenka by se k té slečně hodila? Jestli by to mělo být něco, co by té slečně (nebo někomu jinému) mělo ublížit, myslím fyzicky, a Vaše myšlenky by se opakovaly, asi by bylo dobré zajít za psychologem. S největší pravděpodobností Vás uklidní a Vám se uleví :).

ihdr
hodnocení

Není to myšlenka o fyzickém ubližování. Jen když si na ní vzpomenu tak mě napadne jedno ošklivé slovo.. ale vůbec nevím proč prostě je to automatický.. mám jí rád, ve škole spolu máme super vztah.. možná to je to.. už jí musim vidět. Vždycky, když jsou prázdniny, když jsem doma a ne ve škole, napadají mě hrozný věci a hlavně nelogický věci. Když přijdu do školy, bavíme se s klukama, je sranda a nic takovýho nemyslím. Jen když jsem dlouhou dobu sám, tak nevím co dělat a vymýšlím kraviny..
faithoncemore*

Až se Tě někdo tady bude ptát na to slovo, nepiš ho sem. A jdi se proběhnout nebo zajdi do posilovny a trochu se unav. V nouzi nejvyšší třeba i pomoz s něčím rodičům :)

ihdr
hodnocení

To je právě to.. nemám co dělat abych na tu blbost zapoměl.. za tyhle prázdniny jsem byl venku asi jen 1x . Není s kým jít ven.. není co dělat.. mohl bych jít ven s někým ze třídy, třeba i s tou slečnou, která je z města, kam chodím do školy, ale dojíždím přes 20 km..
tiffany*

Tak to je fajn. Možná by Vám od nepříjemných myšlenek pomohla činnost, která by Vás bavila, takže sport, nebo si zkuste najít koníčka, zálibu, to se Vám v životě bude moc hodit, taky práce doma, v létě brigáda a nezapomeňte si občas něco přečíst :).

ihdr
hodnocení

Jo, něco takového by se hodilo :) ale pořád mi vrtá hlavou se ta myšlenka vrací bez toho, abych ji sám vyvolal.. prostě si na ní vzpomenu, naskočí to slovo a já už jen potlačuju a potlačuju.. ta samota s prazdninama mě docela štve :-D dokonce jsem na konci posledních letních prázdnin začal mít, jak to jen říct, existenční krizi.. vůbec jsem nevěděl proč žiju, jestli jsem vůbec v realitě, jak to, že na tyhle planetě je život, co to vlastně život no a prostě jsem měl pocit, že nic není skutečný.. měl jsem pocit, že jsem se zbláznil.. přešlo to až po pár týdnech ve škole..
iz*

Podle mne je chyba v nedostatku činnosti a různých podnětů. Proč během prázdnin třeba nesportuješ? Nemyslím, že bys opravdu neměl kam jít. Není za tím spíše pohodlnost?

A piš prosím bez "smajlíků", špatně se mi to čte.

ihdr
hodnocení

Bydlím ve městě, kde moc šancí kam jít moc není a už vůbec ne v zimě.. a další problem je, že není s kým..

Zdravím. Myslím, že bys měl chodit víc mezi lidi, abys přišel na jiné myšlenky. Jsi introvert, proto o sobě moc přemýšlíš. Najdi si nějaké zájmy, abys tu samotu nějak vyplnil. A co rodiče, jak s nima komunikuješ? Sourozence máš?

ihdr
hodnocení

Asi to tak bude.. ve škole se mi to neděje, tam se bavím s lidma, je to super.. s lidmi, se kterými se znám 4 měsíce mám lepší vztah, než s lidmi, se kterými se znám 9 let... Nevím jaké zájmy.. celé prázdniny sedím jen u počítače či mobilu, jen občas se jdu projít ven. Čekám až zase půjdu do školy a nevím co dělat..

Tak vidíš... Za pár dnů jdeš do školy a bude zase dobře. :) Máš se na co těšit.

faithoncemore*

Nenech se komandovat a smajlíky klidně používej dál :)

My taky ivzez nekáráme za jeji formu psaní; mně osobně se zdá ta její forma podivná a jaksi nesympaticky samolibá, ale nenapadlo by mi říct Paní, pište,prosím, normálně, špatně se mi po Vás čte.

ria*
hodnocení

0x

Ahoj, na to je dobrý si vymyslet nějakou pozitivní myšlenku a tuhle negativní přemoct... Já jsem se takhle dost bála výšek, dost živě jsem si dokázala představit, že udělám krok dopředu, nebo přepadnu přes zábradlí, jako bych se živě viděla za tři sekundy, jak padám... Já si vymyslela (představuji si) že se houpám na madračce na modrém moři vedle bílé pláže zalité sluncem a tou tu myšlenku zaháním.. :) (je to doporučení z internetu)

ihdr
hodnocení

Také děkuji za odpověď :) ale myslím, že to můj problém nezažene.. Už jen proto, že se také dost bojim výšek a myšlení na něco hezčího mi vůbec nepomáhá :/

figurek*
hodnocení

0x

já tedy nejsem psycholog, ale jak jsem se dozvěděl, lehčí schizofrenie se projevuje spíše nenadálými zvraty nálad, než nějakými černými myšlenkami. A kdybys měl těžkou schizofrenii, pak už dávno sedíš v pokoji bez kliky, anebo v lepším případě běháš po doktorech. Takže si myslím, že schýzu asi nemáš.

No a podle toho co píšeš tady dále v diskuzi bych řekl, že to co ti leze na mozek, je docela obyčejná obsese. Obsese jsou neodbytné a vytrvalé myšlenky nebo představy, rozumem se nedají zastavit. A prý jsou úplně normální, má je kdekdo a pokud zůstávají pouze ve tvaru představ, jsou prý víceméně neškodné.

Buď bez obav, není ti vůbec nic.

ihdr
hodnocení

Děkuji za odpověď :) Nejsou tak časté, jen když jsem dlouho sám.. třeba se to tím návratem do školy spraví.. :)
faithoncemore*

Škola je tu cobydup. A na ty chvíle, kdy sám být musíš, bys měl mít nějaké dobré knihy. Kdesi jsem četla, že nejlepšími filofosy jsou chlapci s prvními vousy na bradě. Máš věk na mudrování, máš sklon dumat, zkus si najít knihy, které Tě pohltí natolik, že při jejich četbě budeš prostě v nich.

A přeju Ti hodně štěstí! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]