Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

§ 597 občanského zákoníku - jak postupovat

Od: marvays odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer.

Přes inzerát jsem zakoupil objektiv. Jakmile přišel objektiv poštou, ihned jsem ho vyzkoušel a zjistil, že je nopoužitelný, protože má vady, které znemožňují vyfotit ostrou fotku. Proddejce (soukromá osoba) jsem kontaktoval, ale ten tvrdí, že je objektiv v pořádku a nemám čekat o starého kousku zázraky. Nicméně v inzerátu při prodeji se dušoval, jak je skvělý . . . v recenzích na internetu je opravdu povedený kousek, jen ten můj je šrot! Na emaily nereaguje, vše chce řešit po telefonu, aby asi nebyly žádné důkazy a tipuji, že čeká na to, že mě to přestane bavit jej uhánět.

Jak mám tedy postupovat, pokud chci podle tohoto paragrafu odstoupit od smlouvy a borec nereaguje? Mám jít na policajty? Stál sice "jen" tři tisíce, ale z principu mu je nechci nechat :)

Děkuji za vaše názory

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

3x

Vámi uváděný § 597 občanského zákoníku od 1.1.2014 již neplatí a mnohé informace odpovídajících jsou zavádějící. Pokud jste zakoupil věc od soukromé osoby, která nevystupovala jako podnikatel, nejedná se o tzv.spotřebitelskou smlouvu, a Vy nepožíváte ochranu coby spotřebitel před podnikatelem. Proto odkazy na spotřebitelská ujednání se Vás netýkají. Z Vašeho dotazu plyne, že jste uzavřel "klasickou" kupní smlouvu a prodávající Vám prodal zboží s vadou, dle Vašeho popisu, by se mělo jednat o vadu podstatnou. Vaše nároky jsou uvedeny v ust. § 2106 z.č.89/2012 (viz.odkaz níže), nicméně, pokud prodávající nebude dobrovolně reagovat vrácením zboží, nezbude Vám nic jiného než věc řešit soudně. O trestný čin se nejedná,nemá smysl podávat trestní oznámení. Odstoupení od smlouvy musí být písemné, v odstoupení konkretizujte, o jaké vadné plnění se jednalo (vada jakosti + specifikace vady). Odstoupení zašlete doporučeně, na dodejku, dodejka se vám vrátí zpět jako doklad o tom,že dopis byl doručen do sféry dispozice prodávajícího, to, zda si dopis prodávající vyzvedl či nikoliv, pro Vás, z hlediska případné žaloby, není rozhodující, důležité je, že dopis by doručen do sféry dispozice adresáta a ten se s obsahem zásilky mohl seznámit, to, že tak neučinil, nesmí jít k tíži odesílajícího:

§ 2106

[Vadné plnění jako podstatné porušení smlouvy]

(1) Je-li vadné plnění podstatným porušením smlouvy, má kupující právo

a) na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci,

b) na odstranění vady opravou věci,

c) na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo

d) odstoupit od smlouvy.

(2) Kupující sdělí prodávajícímu, jaké právo si zvolil, při oznámení vady, nebo bez zbytečného odkladu po oznámení vady. Provedenou volbu nemůže kupující změnit bez souhlasu prodávajícího; to neplatí, žádal-li kupující opravu vady, která se ukáže jako neopravitelná. Neodstraní-li prodávající vady v přiměřené lhůtě či oznámí-li kupujícímu, že vady neodstraní, může kupující požadovat místo odstranění vady přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo může od smlouvy odstoupit.

(3) Nezvolí-li kupující své právo včas, má práva podle § 2107.

dejavu*
hodnocení

0x

Dobrý večer, zaslala bych mu doporučeně dopis o odstoupení od smlouvy spolu s objektivem zpět, dopis bych mu poslala i mailem s informací o datu, kdy podáváte trestní oznámení a požadovala do tří dnů vrácení peněz na účet a podala bych trestní oznámení, jakmile by limit nebyl dodržen.

Informovala bych o případu provozovatele inzertního serveru, protože ten by měl policii na vyžádání dodat adresu nepoctivého prodejce.

Pak už musíte jen čekat, jestli to z něj policie vyklepe. I když je hodně lidí k tomuto postupu skeptických, mně se osvědčil a peníze už po prvním výslechu toho člověka brzy na účtu přistály.

doplněno 02.01.15 17:18:

Tady ještě pár právních rad, jak postupovat u reklamace zboží přes inzerát.

hodnocení

0x
Skvělý objektiv nemůže stát 3000Kč..ani nový, ani bazarový..
Příště si pro objektiv zajeďte osobně, ne přes poštu.
Optické vady objektivu se budou prokazovat obtížně, a za ty 3tis. to stát nebude.
marvays
hodnocení

Díky za reakci, ale nemáte tak zcela pravdu. Za pár korun se dají sehnat kvalitní kousky. jasně, musí to být pevné sklo, ne zoom . . . a musíte počítat s pomalejším ostřením nicméně pevné minolty mají kvalitu obrazu srovnatelnou s novými objektivy, které jsou 10x dražší.

Jsem si vědom toho, že osobní vyzkoušení je dobrá rada, bohužel prodejce je z prahy a já z opačného koutu republiky. A jelikož jsem usuzoval podle sebe, předpokládal jsem slušný obchod a korektní jednání.

Místo toho domluva po telefonu (na mail udajně moc nechodí), peníze poslat předem, ale objektiv zaslal skoro po týdnu. Ani se nezajímal, jak jsem skopojen. Prostě těžký ignor :(

Pevné sklo původní starší Minolta..možná, ale potom na analog.Potom zkoumat kvalitu na velké zvětšenině, nebo profi scanu.
Na digitálu má spousta starších analogových objektivů problém ať již HW nebo SW.
Je otázka jak moc je ten objektiv špatný..jestli to prodávající věděl, nebo mohl vědět.
Pokud bude trochu pevný v kramflecích, nemáte šanci.

ten*
hodnocení

0x

§579 NOZ, tak to asi ne. Příště si kupte nový kus. Bazarové zboží je použité zboží a nelze od něho čekat zázraky. To má prodávající pravdu. Za 3 tisice kvalitní objektiv? To by mě nebavilo psát ani sem, to fakt neřešte.

marvays
hodnocení

Díky všem za rady. Začnu tím, že jej budu bombardovat mailama a sms, které mě nic nestojí. Pokud nebude reagovat, tak zkusím pohrozit. snad nebude počítat stím, že to nikde "výš" řešit nebudu . . .

wpw

Vidíte, už zase děláte chybu. Maily a SMS jsou druhému k smíchu - proč by se jich měl zaleknout? Víte, ono by se mohlo stát, že dotyčný na vás podá tr. oznámení a bude úspěšný. Na druhou stranu - ani zde jste nijak věrohodně nepopsal v čem by se měla závada objektivu vyskytovat a ani nevíme, co to je za objektiv, zda se hodní na vaše tělo foťáku atd... Dále, prodávající vám stvrdil, že objektiv kreslí dle vašich představ? Viděl jste zkušební snímky? Nejste schopen to doložit. Musel byste si nechat udělat posudek na objektiv, že je vadný. Pak snad byste něco vymohl, když byste mohl prokázat, že prodávající tvrdil, že je OK. Co objektiv, to originál. 3 stejné nové objektivy a každý bude jiný... Ale ani on to nemusel vědět, že je vadný, resp. že vy máte jiné představy o objektivu. Jelikož fotím, vím, že recenze foťáků (objektivů) jsou spíše placenou reklamou.

iz*

Začněte tím, co Vám radí Aaella, na SMSky ani e-maily podle mne prodávající nebude reagovat (a Vy se zbytečně připravíte o čas, v němž jste měl situaci řešit).

marvays
hodnocení

objektiv je špatný. jde o pevnou 18/f3,5 která je ve své podstatě ostrá od dvou metrů po nekonečno. Bohužel, když udělám foto, není ostré vůbec nic a navíc má vše závoj, jako bych fotil v protisvětle, nebo spíše ve finské sauně. jako by byl objektiv zamlžený. To samozřejmě není. po konzultacích s kolegy fotografy to vypadá na rozhozenou sopustavu. Stačí posunutá jedna čočka a problém je na světě.

Jsem si vědom toho, že jde "jen" o tři tisíce a nehodlám se kvůli tomu tahat po soudech. jen sem chtěl vědět, jaké mám možnosti a co můžu udělat pro to, abych to alespoň zkusil napravit, než mu na inzertních foto-serverech udělám nepěknou reklamu. Vycházím z toho, že "normální" slušný člověk takhle neobchoduje. Pokud je to ale kretén co prodává šmjdy, tak mu nemusí naletět další blbouni, jako jsem já. Na druhou stranu, po těch letech co nakupuji a prodávám bylo jen otázkou času, než se takhle spálím :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]