Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnikání elektro

Od: jiristransky® odpovědí: 14 změna:

Již nějaký ten čas (2,5) roku pracuji jako elektrikář - instalace rozvodů v bytech, rodiných domech, atp. Pracuji pro známého jakožto brigádně/dohodou.

Nyní jsem se rozhodl, že bych přešel na trochu jiný systém - začít podnikat. Sehnat lidi (nabídky lidí, kteří mají praxi + vlastní potřebné nářadí)., Tedy provedení práce není problém zařídit.

Problém je, kde shánět zakázky a jak řešit investování materiálu. Aktuálně jsem v situaci, kdy známý odcestoval do zahraničí na půl roku a já jsem aktuálně bez práce a tím pádem i bez peněz. Odhodlání do podnikání mám a jsem srozuměný se všemy uskalími, které podnikání nese - živnostenský list mám aktuálně pozastavený. Poradíte, kde shánět zakázky a jaká je možnost sehnat peníze na materiál (instalační krabice, kabely, rozvaděč, jističe, ...) bez toho aniž bych si musel někde pujčovat? (napadla mě možnost vybrat zálohu, za kterou by se pořídit materiál).

Prosím fundované odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Odpověď na tuto otázku je k nezapalcení. Sehnat zakázky není tak jednoduché. Velké zakázky si rozeberou zavedené firmy a pak zůstává ta prkotina, kde všichni budou ornovat nos, že jsi drahej a když budeš za levno, tak nebudeš mít na materiál a na reklamace.

U nás naopak elektrikáře scháníme a jednohoo zámečníka. Zakázek mraky a lidi nejsou. Takže na některé dílčí práce najímáme menší firmy.

A ta moje rada je nakotaktovat se na větší firmu se kterou si dohodneš podmínky práce. Nebudeš potřebovat peníze na materiál a schánět zakázky.

hodnocení

Děkuji Vám mapel za cennou radu. Máte pravdu, že nejlepší je nakontaktovat se na již zavedenou firmu avšak tam je problém s tím, že nemám veškeré potřebné nářadí (ourací kladivo, vrtáky, sekáče, flexu, drážkovačku, krimpovací pákové kleště, atp). Mám jen základ pro zapojování a osazování rozvaděče. Prvotně jsem přemýšlel nad tím, že bych nabízel zapojování rozvaděčů - s tím mam praxi, mohu doložit některé mnou zhotovené a nafocené rozvaděče. S taháním kabelů také nemám problém - vím jaké pružezy vodičů, jaké barvy atp. Jenže nemám to náředí abych se sám pustil do kompletní elektroinstalace v jednom člověku. Moje prvotní myšlenka byla taková, že bych sehnal 1-2 lidi, kteří by dělali přípravu - sekání šliců, krabiček, cesty pro svazky atp. Kde jaký počet a umístění krabiček bych jim laserem kreslil já dle výkresů a konzultace s investorem/stavbyvedoucím. Oni by pak sekali šlicy a krabičky. Společně bychom pak natahali kabely a já bych vše osadil. Mám konktakt na 5 lidí, kteří by do toho šli (vybral bych zatím jen jednoho nebo dva). mají vlastní nářadí a každý má nějakou tu praxi. Problém je s tím, že bohužel nemám kapitál na pořízení matiriálu a zaplacení těch dvou pomocníků + nemám kontakt na člověka, který by chtěl zhotovit elektroinstalaci. osobně dělám třetím rokem elektroinstalace samostatně, ale to jsou spíše elektroistalace v bytech, kde toho moc není a za týden/za dva týdny je hotovo a je to většinou pakárna sekat šlicy do nenosných panelů.

Chci začít podnikat, ale toto je jediné co mě napadá. jen nevím jak začít realizovat. pujčku si brát nechci to je cesta do pekel.

donkarel*

Tak myslím, že je to stále ve fázi "řešení". Chtělo by to najít si nějakou práci nebo klidně i brigádu, kde člověku po zaplacení nákladů pár tisíc každý měsíc zbyde a dokupovat nářadí, které nemáte. Je to dlouhá cesta, ale přitom můžete zkoušet dávat inzerci do novin, supermarketů, zkoušet to přes známé a "po večerech" chodit k lidem co se ozvou. Nic se nerozjede hned rychle a když chce člověk podnikat tak buď musí sehnat investora (což v tomto oboru bude pravděpodobně problém) nebo si vydělat ať už tím že pracuje nejdřív sám nebo tím, že někde vydělá peníze a pak je vrazí do podnikání.

Hlavní co bych ale udělal je, že bych si nejdřív zjistil, jetsli opravdu je reálné že budete pracovat ve 2 nebo ve 3 a o zisk se dělit, nebo jestli výdělek stačí stěží pro jednoho...

hodnocení

V tuto chvíli jsem odhodlaný jít do čehokoli jiného. Jsem velmi zručný člověk (vím zní to nainvně), ale když mi praskl chladič na autě, vyměnil jsem si ho sám, prakticky všechny věcy (kromě rozvodů a rozebrání motoru) si zvládnu udělat sám včetně podvozku atp, ale auto servis by mě nenaplňoval. Dělal jsem autofolie, ale těch kšeftů bylo opravdu málo. Veškeré nářadí na montáž autofolií mám. Mám i certifikát na montáž okenních folií na skla aut atp. Ono se to ale nezdá a toho kapitálu tam je taky dost - spotřební materiál, folie (500kc / m ) pronajem garaze atp. Navíc v zimě je to mrtvé a zákazník je tak jeden za zimu a konkurence je opravdu veliká, takže šance se uchytiti je mizivá.

honzajs122

Pokud jste zručný, jak říkáte, tak dělejte hodinového manžela ...

lilo

A Vy si myslíte,že o hodinové manžely je zájem nebo jen plácáte?Zkuste si dát inzerát a uvidíte.Neozve se nikdo.

111®
hodnocení

0x

asi bych se nejdříve poptal na živnostenském úřadě, co ptřebuji...pžedpokládám, že budou chtít zkoušku z vyhl.50/1978Sb. asi nepotřebnější § 6,7,8.

hodnocení

vyhlášky mám všechny 5,6,7,8

111®

tak to máš na 50% vyhráno..dotaz mimo. kdo ti nyní platí sociální a zdravotní?

hodnocení

aktuálně jsem na pracáku (tedy oboje mi platí stát)

doplněno 02.01.15 12:42:

spíš nevím kde shánět zakázky. to mě trápí nejvíc

zztop*

:-D tak to je otázka za milion a kdyby to všichni věděli tak nejsou na pracáku fronty. Najdi si tu téma o hodinovém elektrikáři tam taky radili na podobné téma. Budeš muset zvednout prdelku a obcházet paneláky, nástěnky v supermarketech, zkusit internet případně nějaká místní novinová periodika. Ale jestli si myslíš, že si zařídíš živnost a hned nebudeš vědět kam dřív jaké budeš mít množství zakázek tak na to zapomeň.

A ta další část kde sehnat prachy na materiál to záleží co si vyjednáš s budoucím zadavatelem, ale nějaká forma zálohy bych řekl, že je obvyklá.

Říká se, že starý Ford prohlásil, kdyby vydělal 4 dolary, tak 3 by utratil za reklamu. Každopádně bezplatnou inzerci na seznamu, udělat ceduli případně plachtu a s nějakým známím se domluvit na jejím veřejném umístění, ale nejlepší reklamou je spokojený zákazník, protože ten tě potom každému doporučí. Co se investic do mat. týče, tak nejdřív vyhotovit podrobný rozpočet, potom sepsat smlouvu nebo aspoň objednávku a vystavit zálohovou fakturu na mat. a nedělat nic na čestné slovo, to by se ti mohlo dost prodražit.

honzajs122
hodnocení

0x

Obejít všechny paneláky ve městě a rozvěsit tam kontakt na sebe, rozestavěné stavby v okolí atd.

A hlavně si pamatovat, nedělat ze sebe slibotechnu a co řekneš a slíbíš, to platí ...
Smlouvu o dílo, zálohovou fakturu na materiál a potom doúčtovat ...u větších zakázek, u malých udělat nakoupit matroš a platbu řešit cash...hotově

podnikatel259
hodnocení

0x

Ze začátku jděte dělat elektrikáře do nějaké již zavedené firmy,at už třeba na živnosteský list, nebo jako zaměstnanec. Za čas si uděláte kontakty a bude to lepší, hlavně ušetříte na vybavení, bourací kladivo a další věci, které jako elektrikář potřebujete nění mnoho, na to se dá bez problému našetřit . Na materiál své finance nepotřebujte, vystavíte zálohovou fakturu na matrerál------ nikdy bych bez zálohy na materiál nedělal. To samé platí na zakázku objednávka, případně smlouva o dílo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]