Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymáhání poplatku po viníkovi nehody

Od: elody odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Nedávno jsem měla nehodu se svým vozem, kterou jsem nezavinila. Auto bylo uznáno na totální škodu, a protože bylo financováno úvěrem od leasingové společnosti byla dle podmínek smlouva předčasně ukončena. Ale musela jsem zaplatit poplatek za předčasné ukončení smlouvy - přes 3000Kč, a to i přesto, že jsem nehodu nezavinila, mám to pak prý vymáhat po viníkovi, ale ten mi to odmítá zaplatit a pojišťovna s tím nemůže nic dělat. Nevíte prosím podle jakého zákona bych po něm tento poplatek měla vymáhat? Předem děkuji za radu, Hanka.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jelikož je viník ze zákona pojištěn, musíte požadovat plnění jen po pojištovně...třeba i soudně. Po viníkovi bohužel (bohudík) ne.

doplněno 31.12.14 14:23:

andělíčku,

ale který zákon mi zakazuje či omezuje vymáhat škodu po viníkovi
neexistuje takový zákon, klidně můžete vymáhat škodu po kom chcete, ale asi bezúspěšně...

doplněno 31.12.14 17:50:

andělíčku, děkuji za radu,

( můžeš si najít již platné rozsudky soudů)já je asi budu těžko hledat, když nevím kde padlo takové rozhodnutí. Pokud ale Vy víte o takovém rozsudku, dejte prosím odkaz.

Děkuji

i3uwyby

Možná jsem přehlédl nějakou novelizaci zákona, ale který zákon mi zakazuje či omezuje vymáhat škodu po viníkovi?

Neříkám ,že je to dobře či špatně.

doplněno 31.12.14 14:48:

Ale proč bezúspěšně? Pokuď u soudu prokážu, že viník mi škodu způsobil, tak není důvod, proč bych měl spor prohrát.

A nebyl bych první. ( můžeš si najít již platné rozsudky soudů) A i soudce se musí řídit zákony ČR.

hodnocení

1x

je to smutný ale já bych také odmítl cokoliv doplácet od toho si platím poviné ručení které by případnou mnou způsobenou škodu mělo pokrýt

napadá mi proč ste předčasně ukončila lízing dyt se to mohlo v klidu platit dál? -nebo vaše smlouva obsahovala to že při totální škodě musíte ten lízing doplatit i s pokutou za předčasnost?

aaella*
hodnocení

1x

Máte samozřejmě právo vymáhat škodu po viníkovi nehodu, v takových případech pojišťovna viníka vystupuje jako vedlejší účastník žalovaného. Může a nemusí vystupovat, záleží na okolnostech případu. Viník za škodu odpovídá bez ohledu na to, zda škodu následně uhradí pojišťovna či nikoliv, to na odpovědnost nemá žádný vliv. Viník zavinil nehodu, v důsledku jeho chování Vám prokazatelně vznikla škoda v souvislosti s předčasným ukončením leasingu, tedy "ušel" Vám majetek, který by Vám "neušel", pokud by ke škodě zaviněním škůdce nedošlo. K sepsání žaloby doporučuji navštívit advokáta, šance na úspěšné uplatnění nároku zde je.

layborr*
hodnocení

0x

bezplatnapravniporadna.cz/...

Pokud pojištovna neplní , svůj nárok musíte uplatnit vůči samotnému řidiči –

nejprve výzvou k zaplacení,

potom žalobou na náhradu škody. - viz rada právníka

doplněno 31.12.14 14:48:

to diesel - asi bude dost záležet jak na soudci (rozhodování těchto pánů a paní je různé ) tak popřípadě na schopnosti advokáta - kvůli nižší částce je ovšem lepší si neplatit advokáta a ani se nesoudit .

doplněno 01.01.15 22:23:

Žalovat řidiče - on způsobil škodu - Vás nezajímá jakou má smlouvu ohledně plnění s pojištovnou .

Pokud se pletu-opravte mne.

Můžete škodu požadovat po viníkovi -nic Vám to nezakazuje,ale od toho si všichni poctiví platíme PR. Takž pokud poškozený neumí vymoci na pojištovně,která má povinnost nahradit 100% škody tak má smůlu.Ten odkaz jepodle mého jen mlžení aby pojištovny nemuseli vše platit.

I tento poplatek je dle mne v povinnosti zaplatit pojištovnou viníka-poškozený jsem já a dle rozsudků nemůžu pykat za to,že jsem poškozený!

elody
hodnocení

Zdravím,

všem děkuji za příspěvky a rady. Náhradu jsem uplatňovala u pojišťovny viníka a ta tento nárok zamítla s tím, že smluvní vztah k leasingu vznikl před nehodou. I moje pojišťovna mi řekla, že tyto škody nehradí. Leasing musel být ukončen kvůli totální škodě - podmínky smlouvy. Tak zkusím pána obeslat dopisem, bavit se se mnou o jakékoli další náhradě odmítnul a uvidíme, co dál. Ještě jednou děkuji všem. Hanka

bambula*
hodnocení

0x

Žalovat pojišťovnu i viníka, soudce si to přebere

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]