Nejste přihlášen/a.
o radu, četl jsem tu jak radíte jak přestat kouřit, tak s tím jsem skončil ze dne na den. Byl jsem velký kuřák, dělám každou věc vždy naplno. Ted mám problém zase s alkoholem. Taky takový návyk. V práci pohoda, ale jak přijdu domů už se těším jak si sednu na skleničku. Nezůstane jen u jedné. Děkuju předem.
ahoj bobe, mám stejnej problém..nejsem klasická alpa,ale ...a důvody?někdy samota,jindy dobrá nálada a touha ji znásobit.pak zas nějaká krizovka anebo rodinné vztahy..důvod se najde každý den a myslím u kdekoho.. momentálně opět přestávám.a důvody?těch je dost stejně jako proč pít,ale pro mě je teď nejsilnější motivací zdraví,na kterým se ta láska k chlastu začala nemile podepisovat. Takže týden nic a není to vůbec lehký míjet regály s alkoholem a vymýšlet způsoby úniku před touhama nad tím svinstvem... Nechceš se připojit? můžem se vzájemně podržet! jo a jen tak mimochodem, miluju ty dny, kdy se mi daří abstinovat! jsem optimistickej tvor, mám dobrej pocit, že ze mně netáhne jak z žumpy a je toho hodně stejně jako se vším, o čem jsem psala...ahoj
ahoj mam problem jako vy už jsem zkoušel 100 x přestat ale nejdele na mesic je rada ktera opravdu zabere
docela by mě zajimali tvoje zkušenosti protože co pišeš je uplně o mne jesti chceš napiš na svaton-jiři@seznam,cz
ahoj to se práš mě? anebo autora otázky o chlastu? náhodou jsem se sem vrátila...zdá se,že se bobeš uchlastal anebo proběhl protialkoholkou ...
Pro maddy, Mužem si vyměnit zkušenosti, Letám v tom už 20 roku, Těd zkoušim jedno pivo deně, Vim jak jsou pěkne dny bez chlastu,ale stejně se k němu vracim, Je to začarovany kruh,
ahoj! zkušenosti můžeme měnit a třeba se společně dopracovat k důvodům,který nás hážou zpátky.. a kdoví,třeba i k nějakýmu zdárnýmu konci bez démona chlastu...mám dojem,že není podstatný,kolik anebo co denně vypiješ, ale PROČ...a to je téma na dlouhou trať.. ozvi se a dík za reakci.. jo a pěknej štědrej den! teda já bych ty vánoce zrušila,ale ostatním přeju,aby jim o nich bylo dobře. Na rozdíl ode mně...
Ahoj dik za odpověd Bylo b dobré měnit si zkušeností . Podle Tvých přispěvku víš o čem je řeč, Zkoušim ted jedno pivo denně,Většinou jsem třeba 14 dni nepil, a pak měl takovou chut na chlast že to nešlo vydržet. Zatim to držim týden, Mam praci kde se dost pije, Zatím se vymlouvam na zdraví ale bojím se aby to nebyla za chvili realita. Svátky proživám dobře, beru si odpoledni, Jenom mám strach ze Silvestra, mam odpolední a na většině pokoju tí něco naleji.Je to divné, každej se těší jak na Silvestra napije a ja to mám přesně naopak.Budu rád když se ozveš, bud sem nebo na mail svaton-jiři@seznam,cz
Jiří, psal jsem, že jsem přestal pít ze dne na den, tak jak jsem přestal kouřit. Kouřil jsem dost, a když jsem šel na zábavu, tak chlast a cigáro udělaly svoje, druhej den jsem byl úplně mimo provoz jak mi bylo blbě! Tak jsem asi 2 dny nechlastal, až jsem se vzpamatoval, zapoměl jak mi bylo, a dal se do toho nanovo. To byl mnohaletý kolotoč. Pak jsem seknul s kouřením, a ono ráno už mi nebylo tak blbě, mohl jsem chlastat bez přestání. Pil jsem jenom vodku, nic jiného mi nechutná. Ted si zase říkám, přesně tak jako u těch cigár. Už 1 2 3 dni nepiju, už měsíc nepiju, to jsem dobrej! Je to v začátcích, nechci to zakřiknout, ale jestli to dopadne jako s těma cigárama bude to OK. Já o tom ani nechci moc mluvit, a když vidím třeba v televizi, jak popíjejí, tak na to mám chut. Nejhorší je to v práci, šéf je starej ožrala, a kolegové taky. Nekouřím už 10 let, a už mi to nic neříká, naopak vadí mi zakouříno. Snad to tak dopadne i s tím alkoholem. Přeju tobě a všem s podobným problémem hodné štěstí. Vlastně sobě taky. Čau.
Zdravím Bohouši! Co na to říct? Záleží na tom, s kolika skleničkami končíte a co v té skleničce je. Já jsem měla jedno takové delší období trápení a navíc to bylo v době před tzv. "sametem", kde se popíjelo snad všude. Ani já jsem se tomu nevyhnula. Vždycky se našel důvod něco oslavovat. Po sametu nastoupil nový šéf, okamžitě nastoupila tvrdá opatření na jakýkoliv i přípitek, pokud měl někdo narozeniny nebo jiný důvod. A bylo to jenom ku prospěchu. Takže, hlavně, že nemáte s pitím problémy v práci, to by bylo zlé. Ale pokud si uděláte pohodu doma a navíc třeba se ženou - Vy třeba pivko - paní skleničku nebo dvě vína a samozřejmě není to opravdu každý den, tak snad to není žádný problém. Možná to trochu upřesněte, zda už je to opravdu mírná nebo snad větší závislost? A jestli ano, tak to řešte naplno stejně jako s kouřením. Ale myslím si, že to u Vás je asi ještě v pohodě. Protože ti závisláci by si něco takového vůbec nepřipustili a tvrdili by, že oni mohou kdykoliv přestat. Navíc si myslím, že v podstatě rady jak zatočit s kouřením, tak i s větší mírou alkoholu, jsou platné pro obě "neřesti". :D
... v podstatě je třeba si především PRAVDIVĚ ODPOVĚDĚT na několik otázek ... a pak TVRDOŠÍJNĚ DUPAT za svým vytyčeným cílem:
1) ... mám vůbec skutečný zájem s tím pitím přestat? ... odpověď je až moc jednoduchá: ... buď ANO, ... nebo NE ( bohužel, s realizací odpovědi ANO to asi už tak jednoduché nebude )
... pokud skutečně tedy přestat chcete, pak jsou na řadě odpovědi na další otázky:
2) ... jak je možné, že v zaměstnání vydržím bez pití? ( ... je třeba najít skutečné důvody, proč v práci nepiju )
3) ... a co mě - k pití po zaměstnání - vůbec vede?
... zda je to jen "zabíjení" velkého množství volného času
... nebo je to z nutné potřeby se napít ( či je to jenom momentální chvilková chuť, kterou nakonec "proměním" doslova v "chlastání" )
... a nebo je to jenom z "falešného hrdinství", dokázat sobě ( či svému okolí ), že na to pití prostě mám a mohu nejenom komukoliv pití poručit ale to pití také zaplatit
4) ... jaké podmínky bych si ( v době po zaměstnání ) musel vytvořit, abych - v této době - přestal pít?
... musel bych si bezpodmínečně najít takovou činnost, která by mi nedovolovala vůbec pít ( tj. činnost, bez možnosti požívání jakéhokoliv alkoholu )?
... nebo by mi - pro vyplnění svého volného času - stačila pouze taková činnost, která by sice možnost pití nevylučovala, ale zaměstnávala by mne natolik, že bych prostě na pití neměl vůbec pomyšlení nebo čas ( ... tj. zvládl bych vůbec - sám vydržet bez možnosti pití, i když by k tomu byla příležitost? )
5) ... jaká činnost ( či zábava ) by mne "pohltila" na tolik, že by mi pití vůbec nechybělo ( jako v zaměstnání )?
... najít si ( třeba jen na nějaký čas ) ještě další jiné doplňkové zaměstnání, kde by pití nebylo také vůbec možné
... začít se věnovat ( třeba i několika ) svým koníčkům - pro smysluplné využití svého volného času ( který jinak věnuji pití )
... nebo zaměřit se na inzertní nabídky příležitostné ( např. vhodné sezónní ) práce - se stejným cílem, jako v předcházejícím bodě
... popř. svého volného času využít k pomoci jiným ( třeba i starším ) lidem - pro totéž, co v předcházejících dvou bodech
Nějak mi pořád ale "nesedí" to, že v práci problém s pítím nemáte, ale po zaměstnání se pití nemůžete ubránit!
Máte-li tak pevnou vůli, že v zaměstnání bez pití vydržíte, tak je poměrně velká naděje, že byste bez pití mohl vydržet i po zaměstnání. ( I když množství, které uvádíte, že denně vypijete, není právě malé. )
Máte-li tedy pevnou vůli v zaměstnání ( to patrně znamená, že jsou tam takové podmínky, které Vám jednoduše pití nedovolují ), pak by bylo možné vyzkoušet VYTVOŘIT SI PODOBNÉ PODMÍNKY i ve svém volném čase ( tj. po zaměstnání ) ... a vyzkoušet např. toto:
... spočítat si, kolik Vás měsíčně pití stojí ... a tuto částku prostě "na tvrdo" ( hned po výplatě ) vložit na konto ( tj. pevně se rozhodnout, že ty peníze - ze svého konta - prostě {na své pití} NIKDY NEVYBERETE ) ... a dále si poctivě rozpočítat, kolik peněz budete potřebovat na své měsíční "živobytí" ( bez pití! ). - Je pochopitelné, že to pro Vás bude patrně "pěkná makačka"!
Pokud NEVYDRŽÍTE ... a PENÍZE SI - na pití - VYBERETE, pak to s Vaší vůlí nebude zase tak "růžové" ... a přestat pít nebude pro Vás právě jednoduché.
No a pokud VYDRŽÍTE ... a PENÍZE - na pití - NEVYBERETE, ... tak jste na VELICE DOBRÉ cestě s pitím - třeba i úplně - PŘESTAT!
Problém by mohl být ale v tom, že patrně na to všechno budete sám.
V takové situaci by bylo třeba vůbec se NEBÁT i toho, že se dovedete i SÁM ( ... a to i HLASITĚ ) upřímně pochválit, že jste pokušení odolal.
No a budete-li si chtít i z tohoto svého problému udělat i takovou "malinkatou" zábavu, pak můžete zkusit i toto.
Protože je dobré i "vidět", jak se Vám DAŘÍ PITÍ ODOLÁVAT, tak neváhejte "utratit" cca 10 Kč za "útlounký" kalendářík ( s vyznačením dnů celého jednoho měsíce na jedné stránce ) a v řádku každého dne ( např. večer, než usnete ) si jen stručně vyznačte:
... za ODOLÁNÍ PITÍ si v řádku toho dne ... uděláte obyčejné MODRÉ "plus" ( + )
... no a pokud - v tom dni - s pitím PROHRAJETE, tak si zapíšete ČERVENÉ "mínus" ( - )
Holdoval-li jste pití každý den, ... tak už hned PRVNÍ DEN ... BEZ ALKOHOLU ... Vám v konečné MĚSÍČNÍ BILANCI ( můžete si zvolit třeba i týdenní ) ... začne "pracovat" a ukáže Vám - jednoznačně - PŘÍZNIVĚJŠÍ MĚSÍČNÍ VÝSLEDKY.
No a budete-li mít opravdový zájem ... mít MĚSÍČNÍ ( či týdenní ) BILANCI - CO NEJPŘÍZNIVĚJŠÍ, ... pak Vám garantuji, že budete skutečně SÁM SE SEBOU opravdu - doslova - BOJOVAT ... a to KAŽDÝ DEN.
A PROČ SI - právě toto - MYSLÍM?
To především proto, že JSEM PŘESVĚDČENÝ, že to ... prostě ZVLÁDNETE !
... upřímně Vás zdravím a držím Vám ... VŠECHNY svoje PALCE!
Je mi líto, ale já mám problém opačný. Nepiji vůbec alkohol a mám s tím taky problémy. Ať přijdu, kam přijdu a hostí mne skleničkou, cinknu si a tím to končí, sklenička pak stojí na stole pořád plná. Ani v práci, každý se mi diví, až na to jednou přišel náš zákazník a povídá nemáte náhodou na alkohol alergii. Tak mám. Na penicilin a na alkohol. Jednou jsem pročítala stránky diskutujících někne na netu a tam psala jedna 18 letá dívka to samé, s obrovskou radostí jsem to dala číst mé paní šéfové. Mimo to je to šéfová s velkým ,,F,,. Je mladá, /již bez maminky, která ji zemřela/, hodná, veselá. Má nový dům, zahradu s bazénem, několik aut, má se dobře, ale především je to člověk. Nikdy se nechlubí ani ,,nevytahuje,,. Vůbec, ale vůbec se mi nechce zůstat z práce doma. Mám ji moc ráda. PT
pt,
... buďte ráda ... a také si toho hodně važte, ... že máte šéfovou - na patřičné úrovni:
1) ... a to nejen po stránce odborné ( ... o čemž svědčí i zmiňovaný majetek, který si ze svého úspěšného podnikání může dovolit vlastnit )
2) ... ale také po stránce lidského přístupu ke svému okolí, o kterém sama píšete ( ... což se dnes hned tak nevidí )
Samozřejmě přeji ... nejenom Vám a Vaší paní šéfové, ale také všem ve Vašem okolí, abyste se mohli ještě hodně dlouho těšit z té vstřícné atmosféry, kterou si ... navzájem ... vytváříte.
... přeji Vám ještě příjemnější ... každý nový den.
Také jsem míval problémy s alkoholem. Díky tomu se se mnou rozešla žena, přišel jsem několikrát o práci, protože jsem přišel do práce v dost nepěkným stavu. Měl jsem nehodu v autě díky alkoholu a stále jsem se z toho nemohl dostat. Hlavně jsem si to nepřipouštěl jako problém. Každý okolo mi říkal, ať nepihu, ale já je neposlouchal. Šel jsem na dvě piva, ale po dvou už mi bylo všecno jedno a pil jsem třeba do rána a nešel do práce...
Zlom nastal když jsem přišel o práci asi po třetí, zároveň se se mnou rozešla žena, (v té době jsme ještě nebyli oddáni) a rozbil jsem auto... V tom momentě jsem si uvědomil, že nechci skončit jako bezdomovci, kteří stojí u stánku a škemrají na lahváče... Chtěl jsem jiný život. Být se svou milovanou ženou, mít slušnou práci... Přestal jsem ze dne na den.
Letos v březnu to bylo 6 let, co jsem se alkoholu nedotknul a vím, že se ho už ani nedotknu. U mě to bylo o tom přesvědčit sám sebe, že je to špatný. Nyní jdu klidně do hospůdky, dám si kávu, nebo nealko pivo a jsem spokojený. A když si vzpomenu, co jsem vyváděl, když jsem byl opilej, tak to je tak dobrý odstrašující příklad, že bych se k tomu určitě už nevrátil.. Nyní jsem spokojený, žena se ke mně vrátila, našel jsem si slušnou práci a začal konečně žít...
Možná Vám můj článek pomůže, moc Vám to přeju. Základem je to, že si to člověk uvědomí. Najděte si koníčky, zvíře, člověka, práci... Cokoliv, co Vám pomůže. Je škoda každého zmařeného života. Já dodnes lituji těch deseti let, které jsem víceméně prožil v opilosti...
Chtěla jsem vám dát bodík, ale už mám vyčerpáno. Chtěla jsem vám poslat kytičku, ale pc mi ji nechce vzít. Ctěla jsem vám poblahopřát a taky poděkovat. Fakt jsem přesvědčená, že jsem napraveného alkoholika ještě nepotkala.
Jste vyjímka, která potvrzuje pravidlo.
Hodně štěstí! Zasloužíte si ho.
Moc Vám děkuji. Já jsem se v první chvíli rozmýšlel, jestli to sem nemám napsat anonymně, ale pak jsem si řekl, že je to jedno, že se nemám za co stydět. Stydím se za minulost, ale tu nezměním... Ale možná je nejdůležitější se z ní poučit. A hlavně co si myslím: Je to opravdu v každým z nás. Děkuji Vám za bodík
Čekám, že teď na večer to bude těžší. Ale asi pár dní bude hůř. Chci to vydržet.
Může mi někdo napsat, kdy bude lépe a ... je docela šílená představa, že to je boj na celý život. Ale vidim to taky jako zvyk, prostě si zvyknout nepít.
Jitka.
Jituš, píšete že DNES přestáváte pít.. na večer to bude těžké, to si pište ale tak tu buďte s námi, nebo si najděte on-line hru, to je fuk. Najděte si nějakou práci doma, já nevim cokoli, třeba si udělejte mísu jednohubek a parádně složitých na přípravu. Zabavte se. Hůř pro Vás, že je pátek. Před Vámi je celý víkend a já nevím jak moc dlouho a jak intevzivně jste pila, ale může Vám být špatně. Takzvané delirium tremens. Jestli máte lahvinku doma, okamžitě jí vylejte do záchoda! Ve chvíli kdy Vám bude zle, sáhnete po ní, tím jsem si skoro jistá, jste jen člověk. Ale to se dá překonat. Musíte být k sobě tvrdá. Rozdvojte se. Ta co chce pít, je Vaše nezbedné dítko, kterému to nedovolíte. Moc Vám držím palce!
Jituško, nevzdávejte to! Znáte Badoo? Zkuste si to dát do vyhledávače a máte o zábavu postaráno. Kam se hrabe Facebook. Já tam našla sestru... Hlavně neříkejte, že něco nejde. Já jsem zjistila, že snad jde úplně všechno, když se člověk do toho pustí. Jedna rada na závěr. Hlavně nemějte chlast doma. Držím palce! Lenka
Děkuju moc za podporu. Cítím se hned líp. Děkuju.
Jsem teď jen nervózní. Doma nic nemám. Pila jsem 4 roky. Dopracovala jsem se ke dvěma sedmičkám červeného vína za večer. Před rokem jsem na 3 měsíce přestala. Byla jsem u psycholožky. Že prý, když vydržim 3 měsíce, tak to bude dobrý a znamená to, že nejsem závislá. Pak jsem si myslela, že si můžu dát "jen sklenku". Všude se to hemží zprávami, jak je víno zdravé na srdce a tak. Ale vypadá to, že nemám stopku. Párkrát jsem zažila stav, kdy jsem si myslela, že umřu. Když jsem vypila víc, než 2 lahve. Max jen o půl lahve.
Teď chci ale opravdu přestat a napořád. Píšu o tom poprvé. Je úžasný, že mi někdo drží palce. Děkuju. Nikomu bych to neřekla, stydim se. Řekla jsem to jen nejbližšímu človíčku, prý to musim sama. Je to pravda.
Měla jsem už párkrát okno. Strašný. Ráno se pak dívat, komu jsem to volala...
Na Badoo kouknu.
Díky moc, že jste. Jitka.
Pro "Newcity".
Dovolila bych si vám pogratulovat k vašemu životnímu úspěchu. Je moc dobře, že jste to sem napsal, bude to možná motivace pro ostatní, že se to dá, ale musí se chtít. si uvědomit, že mám problém. Dneska přijde i abstinent o práci natošup, natož alkoholik.. A jak píšete, bezdomovců je dost, ale mostů málo, ty už jsou obsazené... Přeju vám, aby vám tento názor vydržel pokud možno po celý zbytek života. Že to zní blbě? Možná jo, ale z abstinenta se stát alkoholik může, z alkoholika abstinent už né. Jsou pak už jen dvě možnosti, a to buď abstinující alkoholik, nebo alkoholik. Je to nemoc a dá se zvládnout pouze abstinencí. To nemám ze své hlavy, když si přečtete můj první příspěvek v této diskusi, pochopíte. Zdraví Lenka
Rada č1 Nenoste si vy a kdokoliv u vás alkohol domů. Najděte si takovou činnost v domácnosti která zabírá hodně času, třeba se naučte sudoku. Nemuvte doma na téma alkohol. Jinak se to dá aplikovat jako s tím kouřením. Dejte si cíl co si za ušetřené peníze koupíte a tvrdě za tím jděte. Spočítejte si kolik propijete za týden a měsíc a určete si co si chcete koupit třeba za 3 měsíce a upněte se na to. Držím palce.
Moc děkuju za radu, ale to rozhodnutí koupit, nebo nekoupit vždy zatím ve většině vyhraje koupit. Peněz si vydělám dost, tak mě nemotivuje nic k šetření a sudoku už mě taky nebaví. Myslím, že asi alkohol bude horší oříšek než cigára. Bohouš
Pokud máte dost peněz, tak si dejte náročnější cíle a nebo ušetřené peníze investujte do nějakého rodinného projektu. Ještě otázka, chcete poravdu přestat?
přátelé, všem vám děkuju za účast, na otázku zda opravdu chci přestat, tak to teda určitě a navždy. Kolik piju, tak někdy každý den, někdy obden lahvinku vodky dám. Jsem sám, takže mě nikdo neomezuje, ani nenadává jen si říkám, asi to není dobrý.
Víte, já se služebně setkávám s výsledky nadměrného pití dost čaasto a konzumace tvrdého alkoholu je dost dobrý svinstvo na cirhosis. Byl jsem asi rok služebně v Rusku a tam jsem výsledky vodky viděl na každém kroku a bylo to nepěkné. Rozmyslete si to včas. Je to bolestivé a nezvratné, nechci vás nijak strašit, ale potom nastupuje tvrdá realita. Stojí zato přestat? To se týká jakéhokoliv alkoholu v míře větší než je zdrávo. Bacha na to.
No tak to je dost, to fakt není dobrý a chtělo by to omezit. Bohouši, neřešíte tím pitím samotu? Nebylo by lepší najít si přítelkyni nebo partu dobrých kamarádů? Mě to připadá, že se hodně realizujete v práci a doma potom hledáte klid na nabírání nových sil a pohodu. Ale ona to není pohoda, ale jenom jakýsi útlum. Prostě ten alkohol Vás otupí, sice jakoby uklidní, ale to je jenom zdání. Najděte si jiný smysl života, je toho hodně okolo Vás, jen se trochu rozhlídněte. Já jsem v té době řešila osobní problémy (rozvod, hádanice o dům, do toho "sameťák" a strach o práci - prostě se toho nakupilo najednou moc). U Vás mi to připadá, že Vás také něco trápí. Ale všechno se dá řešit určitě jinak, než se postupně dopracovávat k závislosti. Není nutné být zapřísahlý abstinent. Cigaretu bych si už nedovolila zapálit, to bych měla strach, že do toho zase spadnu. Ale klidně si dám párkrát do roka posezení s kolegy, kamarádkami, rodinou a určitě nejdu domů úplně střízlivá - to se tedy přiznám. A je i fakt, že padám domů tehdy, když začnu mít chuť na cigaretu. :D Tak Vám přeji pevnou vůli vyřešit si co je potřeba s dobrým koncem!
Myslím, že kdyby jsi chtěl opravdu přestat, tak přestaneš sám a bez nějakých "zaručených" rad. Jsi zkrátka alkoholik a patříš do léčebny. Anebo se tomu postavíš a zvádneš to sám? Pochybuju, na to nemáš dost vůle.
JO PRESNE TAK.JA JICH MAM TAKY DOST A KAZDEJ DEN KALIM.NO A CO JE NA TOM.ZKUSTE TO A UVIDITE ZE JE NADHERNY JIT SPAT VYKALENEJ.TO SE SPI UPLNE SAMO A JAK PEKNE DLOUHO .-))
Ahoj Bohušu,nemáš asi pevnou vůli ale hodně peněz, tak zkus tu svoji žížen normálně uchlastat a budeš mít navždy pokoj.
Hmm, dobrá rada nad zlato. Mám opačný problém, s alkoholem jsem to dotáh tak daleko, že když nechci, tak nechci. Třeba celý měsíc si nezajdu na pivko a nějak mě to nechybí. Kdysi jsem měl pod vlivem naježděno víc, než někdo nacouváno. Pak se to ale asi s věkem nějak změnilo, řekl jsem si, že sice jsem žádnej malér neměl ale spoléhat na to není jisté. A do toho finanční postihy ze strany policie, ztráta ŘP a s tím spojená omezení dopravy do zaměstnání atd. Po práci jsem si našel koníčka, který mi také nedovolí pozřít (4kule), takže místo alkoholu do sebe, leju benzín do bandy. S cigárkama je to horší
Samozřejmě měl jsem pod vlivem víc nacouváno, než někdo naježděno.
Je moc dobře, že chcete přestat s pitím, co třeba místo popíjení se začít věnovat sportu? Místo toho, jít si koupit flašku, tak si zajít radši každý den třeba do fitka. Hodně lidí si to dovolit nemůže, kvůli penězům, vy jich máte dost. Až se dáte dohromady, najdete si třeba přítelkyni a budete žít krásný život Nedávno se jeden náš známej uchlastal, byl také sám, další chtěl spáchat pod vlivem alkoholu sebevraždu, naštěstí ho včas někdo našel, můj manžel na pití taky doplatil, nebudu to rozebírat, ale už měsíc nepije, protože jsem mu řekla, že bych od něj jinak odešla...Takový závislák jako vy nebyl, napil se jen asi dvakrát do týdne, ale prý mu to nepití nevadí. Tak snad mu to vydrží. Hodně štěstí.
Přijde chlápek do drogerie a žádá prodavačku, aby mu dala do velkého pytle všechny prezervativi co má skladem. Prodavačka se rdí při vilných představách, ale splní chlapíkovo přání... Chlápek zaplatí a hned za kasou hodí pytel s kondomi na zem a začne po něm dupat a skákat. To už prodavačka nevydrží a ptáse toho šílence co to jako provádí... chlápek vítězoslavně konstatuje, že přesně takto se odnoučil kouřit... Jen si nejsem jistý jak by se skákalo po flaškách...
Válí se medvěd na pasece a chlastá jedno pivo za druuhým. Jede kolem zajíc na motorce. Medvěd se ptá kde jako na tu motorku vzal. Zajíc povídá. "nechlastám, šetřím, a našetřím třeba na motorku". Medvěd na tím kroutí hlavou a otvírá dalšího lahváče. Druhý den ta sama situace, jen zajíc nejede na motorce ale jede v novým bavoráku. Medvěd se opět ptá kde jako na to auto ten zajíc vzal. Zajíc konstatuje tak jako minule, že nechlastá, šetří a našetří třeba na krásnej auťák. Třetí den, jede zajíc se svým novým autem po louce a nad ním proletí medvěd v novým Boingu. Zajíc se jej ptá, kde na to vzal? Medvěd nadšeně volá " Vrátil jsem flašky od piva!"
To by vám mohlo pomoct... no příklady táhnou.
Podobný vtip.
Chlápek mudruje nad svým osudem.Jak je možné,že se svým platem nevyjdu?15tisíc měsíčně,nájem neplatím, 5000 každý měsíc za prázdné flašky a přesto mi to nestačí.
JABRAKA
Jestli jsi přestal kouřit, tak smekám, tím se ještě nezabývám... Ale alkohol by neměl být problém pokud to chceš ty sám! Je to i o vůli (jako cigarety), ale tase musí zapnout na základě vlastního myšlenkového pochodu a poznání, co je pro tebe lepší! Ne pro někoho jiného, ale pro Tebe!Pít, či nepít? |Otázkou je proč piješ a kde. Doma? Proč? Nelíbí se Ti tam, nebo nemáš co jiného dělat. Máš problémy s partnerem, nebo naopak nikoho nemáš? Piješ pro radost, nebo ze smutku a strádání atd. Pod alkoholem jsi zábavnější, nebo naopak hnusnější. Pereš se? Nadáváš blízkým, ničíš všechno a děláš průšvihy atd. Až když na tohle přijdeš a zjistíš jaký jsi pod alkoholem "trouba" tak Ti zapálí a jsi krok od toho přestat pít. Ne jako povinnost, ale jako smysluplné rozhodnutí, anebo chceš-li obyčejná pozitivní machrovina. Alkohol z domova odstraň a když přijde chuť, dej si 10 dřepů, nebo kliků, či umyj nádobí, zalej kytky, obejmi ženu.. apod. Náhradní činnost. Po 3 měsících jsi fyzicky i psychicky od alkoholu odstaven a máš vykročeno k tomu nepít vůbec. A i když se Ti to napoprvé nezdaří. Zkuz to znovu a opakuj. Každá přestávka je dobrá a když je budeš prodlužovat, dojdeš k tomu že to prostě jde.
hol,
"nadhodil" jste - tazateli - hodně podnětů k přemýšlení, ... což je určitě moc dobré, ... pokud to s tím skoncováním myslí opravdově.
... zasílám Vám jeden ... ( protože víc ani nejde.
)
... přeji příjemný den
Já zápasím s alkoholem dlouho,byla jsem na léčení 3 měsíce a pak jsem po dvou letech selhala. Jsem pitomá,sportuji a chodím po horách,ale jednou do měsíce se musím napít,piju pak v kuse 4 dny. Je mi špatně a vždy mám velké výčitky.Ten měsíc co nepiju je mi skvěle a nemohu zjistit,co mi dělá spouštědlo. Jsem z toho nešťastná
Jste tzv. kvartální piják, což je pro psychiku a zdraví snad ještě větší "záhul", než stálý přísun. Spouštědlo: Jenom alkohol, který pijete z radosti, ze smutku, ze samoty, nebo jen tak máte chuť...Řešení? Nepít! Každá přestávka ke dobrá. Když to nezvládnete poprvé, nevadí. Prodlužujte svoji schopnost odolat a uvidíte, že to postupně jde! Všechno je nenahraditelná zkušenost! Já si taky myslel, že nejsem alkoholik když to vydržím měsíc, 3 měsíce, půl roku i rok.Vždycky jsem si myslel, že to mám v paži, ale prd a 3-deňák do mrtva mi to vždycky vyvrátil. Říkal jsem se si no a co, pracuju, vydělávám, kupuju dárky, cestujeme, sportujeme, jsem prima, tak proč by to ta ženská jednou za čas nevydržela... Nevydržela ani ta první, ani ty další. Už se prostě bály předem...a já jako milovaný člověk klesal a klesal v jejich očích, až nezbylo nic, jen ty obavy a strach kdy to přijde. Vždycky jsem si to vysvětlil, že to nebyly ty pravé. ale až onehdy v srpnu mi po posledním tahu došlo, že jsem to vlastně všechno pokazil já!Tím pitím, které jsem si vysvětloval a stavěl v onenm "kvartál" nade vše! Proti tomu a planým slibům odolnost prostě neexistuje! To nemá spouštěč, , to je prostě a bohužel v nás! Jestli se napijete po měsíci, roce, 6 letech, vždycky to po čase dopadne stejně. Sama už víte, že protialkoholka je takový pionýrský tábor, kde se Vám snaží dát impuls k přemýšlení kdo jste, co chcete a kam Vás to pití zavádí, popřípadě snižuje a ničí. Návod už tedy máte. Když Vám to zapálí dáte si chvíli pozor a pak si říkáte je to pryč, jsem z toho venku. Ale ono je to v nás pořád. Kde a kdy to vzniklo, nikdo neví, můžeme se jenom domnívat . Východisko? Nepít alkohol vůbec, zpočátku vůlí a záměrně, než Vám dojde, že ho nechcete kvůli sobě! Až Vám tohle zapálí, máte napůl vyhráno. Ne proto, že jste někomu slíbila...Přesně jak říkáte, období nepití nádherný život a potom řach! A pořád dokola...!Taky jsem si říkal, že to přece nejde celý život nepít. Potom zjistíte, jak ten život frčíkolem Vás, jak Vás ty dny chlastu z něho úplně vymazávají a ten pohled je jiný. Ale ať zas nevypadám jako jo velký klaďák, tak Vám řeknu jak jsem si to prozatímně vyřešil já. Od srpna 2009 do srpna 2011 nebudu pít a potom pojedu oslavit 60 let do vinných sklípků. S kamarády a cimbálovkou a to bude moje konečné rozloučení s alkoholem do konce života! A pak že to nejde...
Kamaráde jsi dobrej, dříve jsem byl denní pijan, ted už dokážu nepít delší dobu. Třeba mám delší pauzu, a pak sedíš doma a najednou tě to popadne. Nezřízená chut se napít. Dříve jsem to neovlád a třeba večer, v dešti jsem si šel pro flašku. Dnes už se mi nechce, jsem línej pro ní jít. Jak jsi psal, že třeba měsíc nepiješ, pak třeba 4 dny v kuse a kvůli tomu se ti rozpadly vztahy, tak ses měl na ty 4 dny někam zavřít, aby tě neviděli a pak zas vykráčet střízlivý. Je vidět, že máš zkušenosti, je alkoholizmus dědičný? Otec, i děd byl alkoholik. Díky.
No o tom to právě je. Proč bych se na 4 dny schovával, když nejsem alkoholik... a když mi to došlo, tak bylo všechno v "kelu" a že to bylo pár desetiletí. Já jsem radostnej piják. Když se všechno dařilo, tak jsem to šel oslavit. Doma jsem nepil, snad jsem neměl doma ani pivo, ale obrážet hospůdky , to bylo ono. Malý okruh, velký okruh, jak by mohli kamarádi beze mne žít... Když si uvědomíš, co to jsou všechno za pseudo výmysly, tak se ti rozsvítí. Ti praví kamarádi jsou jinde!V té hospodě na Tebe denně čekají jenom ještě tragičtější osůbky, nebo naopak ti "kámoši" kteří jenom čekají až padneš a mají z toho buď srandu, nebo tě pomlouvají. S chlastem nejde kalkulovat, nebo na něj vyzrát. Taky jsem přestal pít tvrdý, omezení jenom do 5 piv až deseti a stejně to vždycky uteklo. Dneska je nealko pivo, tak ne místo alkoholu, ale na chuť po knedlo,vepřo,zelo si ho dám, nebo i na oslavách. Vypiješ tak 1-2 a nemáš problém. Když ti to všechno dojde, tak ani to "popadnutí! a chuť nemá nárok. Věř, že to u Tebe není lenivost, ale už jsi asi rozumnější. A s tou dědičností spíše myslím že ne . U nás nepil a nepije nikdo a to mám 4 sourozence. Není to podle mne ani výchovou, protože mám v rodině všechny hodné a slušné vysokoškoláky. Spíše to bude prostředím a příležitostmi, které dají ty první jiskry. Mně zlomila vojna. Byl jsem jako sportovec, takže dvoufázový trénink a večer jsme to šli probrat do hospůdky. A začaly lítat frťany ze všech stran a tam jsem to někde přepil. Od počátku mi to nechutnalo a co si pamatuju, tak jsem to nezvládal. Ale chtěl jsem být kamarád kamarádů a uměl jsem dělat srandu a balit holky, aaž když jsem byl rozpitý. Jinak jsem byl vlastně jenom slušný romantik. U Tebe jak píšeš to bylo jinak. To prostředí alkoholiků je asi pro dítě úděsné a přestože má člověk jako dítě k tomu modpor a říká si, tak to já ne, mnohdy skončí stejně. Je to fakt jenom o poznání a připuštění si, že alkoholikem jsi! Potom záleží na vlastní schopnosti se tomu postavit a zamávat s tím. Nikdo jiný, ani doktoři,!stará", nebo děti to obyčejně nedokážou pokud člověk nechce sám, kvůli sobě a pro sebe!
Problematika závislosti na alkoholu je široce rozebírané téma, kterému se v současnosti věnuje mnoho vědních oborů. Jeho škodlivý vliv zejména na organizmus a zdraví člověka je proklamován v odborné i obecně přístupné literatuře a médiích. Z psychologických a sociálních dopadů se akcentují negativní dopady alkoholismu zejména pro samotného jedince, trpícího závislostí na alkoholu, anebo pro jeho děti, pro které je takový rodič zdrojem nejrůznějších sociálních, psychologických i zdravotních komplikací. Co se však stane s dětmi, které vyrůstají v rodině alkoholika? Co se stane s nimi v dospělosti? Jací lidé z nich vyrostou?
·DDA (dospělé děti alkoholiků) mají těžkosti při dotahování úkolů do konce. V jejich dětství, kdy rodič pod vlivem alkoholu započal nějaký úkol trvalo dlouho, než jej dokončil. Či už šlo o přípravu večeře anebo vymalování pokoje. Dítě muselo často jeho role zastoupit (uklidit, připravit oběd, nakoupit) a nestihlo vlastní přípravu do školy. Tento scénář si pak přenáší i do dospělosti. DDA má pocit, že nic nestíhá, že se na něj úkoly valí z každé strany. Není naučeno věci plánovat, organizovat, poněvadž je muselo v dětství řešit za pochodu, bez předcházejícího plánu, struktury.
·DDA lžou i v situacích, kdy by bylo stejně snadné říci pravdu. Lhaní je pro něj návyk, jejž lze velice obtížně zlomit, protože jako dítě těžili z toho, když neříkali pravdu. V dětství šlo o lhaní typu "Maminka nemohla přijít na rodičovské sdružení, protože je dlouho v práci. Táta mi nepodepsal žákovskou knížku, protože je nemocný". Jako dospělí zjišťují, že takové lhaní je neúčelní a může vést k problémům, avšak návyk zůstává. Lhaní přitom není úmyslné s cílem ošidit druhého člověka. DDA se ale naučilo z dětství, že jestli chce zapadnout mezi ostatní, musí zakrýt své negativa (v minulosti to byl alkoholizmus rodiče, nyní cokoliv jiného).
·DDA posuzují samy sebe bez slitování. Aby ochránili své ego a sebeobran před hodnocením druhých a navenek vystupovali podle svého konceptu "normálního fungování", zastírají některé situace "lží". Chtějí, aby jej jíin hodnotili dobře. K sobě samotním však přistupují o mnoho rigorózněji. S nesnázemi života jsou dobře obeznámeni a naučili se, jak se s nimi vyrovnávat. Co však neznají, je spokojeně plynoucí život, se kterým si nevědí rady. Nevědí, jak jednat. Když se pro tyto lidi věci začínají vyvíjet správným směrem, když vypadají a cítí se lépe, jejich život se pro ně stává nezvládnutelným. A tak přistupují s nevůlí (odporem) ke svým nezdarům, jako i povedeným a zdařeným činnostem.
·DDA mají problém se bavit. Je to způsobeno modifikací rolí, které na sebe museli v dětství převzít. Později se pak ve hře (na různých oslavách a večírcích) neumí uvolnit, často neumí rozeznat, co je vtip a co je myšlené vážně. Různé vtipy na jejich adresu, které nejsou ani v nejmenším chápány jako útok, berou jako urážku a zraňuje je to. Často neumějí relaxovat, být spontánní.
·DDA mají problém s důvěrnými vztahy. Vztahy DDA k rodičům často fungovaly podle vzorce "Pojď ke mně - Jdi pryč". Takováto dvoukolejná komunikace se zákonitě odráží i v příštích vztazích a komunikačních vzorcích. Bez znalosti, jaké to je mít trvalý, každodenní, zdravý důvěrný vztah s jinou osobou, je jeho vytváření velice bolestivé a komplikované. Strach z opuštění se stává překážkou ve vytváření vztahů. Problémy se můžou vyskytovat i v oblasti pohlavních rolích muže a ženy. V konfliktech, které se běžně v diadických vztazích objevují a neznamenají nic patologického neumějí DDA fungovat a řešit je. Otázka sexuality bývá tabuizovaným tématem v mnoha rodinách. V rodinách s alkoholovou anamnézou neměly děti množnost si se svými rodiči sednout a na toto téma si společně popovídat. Mnoho jiných témat zůstává pro ně neznámou.
·DDA neustále hledají a vyžadují pochvalu a ujištění. DDA povzbuzení trvale vyhledávají, nejsou však schopny je pro sebe využít. Zejména od důležitých osob ve svém okolí potřebují slyšet pozitivní zpětnou vazbu, přičemž kritika jim dokáže velmi ublížit. Vnitřně jsou sami k sobě velice kritičtí, z hlediska atribute kauzality, neúspěch často dávají za vinu sobě a svým vlastnostem a když se jim něco zdaří, připisují to náhodě, vnějším situačním faktorům.
·DDA jsou buď mimořádně odpovědné, nebo mimořádně neodpovědné. Problém spočívá v jejich potřebě být dokonalý. Jako jsme už zmiňovali, vůči sobě jsou velmi kritičtí. Nejsem dokonalý, jsem nula. Když nejsem dokonalý, budu odmítnut a opuštěn. Vím dobře, že dokonalý nejsem, budu-li se však snažit, tak to nikdo nepozná. Proto se stanu dokonalým zaměstnancem, manželem, rodičem, dítětem. Když budu dokonalý, tak mě bude milovat můj šéf, rodiče, manžel, přátelé. Neodpovědnost je připisována dvěma příčinám. Buď jedinec odpovědnost odmítá anebo mu došli síly a je vyčerpán.
·DDA jsou extrémně loajální, a to i tehdy, když vidí, že jejich loajalita je nezasloužena. Tento faktor souvisí do značné míry s již zmiňovanými potřebami se zavděčit, být kladně oceňován, být milován. DDA mají pocit, že když druhým nebudou dělat po vůli, když se jim nezavděčí, nebudou je mít rádi.
Problematika dětí závislých rodičů a jejich další prospívání a vývoj je hoden komplexního zkoumání a rozpracování tohoto tématu. Jedinec však ještě nemusí mít automaticky labelling neboli nálepku "DDA". Můžeme říct, že dětí alkoholiků nejsou emočně poznamenání o nic více ani o nic méně než děti žijící v jakémkoli jiném stresujícím prostředí. Tak jak závislost ohrožuje samotného závislého člověka jako bio-psycho-sociální bytost, tak je i na dospělém dítěti jako bio-psycho-sociální bytosti, jak se svoji situací vypořádá, jaké mechanizmy zvolí a jakou bude mít sociální síť ve svém prostředí. Důležité zůstává, jak svůj život vezme každý do svých rukou.
PT /stařenka/
doplněno 12.01.10 18:35:Přestat pít, proč? Aby takto nedopadly vaše děti.
pro PT stařenku. Všechno co jste napsala a kde jste čerpala to není pravda. Věřte, že alkoholik, může být i ten nejlepší pracant, umělec, podnikatel inteligentní, spolehlivý a děti alkoholiků mohou být nejlepší, ze všech ,kteří s svou pracovitostí, i když denně pijí, jsou schopni nejlepších výsledků, ovšem možná se nedožijí těch 60 let, ale kdo by o to stál, pak už to není o životě.
bohous, tento článek jsem našla na netu a zdálo se mi vhodné s ním zde přispět. To co píšete je jistě pravda, ale není to pravidlem. Pravidlem, je spíš to, co je v příspěvku, Bohužel. Jistě jsou i vyjímky a těm potom všechna čest. Zdravím, PT /stařenka/
Ahojky,náhodou jsem našla tyhle stránky a musela jsem trochu reagovat na Váš příspěvek o dětech alkoholiků. Já vyrůstala v rodině kde hodně pila matka a také otec. Opilá matka byla vždy velmi hlučná a sprostá, otec pil hodně nenápadně. Ano máte pravdu, že ten dětský svět je o přetvářce či strachu že to okolí pozná. Moc jsem se za ně styděla. Chtěla jsem okolí přesvědčit, že se pletou. Byla to moc ošklivá doba. Jen jsem chtěla napsat, že dnes mi je 33 let a alkohol nepiju. Zdravím
Poznala jsem co to je alkoholik a agresivní alkoholik, jaké neštěstí to je pro všecky okolo. Jednou jsem ho natočila na magnetofon. Věřila jsem, že má ještě aspoň kapku sebeúcty, že až se uslyší jak blábolí a řve a pozná, jak je hnusný a odporný, že něco změní. Nezměnil a já s dětmi odešla. Dnes už vím a jsem přesvědčená, že odnaučit se pít nejde. Neznám živého bývalého alkoholika.Pro ty okolo radím- POPADNOUT DĚTI A UTÍKAT! Hodně daleko!
Normální lidé se čas od času dovedou fajně namazat, ale nemusí to mít. Alkoholici, jsou závislí, v mozku mají zakódováno Napít se! Asi jste piják samotář, že? Sám to určitě nezvládnete. Takový chlap nejste! Nebo snad ano?
Pohledejte si terapeutickou skupinu, pochlapte se! Nehledejte důvody proč to nejde. Peníze za flašku dejte do dopravy a čas k pití investujte do nápravy. Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Moc vám přeji, abyste to dokázal. Moc! A dejte po čase vědět
Dekodovat alkoholismus jde... Moje znama byla alkoholik, lecila se a pit prestala. Stale ale mela v podvedomi tu touhu se napit, ktera je udajne dozivotni. Zaujalo ji reiki, kteremu se venuju a rozhodla se pro nej taky. Po prvnim stupni ztratila chut na maso, ale chut k piti trvala. Po druhem stupni ji chut pit po nekolika dnech opustila jako kdyz utne. Ted muze klidne sedet se znamymi, kteri piji a dokonce i pri nejakych akcich nalevala, ale uz ji to nic nerika. Skoro na Nobelovku, ne?
Reiki as Intervention in drug and alcohol withdrawal. Feb 2002 E. Chapman, G. Milton
Musí člověk chtít sám,je to jen v mozku.Léčení je pro někoho dobré,ale jedině tehdy,že bude do smrti absolutní abstinent.Jinak tam nemá cenu chodit.Znám vyléčené alkoholiky,kteří léta abstinují,okolí je bere,a všichni to respektují.A znám lidi,kteří se léčili,chvíli to vydrželi,a pak začli znovu a ve větší míře.Musí chtít ten dotyčný a přehodnotit život...Alkohol je metla lidstva,ale myslím,že vlivná přítelkyně, by byla taky dobrá léčba!Tak hodně štěstí!
Bohouši,z toho,co říkáš,je vidět,že máš silnou vůli,jinak bys nedokázal nepřestal kouřit.Totéž můžeš udělat i s alkoholem.Ale také si myslím,že na to,že jdeš servanej z práce domů a máš chuť na panáka,není nic špatného.Zvláště,když po tom panákovi nechceš kamaráda,dalšího panáka.Dokonce se doporučuje,ráno trochu vína k dobré funkci srdce a cévního systému.Občasné požití alkoholu ještě neznamená alkoholizmus.
JABRAKA
Ahoj všichni tak jak pokračujete?
Je mi 37let a mám taky problém s alkoholem.Dá se říct, že co druhý den vypiju půl litru tvrdého.Mám to tak, že celý den nic, jako v práci ani náhodou, určitě protože jezdím domů autem, ale jak příjdu domů tak láhev otevřu a vypiju co nejdříve, abych do rána stihl vystřízlivět, protože zas jedu autem.Piju "tajně" v dílně.Manželka to samozřejmě ví a je pořádně naštvaná.
Je to tak už několik let.Jestli bych chtěl přestat jednoznačně nevím,jako rozum říká že ANO ale vím, že nadobro stím určitě neskončím.Myslím tím a už ani kapku do konce života.
Prozatím by mi stačilo kdybych to omezil třeba na to, že se napiju jen 3x do měsíce.To bych byl fakt spokojenej.Proto to tady i píšu, že by mě to mohlo motivovat když jsem to napsal.
Taky mě zaujal ten příspěvek že někomu pomohlo "raiki".Pokusím se o tom něco zjistit.
To je prozatím vše všem držím palce a pokud máte nějaké rady sem snima
Já tedy nevím, ale když vypijete půl litru tvrdého, tak jste ráno střízlivý? To je nějaká blbost ne? Jste fyzicky závislý? Dle mého je těžší se vyhrabat ze závislosti fyzické než psychické. Si prostě řekněte, že chlastat nebudete a hotovo. U fyzické závislosti je to hrozně těžké, ale se silnou vůlí se to dá zvládnout. A HLAVNĚ DOMŮ ŽÁDNÝ ALKOHOL! Zajděte si do hospody pokecat s kamarádama, dejte si 2 - 4 pivka bez panáků a bude to v pohodě.
Já při mých 190cm/110kg když vypiju půl litru tvrdého se ráno tedy 12-13 po ukončení konzumace cítím většinou střízlivý a na obyčejném alkohotestru mám většinou 0 (párkrat se stalo že byla hodnota do 0,2%).Takže se mi to jako hloupost nezdá.
Jestli mám fyzickou nebo psychickou závislost nevím rozeznat.Třeba včera jsem vynechal "svůj" pijácký den a zas taková hrůza to nebyla.Sice mi to pořád chodilo na mysl, ale nic jsem si domů nevzal tak jsem vydržel.Ale celou dobu mám v puse takový pocit jako když je člověk nemocný (má teplotu) a dech je jakoby horký a v puse tak divně.Že by nejaký abstinenční příznak.Jinak nic netřesu se nebo tak něco.Co vy na to?
Mě je sice 13,ale nápadů mám vždy mnoho,tak můžeš zkusit ten můj nápad jak se zbavit pití alkoholu.Jestli máš doma nějaké lahve vodky,bílého nebo červeného vína,whisky a nebo ještě něco silnějšího,tak se toho zbav (dej to třeba známím kteří pijou alkohol a nejsou na tom tak závislí jako ty) a už si žádný alkohol nekupuj-je to hnusný a drahý svinstvo.Jestli máš ale doma pivo a neni moc silný,tak si ho můžeš dát,ale jenom po troškách (1-2 lahve denně) a ušetříš i na tom peníze-1 lahev piva stojí tak do 10 korun.Jestli se chceš zbavit i závislosti na pivo,tak si nekupuj ani pivi a dej si třeba kávičku.Na email mi napiš jestli ty moje rady zabraly,protože chci vědět jestli sem alespoň trochu chytrá.
Milá Katy, na to, že je ti teprve 13 tak jsi opravdu chytrá. Díky, že ses zapojila alespon radou, myslíš to dobře, vyzkoušíme to. Jasně že je to už drahé jako čert, a oni to zase zdražili. Tak abys věděla, dneska a zítra si nedám ani tuk, dál se uvidí. Ahoj!
Děkuji,děláte dobře že zkoušíte mou radu a děláte dobře že si dneska ani zítra nevemete ani tuk.To začínáte teda docela dobře.Po zejtří a nebo příští tejden mi napište jak ste na tom a uvidíme,snad vám na moje rada pomohla.
Dobrý den, Bohoušku! Já bych Vám chtěla poradit z trochu jiného soudku. Můj muž (48 let) na tom byl podobně jako Vy. Ale s tím rozdílem, že jemu se přestat spíš nechtělo. Ale musel, jinak by to u nás špatně (pro něho) dopadlo. Dům je můj, abyste rozuměl. Donutila jsem ho, aby se šel léčit. Nastoupil před čtyřmi lety do Bílé Vody na léčení. Před 20ti lety byl v Červeňáku a pak ještě v Želivu. Pak to vydržel až do r. 2003. V Bílé Vodě se nedělají pokusy na pacientech s Antabusem nebo jinými léky, ale je to vedeno přes psychologii. Alkoholismus je opravdová nemoc a jediná pomoc je abstinence. A když tam z toho dostali mého muže, tak od té doby všem doporučuji Bílou Vodu, protože tam jsou terapeutky na opravdu vysoké úrovni. Navíc každého půl roku jezdí na týdenní opakovačky. A také navštěvuje KLUS - klub lidí usilujících o střízlivost. Ten je v každém okr. městě, kontakt Vám dají na psychiatrii - stačí si tam zavolat. Na KLUS může přijít každý, je to vedeno formou diskuse, vede to psychoterapeut a je to maximálně účinné. Zkuste se mezi tyto lidi podívat, tam nám poradí přímo ti, co si tím prošli. Navíc pořádají různé výlety, v létě na 2 dny, vše je hrazeno. Můj muž je jak znovu narozený, a jak bych ho tenkrát nejradši viděla někde umrzlého, tak dnes bych ho nevyměnila. A i on sám je rád, že jsem si tehdá "dupla". Tel. na Bílou Vodu je 584 413 208. Přeji Vám i dalším, kteří chtějí s tímto démonem zkoncovat, hodně sil a odhodlání. Lenka
DEMON ALKOHOL MĚ PROVÁZÝ UŽ 30 LET, Z TOHO 20 LET SE POKOUŠÍM PŘESTAT, ŽENU JAKO JSTE VY, MUŽEME VAŠEMU PARTNEROVY JEN ZAVÍDĚT PŘEJÍ VŠE DOBRÉ
Paní Lenko, děkuju za užitečné rady, budu se pídit po tom klubu KLUS, sestřenice je na léčení někde v Hrádku u Krumlova, tak jsme napnutý s čím příjde. Ona ale brala k pití ještě nějaký léky. Naposled jsem jí viděl v létě, mladá, krásná holka. Má dvě děti, je na ně sama, tak to asi na ní bylo moc. Koukal jsem na hokej a jak jsem slíbil Katy tak zatím ani tuk. Moc zdravím B.
Dobrý den, Bohoušku! Víte, já jsem se nejdřív pídila po nejlepší léčebně, než jsem s mužem "zatočila". A několik doktorů mi řeklo, že nejlepší výsledky vykazuje Bílá Voda. Výsledek = největší procento nerecidivujících pacientů. Oni ty léčebny jsou teď rozděleny na alkohol, drogy, automaty. Ale oddělení už nejsou rozděleny na muže a ženy. O to je to lepší, protože si vysvětlují navzájem svoje pocity a může žena pochopit mužskou psychiku a obráceně. Nakonec - život je především o pocitech. A kdo se snaží tvrdit něco jiného, lže sám sobě. Tam je ale ještě jedna možnost. Pokud partner alkoholika chce, může tam týden pobýt taky - říká se tomu "vztahovka". Já tam sice nebyla (máme doma havěť), ale bylo mi to nabídnuto. Navíc jsem mohla kdykoli zavolat a popovídat si s terapeutkou, ta radila i mě, jak se chovat. Manžel totiž neměl nějak chuť ze začátku o svém problému mluvit a tak jsem jim dala pár tipů, o čem s ním začít mluvit. Pak se nějak bariéra prolomila a začal spolupracovat. O spolupráci jde ze všeho nejvíc.
Přeju Vám i všem, co nechtějí promarnit život, hodně sil a odvahy. Pozdravuje vás i manžel, který právě přišel a zjistil, co píšu. Lenka
Ještě doplnění. Manžel mi právě sdělil, že v některých oblastech není KLUS, ale Anonymní alkoholici. Ale to Vám na psychiatrii řeknou. Pěkný večer.
Milá paní Leničko,právě jsem pod vlivem. Celý den byl náročný, sed jsem na zadek a relaxuji. Fuj tajbl. Anonymní Alkoholici znám, ale nikdy jsem tam nebyl. Ta vostuda. Dnes mi Mudra řekla, že mám podle výsledků moc špatný játra. Jak napsal kamarád přede mnou jste poklad, už jen, že se o nás vožraly zajímáte. Děkuju Leničko. ++++++++++++ deset pusinek.
Asi jsem to Leničko přehnal, prosím omluvte pitomce, který je rád, že má někdo zájem. Zdař Bůh!
Játra? To může být tvrdnutí jater, strašné, dlouhodobé bolesti a konec. Člověče, vy se chystáte na smrt? Vždyť život je tak krásný, a hlavně nedá se zopakovat. No, pán Bůh s vámi, budete to potřebovat. PT /stařenka/
Bohoušku, Bohoušku, pozorně si přečtěte, co napsala paní "stařenka". Má pravdu, bohužel. Já mám dojem, že je nejvyšší čas, abyste se šel léčit. Tohle sám nezvládnete. A nebojte se, že přijdete o práci (častý argument mého muže), naopak. Je-li zaměstnavatel rozumný člověk, Vaši snahu ocení. Já jsem sama mluvila se šéfem mého muže a on to ocenil. A teď během krize postupně propustil všechny, co měli s alkoholem problém. A můj muž už několikrát přiznal, že je rád, že nechlastá - oficiální název pro "pití". V léčebně se nazývají věci pravým jménem. Jděte do toho, nestyďte se. Je to nemoc, ta se musí léčit. Rakovinu také nezvládnete sám. A pokud by Vás "kamarádi" odrazovali, tak se jich zeptejte, kolikrát týdně Vás přijdou do nemocnice navštívit, až budete umírat na játra. Jeden známý byl 3 měsíce v nemocnici, než umřel, taky si nedal říct. A hádejte, kolik "kamarádů" ho přišlo navštívit? Myslíte, že by mohli jeden den chybět v hospodě? Odpověď již asi znáte. Bobe - vemte zbytek rozumu do hrsti a já Vám držím palce. Lenka
*Milý Bohouši . Po čase jsem si přečetl připomínky a nové příspěvky k tomuto démonickému tématu, jakým je alkohol. Jestliže jste se zde, sice přes anonymní Pc svěřil veřejnosti s tím co je nepříjemné, zavolal jste o pomoc! Asi sám víte, že už to taková "prča" jako dříve není.Pokud je člověk zajímavý tím jak vystupuje, hovoří a baví partu, tak je to prima. Pokud začne být zajímavý tím kdy se ožere, tak je ostatním jenom pro srandu, pokud nemá agresivní opici, potom už je jenom na obtíž...A ty vlastní utajované třesavky a vymývání mozku jsou prostě hnus.Cítíte problém, ale zatím si s ním jenom hrajete! Je dobré, že jste sám, protože kazíte život jenom sobě. Na druhou stranu Vám chybí pozitivní náboj k přemýšlení proč přestat. Nemyslím pouze kvůli ženě. Kvůli ní přestat nepřestanete, vlastně kvůli ničemu, vyjma sebe! Úspěšně přestanete pít, nebo se alepoň o to budete pokoušet jenom kvůli sobě až Vám to dojde! Chcete být King, nejen součástí stáda? Udělejte si nealkoholickou přestávku. Každá je dobrá, ale pouze ty přesahující 3 měsíce mají tělesný a psychický býznam! Teprve potom zjistíte jak na tom jste. A jestli to nedokážete, tak jste tu chtěl jenom pokecat... Partnerka, zdejší diskuse, nebo prostředí Vám k tomu mnohou hodně pomoci ve smyslu, že začneře přemýšlet o samotném vlastním životě, co chcete a kam jdete, poznáte jiný vzorek žití a řešení problémů, než ten který funguje v hospodě, nebo při domácím pití. Nejsem žádný kladný hrdina. Mě to došlo až při rozchodu s tou asi jedenáctou ženou Najednou mě osvítilo, že to není v nich, ale ve mně samotném! V hospodě u kamarádů to funguje jinak. Tam není nic žádný problém. Je tam sranda, žádné starosti,vše lze sehnat, probrat, zapůsobit, vyslechnout a popovídat, ale funguje to jen v tomto prostředí. Umřete, nic se neděje. Ožereme se na Vaši "počest", ještě pár krát zavzpomínáme na Vaše průsery, ale zítra na Vašem místě už sedí jiný adept... A pít sám doma? To je jako běžet maratón v zatoulaném bludišti. Tam Vás to jednou klepne samotného a představte si ten smrad a bordel, až Vás najdou..Proč mi to zapálilo až před sedmi měsíci? Asi zkušenost, věk a snaha poznat ten šťastný život z jiné, té normální strany."Za rohem" už jsem to viděl tisíckrát! Dnes si dám sem tam nealko pivo a jsem spokojený. Život běží mimo nás, ale sám si ho mohu řídit a upravovat, což se zatemělou hlavou, když člověk bojuje o "přežití" jaksi nejde. Nedávno jsem byl na hře " Jeffreymu je šoufl" s Oldřichem Kaisrem o životě anglického novináře-alkoholika. Každý si myslí, že jeho život je originální, jedinečný, ale tam poznáte, že život alkoholika je farmářsko-stádně neohraničitelný a napíši o Vás hru třeba v Anglii, aniž by Vás viděli a znali.
Ano, ale sport, běh nebo jiné aktivity jsou až druhotným výsledkem, nebo li prostředkem náhrady za alkohol. Prvotní je si přiznat, že jsem alkoholik, pochopit a vysvětlit si proč chci přestat pít! Ne že bych měl, nebo musím... Teprve potom je důležité vybrat náhradní program, který alkohol nejen nahradí, ale vnitřně převýší. Je to naprosto individuální. Vhodná, hlavně zdravotně je postupná sportovní, nebo jiná pohybová aktivita, jindy je příjemné se vrátit k zájmové činnosti kterou alkohol "zahlušil", někdy je povzbuzující dokončit plány, které alkohol vytěsnil, nebo oddálil do ztracena. Vysokost cílů by měla být postupná a její výslednost viditelná a změřitelná, tak aby byla motivující pro cíl další a vyšší. A fakt si myslím, že je jedno jestli je to sport, běh, box, kuželky, vymalování bytu, sbírání známek, složení básničky, nebo napsání knihy!
Bohoušku, co je s vámi, že se nehlásíte? Co játra? Jakpak pokračujete? Dejte o sobě vědět. Lenka
Milá paní Lenko, dík, že jste si vzpomněla. Ještě žiju, jestli se to dá nazvat. Pít asi nepřestanu, ale dost jsem to omezil. Dám lahvinku tak dvakrát do týdne. Ráno mi není blbě, ale mám výčitky. Někdy si místo celý flašky koupím placatku. Jaterní testy prý nejsou moc dobrý, ale játra nebolej, nebo snad ano? Co dělá vás manžel, drží se ještě? Přemejšlím, že bych si pořídil psa nebo kočku, měl bych společnost. Pak si říkám, když tu nebudu, tak by tu byl sám a štěkal na celej barák, taky jsem to zažil. Nic moc mě nebaví, život je strašně jednotvárnej, dni utíkají rychle jeden za druhým a nikde nic. Přemejšlel jsem o tom, že bych si někoho našel, ale už jsem se zklamal, a tak je to pro mě lepší být sám. Přeji Vám paní Lenko, aby vám to s vaším mužem dobře klapalo a všem kdo se potýkají s chlastem, že jim moc dobře rozumím a neodsuzuju je. Tím celou diskuzi jak jsem začal, tak končím. Děkuju Bohouš.
Respektuju vaše ukončení diskuse, jen mi dovolte na závěr jednu větu na rozloučenou. Zkuste se zamyslet nad tím, co jsem chtěla asi říct. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. (Žena, kočka, pes...). Zdraví Lenka
Hrůza, jak to sklouzlo. Celý život jsem byla úplný abstinent.
Nabrala jsem si moc práce. Měla jsem pocit, že nezvládám. Byla to taková berlička.
jitko, vyydrž to jsi přece ženská ,která ví co chce ne?Aspoň mi to připadá, podle toho co píšeš.
Jituško, nebojte se deliria, nebo vás to odradí. nepila jste zas tak dlouho a tolik, aby byl váš mozek natolik postižený. A i kdyby se to stalo, tak prý netrvá moc dlouho (řekl mě manžel). On pil moc a žádné delirium neměl. Doporučovala bych vám, abyste šla brzy spát. Nejen, že vám nebude dlouhá chvíle, ale organismu dáte šanci na rychlejší zotavení. Držte se! Lenka
Jituš, já Vás nechtěla vyděsit, proboha jenom to ne! Já to myslím dobře, abyste se pak nevyděsila, kdyby Vám bylo špatně (můžete zvracet, mít průjem,zimnici,halucinace) a nesáhla po lahvi. Taky to mít nemusíte. Já jsem takový člověk co radši počítá s překážkami. .. To zvládnete!
Já si to pamatuju z léčebny, tam nový příjem - alkoholičky, byly 3 dny až týden zvlášť na pokoji, právě proto aby se dostali z nejhoršího. Nevím jestli dostali něco na zklidnění, ale hodně spaly. Pak byly v normálním režimu.
Děkuju. To by nemělo být tak strašný.
Pro jistotu jsem vyplenila ledničku, hned je líp. Zatím dobrý. Mám jen pocit, že neusnu. Za jak dlouho po vysazení alkoholu se může delirium objevit?
Jituš, já to možná nazvala dost tragicky, delírko je už vážný stav.. Opravím se a spíš budeme předpokládat klasický absťák. Ten přijde určitě. Ten stav si myslím prožíváte už teď- úzkost, že neusnete, že to nezvládnete. Utahejte se, pište,čtěte,uklízejte, cokoliv. Nebojte, až usnete tak budete si myslím spát dlouho. Tělíčko bude unavené. Ráno se pochvalte, jak jste to zvládla! To je hrozně důležité, nekrmte v sobě tu úzkost, neříkejte si já to nezvládnu, naopak. Chvalte se! Mějte radost z rána, běžte na procházku, podívejte se co je kytek všude, já vím že to jsou blbiny, ale fakt jsou důležité. A jak píše malvinka, čaj Vám taky může pomoct. Nemáte teď doma meduňku? Ta je na spaní výborná
Meduňku mám. Dobrý nápad. Děkuju. Je pravda, že když se něčeho někdo bojí, tak to přijde. Ráno půjdu běhat. Dobrou. J.
Jitu klikněte si na odkaz, třeba by se počáteční stavy daly lépe zvládnout pomocí tohoto čaje. Nebude muset přestat přijímat tekutiny, pouze změníte produkt. Držím palec.
Ten čaj vypadá dobře.
Ještě, že je víkend, kdyby něco.
Půjdu spát. Děkuju moc všem za podporu.
Čtu teď knihu od Paulo Coelho. Je skvělej.
Dám vědět, jak pokračuju. Dobrou. Jitka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.