Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer , mam jednoduchou otázku nedávno jsem byl u soudu asi tak týden zpátky začlo to tím že muj nevlastní bratr udělal podvody o kterých sem nevěděl já šel kvuli tomu na výslech tam uvedl to co vím a pak nadešlo to že mi přišla výzva k soudu jako svědek tak sem tam šel a vzdal sem se práva vypovídat (stejně nic nevím a akorát bych dál lítal ohledně toho po soudech a na to čas nemám ) jenže v autě při cestě zpět mi došlo že sem zareagoval špatně vzpoměl jsem i že říkala že se mužu vzdat výpovědi pokud bych ublížil sobě nebo osobě blízké a já se vzdal a tím sem nejspíše potvrdil že kreju bratra nebo sebe jestli to tak chápu?došlo mi to až pozdě.. stejně nic nevím ale přesto se ptám co se bude dít dál? aby mě neposuzovali s ním nebo jak moje rozhodnutí odvolat nebo co s tím? děkuji
Ničeho se neboj. Jestliže jsi svědek a v ničem jsi s nevlastním bratrem "nejel", tak se Ti nemůže nic stát. To, že si se vzdal páva vypovídat, nic na věci nemění. To je běžná praxe, že se svědek vzdá výpovědi (má-li tu možnost). A v žádném případě to neznamená, že jestliže se vzdáš výpovědi, že tím automaticky potvrzuješ něčí vinu.
doplněno 30.12.14 01:40:jejky. jasně že mělo být " vzdal práva" a ne "vzdal páva"
Myslím, že se bojíte zbytečně. Pokud jste se na jeho podvodech skutečně nepodílel a neprokázali by vám to, nic vám nehrozí.
doplněno 30.12.14 00:29:Odmítnout svědčit proti osobě blízké je zcela běžná praxe, lidi to dělají velmi často. Spíš se předpokládá toto, než opak, pokud máte s bratrem dobré vztahy.
Klid.
Listina základních práv a svobod článek 37
Čl.37
(1) Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.
Ovšem ve vašem případě, když budou chtít, tak vás stejně upečou.
Lomiku, myslet si mohou co chtějí, to vůbec nehraje roli. Důležité je, co je napsáno. Kdyby bylo napsáno, že máte nějakou vinu, byl byste vyšetřován a souzen. A to se nestalo. Buďte rád, že jste svědčit odmítl. Vůbec nevíte, co se u soudu může zchumelit, co kdo obhájí, kdo tam bude, kdo by si pamatoval vaši tvář a kdo by vám ji přišel později rozmlátit. Kdyby vám kdokoliv, cokoliv z vyšetřovatelů zazlíval, už byste to věděl. Nebojte se, nic se nestane.
Tím, že jste využil svého práva nevypovídat, jste bratrovu vinu "nepotvrdil". Policie je povinna shromažďovat důkazy nejenom v neprospěch, ale i ve prospěch obžalovaného. Je docela logické, že svědek odmítne vypovídat v případě osoby blízké, u Vás nevlastního bratra. Evidentně s tím neměl problém ani soudce/soudkyně, takže si rozhodně ani v budoucnu nemůžete klást za vinu, pokud by Váš bratr byl odsouzen, Vaším odmítnutím výpovědi by to být rozhodně nemohlo. Tedy na Váš dotaz: Co se bude dít? lze jednoduše odpovědět: Dál se bude provádět dokazování v neprospěch, ale i ve prospěch Vašeho nevlastního bratra a soud buď rozhodne, že se obžalovaný obžaloby zprošťuje, anebo rozhodne o jeho vině.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.