Nejste přihlášen/a.
V lednu 2016 mi končí platnost občanského průkazu, jenže tou dobou budu možná studovat v zahraničí a vrátila bych se až cca 2 týdny po skončení platnosti. Jeden pobyt v zahraničí mě čeká již od března do srpna příštího roku. Takže přemýšlím, kdy a jak by bylo nejvhodnější si požádat o výměnu.
První možnost je, že bych úřad navštívila již teď v lednu či únoru s tím, že si chci nechat zapsat do OP bakalářský titul. Jenže už jsem na zahraniční univerzitu posílala scany své dosud platné občanky, nevadilo by, kdybych se pak ukázala s jinou?
Dále by šlo požádat o vydání někdy v srpnu, mezi dvěma pobyty. Ovšem nevím, zda vůbec doma pobudu po celou 30denní lhůtu vydání OP. Ano, většinou jej připraví už dřív, ale může se stát cokoliv. To by mi průkaz asi někdo musel poslat poštou.
Pak se nabízí možnost podat žádost v běžné lhůtě, tedy v prosinci. Na Vánoce mohu přijet domů a při troše štěstí bych stihla i úřední dny na MěÚ, nicméně hned začátkem ledna už bych opět musela odjet. Takže by připadala v úvahu leda tak pošta...
Někdo by to možná řešil až po skončení platnosti a návratu do ČR a fungoval by jen s cestovním pasem, ale já nechci riskovat pokutu.
Jak byste mou situaci řešili? Děkuji za rady a přeji pěkný nový rok.
Já si myslím, že nemůže vadit, když jim pak ukážete novou platnou občanku s vysvětlením, které je logické. Vaše jméno a rodné číslo je přece stejné. A každému přece jednou propadne občanka a musí žádat o novou. Za to přece nemůžete, že to pro Vás vyšlo v tomto období. A pas je také průkaz o totožnosti. Já si myslím, že to nemusíte hrotit a dělat si zbytečné starosti. A navíc, když žádáte o nový průkaz, tak Vám na tu dobu, než ho obdržíte, přece vystaví náhradní potvrzení o totožnosti. Já žádala o novou Francouzskou občanku, je to asi měsíc. Na Konzulátě mi také dali potvrzení, že mám žádost podanou a ještě mi do té doby nechali tu propadlou občanku.
nechte to na srpen, za 15dnů to stihnou:
Lhůty pro vyřízení
občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s čipem nebo bez čipu se vyhotoví do 30 dnů ode dne podání žádosti příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, popřípadě do 30 dnů ode dne, kdy mu byla žádost předána,
občanský průkaz bez strojově čitelných údajů vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa trvalého pobytu občana do 15 dnů ode dne podání žádosti.
zdroj: mvcr.cz/...
Jenže OP bez strojově čitelných údajů se vydávají jen za určitých podmínek:
"(...) s dobou platnosti na 6 měsíců, jestliže nelze vydávat občanské průkazy se strojově čitelnými údaji, protože došlo k technické závadě na zařízení zabezpečujícím jejich výrobu nebo ke katastrofě či jiné mimořádné události (...)"
K žádné katastrofě ani technické závadě doufám nedojde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.