Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak kulantně označit člověka s tmavou pletí?

Od: sissi odpovědí: 29 změna:

Já rozhodně nejsem rasista a na barvu pleti nekoukám. Ale jak vlastně nazvat člověk s tmavou pletí (ted nemyslím rómy). Když se baví s kamarádkou tak klidně řeknu "že je černý" nebo že "je to černoch" Protože vím že ona to ode mě nevezme nijak urážlivě právě na onu rasu. Ale když se bavím ve společnosti tak říci to takto je pro mě nevhodné. Tak se tedy ptám jak?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Pokud by černochovi mělo vadit že je černoch, měl by navštívit nějakého odborného lékaře..
Já jsem běloch, a mindrák z toho nemám.
Pokud bych ve společnost v ČR mluvil o černochovi, beru to zcela stejně, jako by o mne někdo ve společnosti v Zimbabwe řekl že jsem běloch.Ano, kupodivu jsem.
A multikulti pomatenci ať mi trhnou..
paralela

Přesně tak. Multikulturalisté a moralisté v tomto oboru jsou vážně k popukání, a pokud nesouhlasíš, tak jsi rasista, xenofob, islamofob, antisemita a bílý odpad...

hodnocení

2x

Ale když se bavím ve společnosti tak říci to takto je pro mě nevhodné

Tohle je výsledek aplikování politické korektnosti do společnosti. Myslím, že bohužel negativní. Na odlišování ras není absolutně nic špatného. Kdo se stydí za svůj původ, jeho problém. Politická korektnost je kontraproduktivní a je to cesta do pekel.

paralela

Musíte se společnosti postavit čelem, a né být ten hodný neuznávaný bílý podčlověk, který jen kýve hlavou, aby bylo všechno v pořádku...

dejavu*
hodnocení

1x

Myslím, že se nemusíte nijak obávat užít termínu "snědé pleti" - používá se to běžně i v televizi, používá se to i v popisech hledaných osob v novinách.

Od té doby, kdy Merkelová poukázala veřejně na to, že je třeba si otevřeně přiznat, že multikulti model nefunguje, ta přílišná, do extrému vyhnaná korektnost, naštěstí povolila ledové klepeto, takže už se ničeho nebojte. Voldemortova doba, kdy nebylo možno toto nazývat jménem, snad už minula. Doufám :))

Nemyslím, že někoho z lidí, kterých se to týká, byste tím též urazila. Švagrová je poloetiopka, vím, s jakými rasovými problémy se tu potýkala, ale tohle k nim vážně nepatřilo.

Pokud víte národnost, dejte přednost označením národnosti, případně národnostní skupiny - Arab, Ind, Asiat atd., když nevíte, snědá nebo snědší pleť není nic nekorektního.

buss
hodnocení

1x

Bojíme se nazývat věci pravými jmény, lžeme si, viz výrok prezidenta a řev kolem toho. Podívejte se na existující rasy a uvádějte je.

paralela

Rasa negroidní (černá), mongoloidní (žlutá) a europoidní (bílá). Bohužel židé si vytvářejí vlastní rasu a etniku, která nikdy neexistovala a ani existovat nebude, a ty mnoho lidí označují za "rasu" židovskou - větší ubohost jsem neviděl.

Židi jsou semité, společně s Araby. SALÁM ALEJKUM, ŠOLOM ALEJCHEM.

Kartaginec to máte pravdu, že jsou židé semité, společně s Araby. A mají i stejnou fyziognomii. Měla jsem v Paříži přítele, byl to Žid z Maroka z Casablancy, le "pied-noir". Když jsem na něho byla naštvaná, tak jsem mu řekla, ať nekecá, že je stejně jenom obyčejný Arab, což považoval za největší urážku. To byste všichni koukali, jak se rozčílil. Oni se mezi sebou nenávidí i když jsou fyzicky k nerozenání.

Ale on se neurazil kvůli tomu, že jste mu řekla, že je Arab. Ale proto, že jste to řekla Vy, jako ženská.

hodnocení

1x

Já jsem běloch, on je černoch...neuráží mě to, proč by to mělo být urážkou pro něho, tak to prostě je. Romové? Já jsem pro ně gadžo a respektuji to a neuráží mě to, oni jsou cikáni, proč by to mělo urážet je? A rasismus? Brojme ne proti cikánům /mnozí jsou slušnější než mnozí bílí!/, ale proti líné, negramotné, smradlavé, řvoucí a bordel dělající verbeži...to je rozdíl a to není žádný rasismus. Zdeněk

cesmina*
hodnocení

0x

Myslím, že se říká AFROAMERIČAN.

shermen

A co když je z Etiopie.Je černej,tak se vždycky říkalo černoch.

hujer123*

Jak chcete nazvat černocha z afriky Afroameričanem, když v Americe on ani jeho předci v žívotě nebyli? Mimochodem Arab původem z Afriky žijící v Americe je také Afroameričan? Proč nenazývat věci pravými jmény. Černoch je označení člověka s černou pletí, co je na tom nekorektního nebo dokonce rasistického? A nebo mu můžete pěkně po staročesku říkat mouřenín nebo ašant.

To se říká, ale mně osobně to přijde pitomé. Ostatně v Americe (a v USA speciálně) žije sposty Američanů, jak se říká, tmavé pleti, již po několik generací zde naturalizovaných, tak jací afro? No a co Hispánci? No ale to je jejich problém (i když vlastně nevém, čí přesně).

lucie*
hodnocení

0x

Myslím,že není urážlivé va společnosti říct černoch,rom,asiat...pokud víte odkud ta osoba je tak potom klidně i afroameričan,vietnamec,číňan...

Důsledně vzato bych měl říkat Sinoameričan Vietameričan, atp.; není to blbé? A hlavně to neřeší problém tazatelky, zdejší černoši mohou sice být Američané, ale je docela pravděpodobné, že nebudou.

Co takhle exot? (No jo, já vím.)

paw*
hodnocení

0x

Ta hyperkorektnost. Je cernej, tak je cernoch. Neni to urazka. Muzete pripadne pouzit krasny vyraz "nigga"

Tak s výrazem nigga by tomu fakt dal korunu :) To je akorát zkomolený negr. To určitě použije, když se bojí říct i slovo černoch.
paw*

Da se pouzit "clovek tmave barvy pleti". Afrooamerican je totalni kravina, neb jak se rekne cernocovi, ktery odmala vyrustal v australii?

rv*
hodnocení

0x

Česky kulantně je to černoch. Česky urážlivě je to negr. V USA (a u těch, kteří se snaží být "papežštější než papež") je to afroameričan.

hodnocení

0x

Samozřejmě, jak tady píší všichni. Česky je to jednoduše černoch. Nic hanlivého na tom výrazu není. Tak se označují lidé černé pleti i v knihách. Ale píšete, že Vám to vadí v případech, kdy se o něm bavíte s jinými lidmi. Nechápu, proč byste ho měl nazývat černochem, to už urážlivé je, má přece jméno, tak ho nazývejte jeho jménem. Kdybyste mluvil o někom bílém, tak také nebudete říkat ten běloch, ale třeba Standa a tak dál. A divím se, že Vaší kamarádce nevadí, že mu říkáte v její přítomnosti "černoch", nebo že ji upozorňujete na barvu jeho pleti. Přece to vidí, není slepá.

BTW jsou i černošští albíni, kteří rozhodně nejsou tmavé nebo dokonce černé pleti. A mají s tím docela dost problémů, ale spíše v rodné Africe.

bambula*
hodnocení

0x

Je pěkně opálený

majsterjoe*

Ano, budeme říkat je pěkně opálený, aby nás nikdo z okolí neslyšel že v utajení hovoříme o černochovi. Jé to by bylo.

paw*
Ten, jehoz rasa se nesmi vyslovit. Veznete si proklad z Jindry Hrncire :)

lidus*
hodnocení

0x

Proč bych vůbec měla ve společnosti zdůrazňovat, že je ten někdo černoch, běloch, žlutý, modrý, zelený? Pokud si chci do nějaké společnosti dovést kamaráda a nevím jak se společnost bude chovat, řeknu přímo zda nevadí, že kamarád je černoch.

asd*
hodnocení

0x

Černoch je správně.

Proč by se měly vymýšlet jiné názvy? Já jsem běloch, černoch je černoch, cikán je cikán. Proč vymýšlet afroameričany a podobné nesmysly...

Spějeme do pekel. Zloději říkáme sběrač kovů, cikánovi mladík, vyžírkovi nepřispůsobivý. Nechápu co to jsme za národ, na tenhle pseudohumanismus dojedem :-/

hod
hodnocení

0x

Nevím, jak chcete jinak nazývat černocha, když je černoch a je to běžné označení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]