Nejste přihlášen/a.
Já rozhodně nejsem rasista a na barvu pleti nekoukám. Ale jak vlastně nazvat člověk s tmavou pletí (ted nemyslím rómy). Když se baví s kamarádkou tak klidně řeknu "že je černý" nebo že "je to černoch" Protože vím že ona to ode mě nevezme nijak urážlivě právě na onu rasu. Ale když se bavím ve společnosti tak říci to takto je pro mě nevhodné. Tak se tedy ptám jak?
Ale když se bavím ve společnosti tak říci to takto je pro mě nevhodné
Tohle je výsledek aplikování politické korektnosti do společnosti. Myslím, že bohužel negativní. Na odlišování ras není absolutně nic špatného. Kdo se stydí za svůj původ, jeho problém. Politická korektnost je kontraproduktivní a je to cesta do pekel.
Myslím, že se nemusíte nijak obávat užít termínu "snědé pleti" - používá se to běžně i v televizi, používá se to i v popisech hledaných osob v novinách.
Od té doby, kdy Merkelová poukázala veřejně na to, že je třeba si otevřeně přiznat, že multikulti model nefunguje, ta přílišná, do extrému vyhnaná korektnost, naštěstí povolila ledové klepeto, takže už se ničeho nebojte. Voldemortova doba, kdy nebylo možno toto nazývat jménem, snad už minula. Doufám )
Nemyslím, že někoho z lidí, kterých se to týká, byste tím též urazila. Švagrová je poloetiopka, vím, s jakými rasovými problémy se tu potýkala, ale tohle k nim vážně nepatřilo.
Pokud víte národnost, dejte přednost označením národnosti, případně národnostní skupiny - Arab, Ind, Asiat atd., když nevíte, snědá nebo snědší pleť není nic nekorektního.
Bojíme se nazývat věci pravými jmény, lžeme si, viz výrok prezidenta a řev kolem toho. Podívejte se na existující rasy a uvádějte je.
Rasa negroidní (černá), mongoloidní (žlutá) a europoidní (bílá). Bohužel židé si vytvářejí vlastní rasu a etniku, která nikdy neexistovala a ani existovat nebude, a ty mnoho lidí označují za "rasu" židovskou - větší ubohost jsem neviděl.
Kartaginec to máte pravdu, že jsou židé semité, společně s Araby. A mají i stejnou fyziognomii. Měla jsem v Paříži přítele, byl to Žid z Maroka z Casablancy, le "pied-noir". Když jsem na něho byla naštvaná, tak jsem mu řekla, ať nekecá, že je stejně jenom obyčejný Arab, což považoval za největší urážku. To byste všichni koukali, jak se rozčílil. Oni se mezi sebou nenávidí i když jsou fyzicky k nerozenání.
Já jsem běloch, on je černoch...neuráží mě to, proč by to mělo být urážkou pro něho, tak to prostě je. Romové? Já jsem pro ně gadžo a respektuji to a neuráží mě to, oni jsou cikáni, proč by to mělo urážet je? A rasismus? Brojme ne proti cikánům /mnozí jsou slušnější než mnozí bílí!/, ale proti líné, negramotné, smradlavé, řvoucí a bordel dělající verbeži...to je rozdíl a to není žádný rasismus. Zdeněk
Jak chcete nazvat černocha z afriky Afroameričanem, když v Americe on ani jeho předci v žívotě nebyli? Mimochodem Arab původem z Afriky žijící v Americe je také Afroameričan? Proč nenazývat věci pravými jmény. Černoch je označení člověka s černou pletí, co je na tom nekorektního nebo dokonce rasistického? A nebo mu můžete pěkně po staročesku říkat mouřenín nebo ašant.
Myslím,že není urážlivé va společnosti říct černoch,rom,asiat...pokud víte odkud ta osoba je tak potom klidně i afroameričan,vietnamec,číňan...
Ta hyperkorektnost. Je cernej, tak je cernoch. Neni to urazka. Muzete pripadne pouzit krasny vyraz "nigga"
Samozřejmě, jak tady píší všichni. Česky je to jednoduše černoch. Nic hanlivého na tom výrazu není. Tak se označují lidé černé pleti i v knihách. Ale píšete, že Vám to vadí v případech, kdy se o něm bavíte s jinými lidmi. Nechápu, proč byste ho měl nazývat černochem, to už urážlivé je, má přece jméno, tak ho nazývejte jeho jménem. Kdybyste mluvil o někom bílém, tak také nebudete říkat ten běloch, ale třeba Standa a tak dál. A divím se, že Vaší kamarádce nevadí, že mu říkáte v její přítomnosti "černoch", nebo že ji upozorňujete na barvu jeho pleti. Přece to vidí, není slepá.
Černoch je správně.
Proč by se měly vymýšlet jiné názvy? Já jsem běloch, černoch je černoch, cikán je cikán. Proč vymýšlet afroameričany a podobné nesmysly...
Spějeme do pekel. Zloději říkáme sběrač kovů, cikánovi mladík, vyžírkovi nepřispůsobivý. Nechápu co to jsme za národ, na tenhle pseudohumanismus dojedem :-/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.