Nejste přihlášen/a.
Pěkně zdravím. Ve volných chvílích přebírám věci po zemřelé mamince. Nevím si rady s některými písemnostmi. Mám zde pár stovek kopií lékařských zpráv, desítky stovek dokladů o finančních transakcích: o důchodu, výpisy z banky, penzijní připojištění, paragony a faktury se jménem...
Nemám skartovačku a nechce se mi ji kupovat. Topím plynem, takže pálit v kamnech nemohu. Ohýnek na zahradě? Už vidím, jak by ohořelé kusy papíru rozvál vítr po okolních zahradách.
Je rozumné to normálně hodit do kontejneru? I kdyby se náhodou nějaký papír někde zatoulal, není na něm nic tajného, nic mimořádného.
Další dotaz: Jaké písemnosti mám uchovávat do projednání pozůstalosti? Samozřejmě nevyházím všechno, ostatně bezvýznamných papírů, ke kterým ale mám citový vztah, si nechávám až až.
Zřejmě se nic nestane, když ty nedůležité písemnosti postupně vyházíte do popelnice, nebo je můžete spálit na zahradě v nějakém velkém starém hrnci, nebo já nevím, co ještě, ale osobně bych si pořídil tu skartovačku. Nemusí to být skartovačka kdovíjakého utajení, začínají na cenách asi 600 Kč, rozumná bude tak za 1000 Kč. Bude vám pak sloužit doma i dál.
Do vyřízení (ne jen projednání) si určitě nechte vše, co se týká jakéhokoliv majetku, i řešeného v minulosti. Občas něco někde v úředních zdrojích chybí a pak je dobré prokázat, že stav je už dávno jiný, než si notář myslí.
"bimbam", pokud máte starý kýbl plechový nebo pozink, tak si ho vemte na zahradu, do něj dejte na dno pár papírů, zapalte sirkou a postupně přidávejte po dvou listech a všechno v kýblu shoří a nelítá po zahradě. Vemte delší klacek, občas v kýbli promíchejte a bude jen popel. - pt
Zahradu máte - do bečky, zalít vodou za 14 dnů je z toho kaše - vylít na kompost, zaházet hlinou...či vykopat díru někde u plotu zaházet, zalít vodou...je po problému..
Na projednání pozůstalosti - notář si zjistí vše sám, popřípadě Vás požádá o čísla účtů, doklady od nemovitostí, ale neměl by potřebovat teoreticky nic, jedině pro urychlení vyřízení pozůstalosti některé z jmenovaných dokladů, ale ty by jste stejně nelikvidovala...
Do kontejneru bych nic nedával - nikomu po tom nic není...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.