Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sám na Vánoce

Od: abc78 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

jak přežíváte to když jste na vánoce sami? Jsem dnes celý den sám, nemám tu ani nic vánočního, žádný stromek, jídlo, dárky, ani bych to nechtěl protože co s tím sám. Televizi nepouštím, jsem jen na PC. Dá se to přežívat, ale je to celkem na nic, když člověka nikdo nemá rád. Chápu lidi, kteří toto nezvládají a končí špatně a smutně. Většina normálních to ale nechápe.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já vím, že jsem v tomhle divná, ale nějak nechápu rozdíl být sám a být sám na Vánoce.To si prostě podle mě lidi implantovali do hlavy totální nesmysl, že na Vánoce nikdo nemá být sám. Neber si to tak, nemysli na to, že jsou Vánoce - před pár dny byl slunovrat, to Ti taky bylo líto, že jsi sám? Kdybych byla sama, nejspíš bych zalezla do betle a začetla se do nějaké supr knížky. Takhle nemůžu, skáču kolem rodiny a psa. Taky bych neměla stromek ani dárky, kdybych byla sama, ale nepovažovala bych to za tragické, spíš za normální. Dnes ráno například bylo nádherně, šla bych ven, ale měla jsem spoustu povinností - na oběd jedny děti, po obědě druhé děti, k večeru k tomu přibyla maminka, po večeři už jsem nevládla stát u nádobí... Jako nebylo to špatné, ale takhle se můžeme sejít i bez té vánoční hysterie, a taky se scházíme, tak proč si zrovna dnes z toho dělat kruhový hon? a není úniku. No, tak tys tomu unikl. Ono všechno má své dobré i špatné stránky. Dej si groček a jdi spát a zítra vyraz na procházku - za mě. Já zase nebudu moct.

doplněno 24.12.14 22:46:

A televize? běží celý den, občas u ní polehávají návštěvy v očekávání jídla nebo mužští členové rodiny. Já jsem zvládla jen večerní pohádku na čt1, pak jsem šla doprovodit maminku domů a přitom vyvenčit psa, a už bych ráda měla klid, ale děti jsou neúnavné.

martinaa*
hodnocení

3x

Zdravím, neseďte doma avyražte někam do společnosti, i dnes jsou otevřené bary, restaurace apod. Určitě potkáte někoho s podobným údělem a je fajn si postěžovat a dát si pivečko ve dvou:) Nebo běžte na půlnoční procházku, na půlnoční do kostela.. případně, co se příště domluvit s někým na netu? Nemusí to hned být partner, stačí najít kamaráda, který se taky cítí sám.

Hlavně nesdět doma sám a nepropadat se do smutku a sebelítosti.;)

hm*
hodnocení

2x

No, hlavně si to nesmíš moc připouštět a pořád na to myslet. Kdybych byl úplně sám, nevím, jestli bych ty vánoční symboly (stromek, cukroví, ...) měl (stromek možná ne, dárky určitě ne, to by byla magořina). Jde o to ten den (ty dny) nějak přežít. Můžeš jít na chvíli na procházku, můžeš něco doma opravit, pusť si rádio nebo třeba i tu zmíněnou televizi, část dne můžeš prospat :) , část strávit na PC a ... den zmizí jak prd.

frame*
hodnocení

1x

Myslím si, že jako každý jiný den v roce. Špatný je, že přítomnost Vánoc samotnému člověku připomínají všudypřítomná média.

Dnešní večer jsem strávil s rodinou (večeře, symbolické dárečky, shlédnutí filmu - Pelíšky) a o půlnoci jsem šel s přáteli za společností a zábavou. Zprvu mi to připadalo jako bláznivý nápad chodit někam o štědrém večeru, ale byl jsem zajímavě překvapen. Všude bylo úplně narváno, kam jsme vlezli, tak jsme se museli doslova protlačovat k baru a výčepu.

Takže, pokud vám vadí být v tyto dny sám, běžte do společnosti. Budete se divit, ale najdete tam spoustu lidí, kteří jsou taky sami, nebo nemají Vánoce rádi a tak se jdou bavit jako by byl všední den.

hodnocení

0x

Dřív se říkalo: Na Vánoce vedou všechny cesty domů. Študáci přijeli z internátů a kolejí, vojáci se snažili dostat opušťák. Rodina musela být pohromadě za každou cenu.

Dneska se to už tak nebere. Ve svém okolí znám několik lidí, kteří tráví Vánoce úplně sami a někteří si to i docela pochvalují. Je tady třeba i hodná starší paní, vdova, která žije jen se svým krásným psem. Mají se vzájemně moc rádi. Paní má jediného syna, ženatého ve městě, má rodinu. Ale: on nemá toho psa rád, *ee* /nevím, proč/ a jeho paní má zase alergii na psí sliny a srst. Tak je paní na Vánoce doma jen se svým pejskem.

I na Štědrý den jsou otevřené mnohé restaurace, kde je možné si dát klasické vánoční jídlo. Zašla bych, proč ne. Třeba potkáte někoho, kdo je také sám a ten večer vám při hovoru příjemně uteče.

Dobrá rodina či parner je něco, čeho si člověk musí vážit. Ale když to není, nedá se nic dělat. Tak to nelámejte přes koleno a nebuďte smutný. Jen se ještě zeptám: to nemáte vůbec žádného -sourozence, bratrance, neteř? s kým byste mohl o Vánocích pobýt? Nebo dobrého známého?

Nemyslím se k němu jen tak nakýblovat, ale domluvit se,pomoci prací i finančně s přípravami. Nebo pozvat jiného člověka k Vám. Určitě máte někoho, s kým si rozumíte a kdo je třeba taky sám. Tak hodně štěstí. Jaga.

Mívali jsme souseda, starého mládence, bez rodičů a bez sourozenců. Hrozně hodný, ale úplně nepraktický člověk. A nikam by o Vánocích nešel. Donesli jsme mu nějaké jídlo a cukroví,o Vánocích ho následně navštěvovali. Bylo to jen pár kroků, klidně i několikrát za den. Bylo vidět, že je rád.

hodnocení

0x

Já jsem také sama. A když jsem žila v cizině, byla jsem přes dvacet let sama každé Vánoce. Ale jídlo jsem měla, stromeček také a na televizi jsem se teda dívala, nebo spíše poslouchala, neboť jsem u toho pracovala. Divil byste se, kolik lidí je na Vánoce a Silvestra samotných. Je to o zvyku. Neříkám, že to je ideální situace, ale není to tak hrozné. A raději budu prožívat svátky sama a v klidu, než se s někým rafat, nebo dělat něco, co se mi dělat vůbec nechce. Takže hlavu vzhůru, nejste v tom vůbec sám. Horší by bylo, kdybyste byl sám, neměl ani byt ani počítač a seděl někde u nádraží, nebo pod mostem. Je to extrém, já vím, ale i to se dnes děje.

lucie*
hodnocení

0x

Já to zvládala vždycky dobře,sama jsem si udělala dobré jídlo u oblíbené hudby,filmy které miluju od dětství a na které normálně není čas,dobré kafe a cigareta,potom trochu martiny po jídle a tv,sms se známými,nebo vyrazit ven s nimi...pohoda.Nemyslím,že rodina je vždy člověku nejbližší,znám málo lidí co se svěřují rodině a tráví s ní spoustu času.Přes týden v práci s kolegy ve volném čase a přátely na cvičení,kafi či na netu a o víkendu na pivo,víno s přátely,takže rodina o mě moc neví a není to jen u mě.Takže představa s nimi trávit nedejbože celý víkend,tak by to byla jen předtvářka a faleš,jak dobře se známe a máme si co říct.

tokain*
hodnocení

0x

Ahoj, samozřejmě všechny předešlé odpovědi jsou v pořádku, mají pravdu. Mě ale spíš zaráží, proč si myslíš, že tě nemá nikdo rád, máš k tomu důvod, nebo se jen domníváš? Přemýšlej, náklonost se někdy projevuje jinak, než by člověk čekal. Nevěš hlavu a vyraž ven.

zebu
hodnocení

0x

Víte, ono je velikánský rozdíl v tom, kde žijete. Pokud ve velkém městě, není problém někam vyrazit. U nás v malém městečku jsme při procházce v 15 hod. nepotkali živou duši! To je potom obtížné někam vyrazit, tady opravdu není kam, vše zavřené!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]