Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarádka si vymýšlí, je jí 11let

Od: vecernicek* odpovědí: 13 změna:
Nejlepší kamarádka mě dcery 11let si děsně vymýšlí. Když se holky poznaly tak tvrdila ze její otec spáchal sebevraždu. A že maminka žije se strejdou kterému ona říká tati. Všichni jsme ji litovali. Pak říkala že má bratra dvojce ale to maminka nechala u její tety a nestará se o něj. To mi přišlo dost zvláštní...
O letních prázdninách psala mě dceři na viberu, ze její maminka je v kómatu, protože ji v Řecku pozahaly meduzy.Ze maminka asi umře a ona bude muset žít v Řecku i tety. Moc jsme ji litovali... a moje dcery mě lrosily ze by jí chtěly adoptovat. Byly z toho hotové, ze přijdou o svou kamaradku.
Před měsícem psala mě dceri přes Viber maminka Te kamarádky... ze je holčička na policii, protože ji chtěl znasilnit chlap. Zase jsme jo litovaly. Pak k nám po nějaké době přišla a já se jí ptala co se stalo a ona mi nenucene vyprávěla příběh jak jí obtěžoval nějaký muž. Jak byla na policii atd...
Včera psala opět mě dceři. Tentokrát jako Teta Te kamarádky. Psala ze je Teta a holcicnka nemůže psát, protože je v kómatua ze asi umrumře. Ze je v Řecku kde plavaly v moři a pozahaly ji tři mešity... pak psala, ze ji nahazuji, ze umírá... pak ať nic neříkáme jejím rodičům, ze by moc plakali... a dnes zas psala ze ji už převezli k nám do města do nemocnice... z Recka...
Nevím jak se k tomu postavit. S matkou ze holky se neznám. Viděly jsme se jednou. Ta kamarádka k nám často chodí. Je to milá holka s fantazii, ale tohle mi přijde už moc...
Jednou jsem ji řekla že mám pocit že si vymýšlí, ale přešla to mlčením...
Nechápu proč to dělá... v kolektivu je oblíbená-aspoň u nás u paneláku, kde je víc děti...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Chorobná bájivá lhavost se dostává často až do takové formy, kdy lhář tomu sám začíná věřit.

Dcerám bych to vysvětlila, aby ji braly s rezervou a až ji zase někde "požahají mešity", ať tomu nevěří, nepláčou a nechtějí ji adoptovat. Zlá být nemusí,ale byla bych pro, aby se děvčata více věnovaly jiným kamarádkám. Proč? Chodí k Vám domů a brzy se může město bavit tím, že se Váš manžel ji pokoušel znásilnit v koupelně. Nebo něco podobného. Mohla jste ji třeba obtěžovat i Vy. Bájivé lhaní nezná mezí.

Není jediná, která s děvčaty kamarádí. Ať se upnou na ostatní a s touto pozvolně vztahy ukončí. Třeba to nemyslí zle, ale může svou fantazií o Vaší rodině pustit mezi lidi něco, co Vás bude následně sakra mrzet. *cert* Jaga.

vecernicek*
hodnocení

Mešity měly být meduzy
:)

dejavu*
hodnocení

3x

Dobrý den,

běžně se vymýšlení vyskytuje u dětí s bujnější fantazií tak do 6 let. S příchodem do školy už takové vymýšlení většinou samovolně vymizí. Doufám, že se to stane i této dívčiny, ale je otázkou, jestli si dívka takto vymýšlela už dřív, když byla menší, nebo to začalo až v poslední době a tímto nešťastným způsobem si vynucuje pozornost vrstevníků a kompenzuje nějaký pocit méněcennosti (např. nedostatek pozornosti doma), nebo už vystrkuje růžky nějaká porucha osobnosti.

Takové lhaní (říká se tomu bájné lhaní, mythomanie nebo syndrom barona Prášila) je typické zejména u hysterických a histrionských osobností. Jak obtížný to může být problém, pokud to vytrvá do dospělosti, si počtěte v odkazech níže. Zaujal mne zejména ten Höschelův článek a zmínka v něm, že asi u 40% z nich je na pozadí nějaká EEG abnormita, úraz hlavy či infekce centrální nervové soustavy.

Co s tím můžete dělat vy? Pokud je to důležitá dceřina kamarádka a na kterou je dcera silně vázaná, která se u vás vyskytuje často, pokuste se ji něco naučit nebo směrovat nějakou hru či pomoc v práci, kterou s dětmi děláte společně tak, aby děvče vyniklo a naučilo se budit pozornost zdravým způsobem. Ideální by pro ni byla činnost v nějakém dramatickém kroužku, kde by si hysterii a touhu po pozornosti kompenzovala divadlem. Ale, upřímně, moc se s tím dělat nedá. Pokud to přetrvá, patří to spíš do rukou zkušených dětských psychoterapeutů a i pro ně je dost obtížně zvládnutelný oříšek.

Buďte ráda, že se to netýká přímo vaší dcery. Snažte se dceru spíš nakontaktovat na jiné kamarádky, s touhle by se mohla dostat do potíží, a to nejen tím, že se vaše dítě stane nějakou postavou jejich výmyslů.

Setkala jsem se s tím u jedné kamarádky mé dcery též, ale tam to vypuklo až později, kolem 15. roku, do té doby jsem žádné vymýšlení u ní nepozorovala, i když u nás trávila dost dlouhý a opakovaný čas na chatě. Děvče se začalo též pořezávat. Bohužel s ní žádná řeč nebyla, ale dcera jednou přišla ze školy vyděšená s tím, že jí tohle děvče vyprávělo, že mělo kamaráda, kterého smetl vlak a chodí mu do lesa na hrob a dává mu tam dárky.

Díky tomu, že tato holka dřív nelhala, jsem se tímhle výmyslem zabývala až do té míry, že jsem zjišťovala, zda nějaký mladistvý v té době nezmizel. Naštěstí ne, ale chování dívky byla pro mne záhada.

Na psychoterapii ani terapii léky vůbec nereagovala, nepomohl ani několikaměsíční pobyt na dětské psychiatrii, naznačovala, že ke svému pořezávání má důvod, ale tvrdošíjně odmítala tento důvod sdělit.
Nakonec se dceři svěřila, že ji léta znásilňoval vlastní otec, když se v noci nalil. Ten otec, kterého jsme tak obdivovali, jak se dětem věnuje, vymýšlí pro ně bojovky ap. Dodnes nevím, jestli to byl její další výmysl, nebo skutečný důvod. Obojí je možné.

Další malá lhářka byla dívčina ze základky. Ta si vymýšlela takové příhody, co by si přála, aby se staly, aby byla zajímavá a byla asi ve věku 10-11 let, kdy jsem si toho povšimla. V pubertě objevila, že pozornost snadno vzbudí nahými fotkami, tak se přeorientovala na svádění spolužáků a ve škole pak proběhl i jakýsi exces s jejím znásilněním. Ale to už mám jen z doslechu, dcera odešla v 6. tř. na osmiletý gympl.

Fenomenálního bájného lháře jsem měla tu čest poznat asi ve 20 letech. Promyšlenost jeho konstrukcí mne fascinovala, jak to měl vymakané do nejmenších detailů a jak pohotově dovedl reagovat, když ho někdo chytil na švestkách a dovedl se z toho vylhat. Taky nedopadl dobře, dostaly ho drogy a v 25 letech zemřel.

Vzpomněla jsem si na něj, když jsem četla skvělou Šabachovu knihu Opilé banány, kde podobného kecala zastal hrdina Jirka Ptáčník.

Snad se kamarádka vaší dcerky srovná s věkem sama. Je dobře, že to nemusíte řešit vy osobně, ani u jejich rodičů byste s tím nepochodila a pokud vás problém zajímá, přečtěte si odkazy níže.

http://www.hoschl.cz/?text=4877&lang=cz

http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/deti-chovani-zdravi/lhani-deti-a-bajna-lhavost-jak-si-ziskat-vzajemnou-duveru-aby-dite-nemelo-duvod-lhat

doplněno 23.12.14 16:23:

Ještě přidám toho lháře Ptáčníka zfilmovaného. :)

hodnocení

1x

Nevyroste z toho. Je to prostě mytomanka. Tato porucha psychiky existuje, naťukejte si do goole "mytomanie" a tam si přečtěte, co to znamená. Já mám totiž jednu kamarádku a ta tím trpěla odjakživa. Tedy musím podotknout, že teď, když už její věk přesáhl 60 let, tak se to trochu zmírnilo. Ale jistá si tím nejsem, už se skoro nevídáme. Ale před x lety, když jsme byly obě mladé, tak mi trvalo několik let, než jsem ji odhalila. Byla velice přesvědčivá a to je právě u těch lidí nejvíc nebezpečné. Dokázala zmanipulovat celý okruh lidí a to takovým způsobem, že i když jste přímo měli důkaz o tom, že si vymýšlí a to, co kecá, že je naprostý výmysl, ještě se ti lidé obořili na vás, že ji pomlouváte. Bylo to dost děsivé, protože dokázala i zle ublížit druhému. A to, co říkáte v poslední větě, že je v kolektivu oblíbená, to je přesně ten příznak této nemoci, ale běda tomu, který by se jí veřejně, anebo i soukromně postavil a do očí jí řekl, že ji prokoukl a aby s těma hámotama přestala. Tahle děvenka je ještě malá, takže zatím nehrozí nic vážného, ale poroste to s ní a ona se bude zdokonalovat. Já bych to kamarádství své dceři raději nějak rozmluvila, pokud by si dala říci. Vždyť má i jiné kamarádky. Tady totiž nejde jenom o dětské vymýšlení, které je neškodné a spíše to člověka pobaví. Tahle už teď zachází hodně daleko. Viz smrtelné nehody a tak dál. Máte velkou pravdu v tom, že si myslíte, že tohle je už moc. Ano, tohle je moc a není to přechodná záležitost a nemá to co dělat s obyčejným dětským vymýšlením. Navíc má divné sklony k morbidnosti, příběhy co jste zde vypsala, se všechny točí kolem smrti.

vecernicek*
hodnocení

Ano. Tak nějak to vnímám. Dcera už na to taky kouká, ze to není v poradku.Dnes se u nás zastavila-ijdyz byla ještě včera v kómatu...
A dcera ji řekla že meduzy plavou 40km od břehu, ze to našla na internetu. Kamarádka ji řekla, ze v bource plavou u břehu. Dcera se ji ptala proč se šla koupat v bource... a ona bez mrknutí oka ze šla odpoledne...
No sakra ta by zmanipulovala i mě... pěkně mě to štve...
Moje dcera s ni kamarádi proto že moc nezapadá do kolektivu tzv. Normálních děti... moje dcera je detstejsi a také má velkou fantazii ale takhle se tedy neprojevuje...
Na druhou stranu ta kamarádka působí jako odstrašující pripad
martinaa*

Dala bych velký pozor, aby moje dcera mimo školu nepřišla s touto osobou do kontaktu, protože takzvaná kamarádka ji bude jen vysávat a stresovat, dcerka bude horko těžo chápat, proč to proboha dělá, co z toho má a kam tím směřuje.

Dívence bych řekla, že u nás doma není vítaná a zvážila bych telefonát s jejími rodiči. Jedna věc je vymyslet si blbost nebo přikrášlit historku, ale tohle už opravdu není normální.

Věřte svému varovnému signálu, který se Vám rozsvítil v mozku. Jinak byste sem určitě tuto otázku nedala. Kdyby se nejednalo o dítě, ale tohle jste napsala o dospělém, všichni by okamžitě radili vzít nohy na ramena a utíkat. Jenomže téhle je zatím pouhých 11 let, tak je většina rádců shovívavá. Ale ona poroste a tohle poroste s ní. A někdy se stává, že kamarádství trvá celá léta a už od dětství. A pak bude tato dívka pro Vaši dceru i nebezpečná. Mluvím z osobních zkušeností, prožitých během 40ti let. A vůbec nepřeháním, spíše nemohu vyprávět všechno. Já bych Vašem místě pokračovala v tom, co jste s dcerou už vlastně začaly. Okamžitě tu holku zastavit a dát jí pádný důkaz o tom, že vy víte, že si vymýšlí a nenechat se odbýt jinou její odpovědí a znova poukázat na to, že lže. A uvidíte, že po nějakém čase přestane to kamarádství fungovat samo od sebe a budete mít klid.

Tihle lidé totiž, nemají rádi, když jim někdo z "obecenstva" nevěří, mají totiž strach, že tím ztratí svou moc nad ostatními a že se stanou pro společnost směšným. V dospělosti se tento jedinec, člověku o kterém ví, že ho prokoukl, absolutně vyhne a začne se ho bát. A v tom momentě je velice nebezpečný. U těch ostatních lidí ho ve skrytu a velice šikovně špiní takovým způsobem, že se od vás lidé i odvrátí a vy ani nebudete tušit proč. Mně to trvalo opravdu celé roky, než jsem všemu přišla na kloub a přišla jsem mezi tím o dost přátel, a to nenávratně. Tahle holka na to ještě nemá zkušenosti, ale nabyde jich zcela jistě.

To, co psala o trochu výše Dejavu, není vůbec od věci. Jak je vidět, také se setkala s mytomanem.

vecernicek*
hodnocení

Omlouvám se za chyby, píší přes telefon a dělá si to co chce :(

hodnocení

0x

Je známo, že děti mají bujnou fantazii a dokáží si vymýšlet příběhy, kterými se snaží zaujmou své okolí. Holčina je v pubertálním věku se snaží být podle mne jen středem pozornosti. Možná se jí doma dostává té pozornosti méně, než by potřebovala...Tak chce být zajímavá alespoň pro své okolí. Myslím, že z toho vyroste. Já bych předně promluvila se svoji dcerou a řekla bych jí, že nesmí věřit všemu, co kamarádka povídá. Jinak bych se tím nezatěžovala. Ono to děvče z toho také jednou vyroste.

doplněno 23.12.14 00:08:

I to se může stát. Pokud si to děvče ponese s sebou a bude taková i v dospělosti, bude ji to způsobovat problémy. Ale na to by se měli zaměřit spíše její rodiče. Oni ji vychovávají a měli by jí znát..Vy to děvče nezměníte, jen ji dávejte najevo, že ji nevěříte vše, co řekne. Třeba se sama nad sebou zamyslí. Možná má potřebu v druhých vzbuzovaz lítost a zájem o svoji osobu. A tak to dělá tímto způsobem. Ale jak říkám, měli by se tím zabývat spíše její rodiče...

vecernicek*
hodnocení

No. Snad ano.ale me se tohle zda už za hranici...
Znám totiž lidi, kteří z toho nevyrostli...

eivlis*
hodnocení

0x
I mě se to zda už za hranici..Vymyslet si skoro smrt atd,to je už na psychologa..Já teda mám děti ve věku kolem 8let,ale představa,že tohle jim dělá kamarád,tak je začnu očkovat ve smyslu ať přemýšlí zda je tohle ještě kamarádství.Říkám upřímně,že se mi to nelíbí a dělala bych kroky zpět a tlačila bych tam i děti,kterým bych to bych to vysvětlila..Děti si vymyslí,jako malá jsem nebyla jiná,ale vše má své hranice...

hodnocení

0x

Vysvětlete dceři, že její kamarádka je nemocná - trpí chorobnou bájnou lhavostí. Ať je nad věcí a nebere ji vážně. Takto postižení většinou nechtějí nikomu ublížit, či mít z toho nějaký zisk.

vecernicek*
hodnocení

Já spíš přemýšlím proč to dělá... jestli mám promluvit s jejími rodiči... nebo jestli ji mohu nějak pomoci...
Teď už ani nevěřím tomu, jak ji maminka stále dává zaracha. Nebo že má anginu nebo zlomenou nohu atd... proste mi prijde ze je vše lež...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]