Nejste přihlášen/a.
cca 100kč/den od tý doby co sem na střední, na prvním stupni tak dvacka na den, na druhym tak pade.
Brácha na základce 100,-kč měsíčně, na druhým stupni 200,-, na střední 500,-. Víc nepotřebuje, na dražší věci naši přidají, na levnější ušetří, moc neutrácí, takže mu to stačí. Občas si od našich půjčí na pivo. U holky by to asi bylo jinak, brácha neřeší šminky, oblečení, kabelky ani dvacatero bot.
Stovka na den mi taktéž přijde přehnaná...
Záleží na tom, co všechno si z toho mají koupit. Pokud je to na bonbóny v krámě cestou ze školy a podobně, tak stačí velice málo, nepřekračovala bych 200,- měsíčně. Na SŠ možná více, občas je třeba dokoupit pití či jídlo, ale tam už si člověk často sám kupuje jízdenky nebo si platí telefon, takže to kapesné se o přiměřené částky navýší. Nevadilo by mi dávat větší kapesné, pokud bych věděla, že si dítě nějakou část z toho šetří, a koupí si pak hračku (menší dítě) nebo oblečení apod. (větší dítě).
Já osobně jsem pro to, aby si dítě z kapesného platilo od takových 12 let (nejpozději 15) jízdné, obědy do školy a další "povinné" věci, aby se naučilo, že finanční příjem není jen na rozhazování. Bohužel u mnoha dětí je kapesné pouze na blbinky, důležité věci pořídí rodiče nebo dítěti dají přesnou částku v době, kdy je potřeba to zaplatit. Jak se pak má takový člověk v devatenácti naučit, že z příjmu je potřeba zaplatit nájem, telefon, spoření a ještě něco ušetřit?
doplněno 03.09.14 19:45:Ještě si pamatuji, jak "vychytaný" systém jsme na střední měli doma my. Máma mi nechala na můj účet posílat přídavky (či co to bylo), nějakých 700,- měsíčně. 200 z toho bylo na telefon, 200 na svačiny a 300 kapesné. Jestli jsem protelefonovala méně či brala si svačiny z domova a měla pak více na útratu, nebo jestli jsem si kupovala drahé svačiny a pak neměla kapesné, jí bylo jedno, musela jsem nějak vyjít. Prostě mi to tak nějak připomíná zacházení s výplatou - když někde ušetřím, tak na něco jiného mám víc - a připadá mi to velice užitečné.
Dobrý večer, záleží na věku a na tom co požadujete od dítěte aby si za peníze kupovaly. Já mám 1000 na měsíc s tím, že si kupuji sama oblečení (na to mám ještě peníze z brigády) a kosmetiku, prostě věci, které nejsou nutné Jinak od rodičů dostávám většinu jídla, tramvajenku a paušál na mobil. Ale jak říkám záleží na věku také na finančních možnostech a na požadavcích rodičů , někteří rodiče dávají více peněz, ale zase chtějí aby si dítě většinu věcí kupovalo samo a dávají mu tak volnost a dle mého názoru ho i učí, jak zacházet s penězi, aby s nimi vyšlo, jiní dávají kapesné pravdu jen na to, co dítě chce a rodiče nechtějí koupit a platí veškeré (nebo většinu) výdajů. A je důležité si uvědomit na kolik mám k dítěti důvěru, jeslti opravdu zařídí to, co má (nebude například jezdit načerno, protože si za peníze koupil něco jiného).
Děti dostávají kapesné jen pro svou potřebu, věci do školy, jízdné apod jim platíme.
Syn 16 let - 200Kč na kredit a 500Kč kapesné - vždy 1. v měsíci. Chodí na brigádu a je schopný si vydělat kolem pěti tisíc měsíčně. Polovinu si spoří (jeho rozhodnutí), zbytek má ke své potřebě. Vím že neutrácí za blbosti, většinou si koupí lepší oblečení (tzn. dáme mu určitou částku např. na novou bundu, on si přidá a koupí si lepší) nebo věci na sport.
Dcera 14 let - 200Kč kredit a 300Kč kapesné - vždy 1. v měsíci. Občas pomáhá sousedce na zahradě, přivydělá si cca 200Kč měsíčně. Věčně bez peněz.
Dcera 9 let - kredit dobíjíme podle potřeby, většinou 200Kč za čtvrtletí, kapesné má 50Kč týdně, většinou to ani neutratí.
Dcera 4 roky - dvacku týdně do prasátka nebo na mlsání.
Nejmladší 1rok ještě ani neví co peníze jsou :D
tady je spoustu "ale" záleží kde jsou děti na škole .. trochu jiná utrata bude ve škole na vesnici a ve škole ve velkém městě. Podle mě by mělo být kapesné tak nějak uměrné životní urovni rodičů. Když rodiče nemají peníze nemůžou dítěti dávat velké sumy. Naopak když rodiče mají, dobře vydělávají mohou dítěti dát více. Optimum bych viděl tak 100 Kč na den. Měsíčně tak 1000 Kč ... mluvím o dětěch starších tak 15 let.
Dnes je trochu jiná doba .. beru když já byl mladý ( zní to hrozně ale už nemůžu říkat že jsem mladý) tak to bylo uplně jiné .. dnes je to zase někde jinde.
Chizuru - já si tohle nedovedu dost dobře představit. Nikdy jste si po škole nemohla zajít do nejbližšího krámku a koupit si něco? Nikdy jste si nic nekoupila bez mámy a její peněženky, až do té doby, než jste si sama vydělávala?
Ptám se proto, že kamarádka na střední si ráda stěžovala, že nedostává kapesné. Nakonec ale měla víc peněz, než já. Dostala 1000,- na rifle, koupila si jedny za 500,- a po druhé pětistovce se nikdo neptal. Stavila se po škole u babičky, nakoupila jí pár věcí, a zbytek z nákupu byl její. Byly to pro mě tehdy neuvěřitelné částky, protože jsem na začátku střední dostávala stále svých 200,- na měsíc.
K hospodaření s penězi by se měly děti vést od velmi mladého věku. Malé dítě nemá ohad času a tak by mělo dostávat nejprve po týdnu, pak co 14 dní a až jako hodně velké měsíčně, určitou, pevně stanovenou částku. Takhle se naučí hospodařit s penězi v čase. A mělo by vědět, na co kapesné je a co jim budete platit vy. Také by jim měla být nabídnuta možnost přivýdělku, aby věděly, že se snaha vyplatí. U nás to kdysi dávno, byly vratné láhve. Nemohu napsat částky, protože cena peněz je už o něčem úplně jiném.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.