Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejít na kontrolu k dr v době nemocenské

Od: petulka88 odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,
prosím Vás, moje sestra má problém a to, že je na nemocenské, v práci jí pohrozili výpovědí, proto už práci neřeší.. ale o to teď nejde.. na kontrolu má zajít po novém roce, ale bude v zahraničí ještě týden po tom co má jít na kontrolu.. je nějaká možnost jak na tu kontrolu k doktorce nepřijít? Třeba horečka nebo zánět? S přítelem naplánovali dovolenou, která je již zaplacená, tak o ni přijít nechtějí.. je jedinou možností ukončit nemocenskou? Doktorka ji ukončit musí když o to pacient požádá, že?
Dékuji za Vaši pomoc..

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Že vy si z nás děláte legraci? Chuděra malá s čím to tak dlouhodobě marodí? Do práce nemůže ale jezdit nemocná po světě je v pohodě? Pochybuji Peťulko, že tě sestra požádala aby ses tu zeptala, jsem si jistá, že plány jak nepracovat a dokonale využít neschopnosti už dávno má. Pokud požádá o ukončení neschopenky, tak snad její kroky budou mířit do práce a ne na výlet. Samosebou v tomto státě kde podvody jen kvetou, je možné vycestovat na neschopence, při troše štěstí žádná kontrola nepříjde.

doplněno 19.12.14 13:02:

Nelze někomu radit jak se má dopustit podvodu. Pokud je sestra nemocná, oželí výlet s přítele, pokud je zdravá, půjde do práce, pokud bude trvat na ukončení neschopenky, lékař ji jistě vyjde vstříc, možná ji nechá podepsat nějaký revers aby sám sebe kryl až by se s nim vaše sestra chtěla soudit, že ji poškodil zdraví. Víc k tomu nemám co dodat.

hodnocení

1x

Když jsem naposledy marodil s vymknutým kotníkem a chěl jet mimo TB tak jsem jednoduše požádal OL ať mi na daný čas napíše místo pobytu tam kde chci jet!

Pobyt v zahraničí v průběhu pracovní neschopnosti povoluje (nebo taky nepovolí, ale rozhoduje o tom) posudkový lékař, ne obvoďák.

vklus
hodnocení

0x

A to se ona kamarádka stydí zeptat se sama? A nebojí se třeba i kontroly? Kontrolovat může i zaměstnavatel.

petulka88
hodnocení

Ja vas prosim o radu, ne o kritiku.. sestra me nezada o pomoc, ale ja bych ji rada pomohla.. neni to zadny lempl, je poprve na neschopence.. a v pohode rozhodne neni, kdyz chtela nemocensku ukoncit,ale doktorka ji to nedoporucila,proto se ptam,zda na vlastni zadost jde ukoncit?
iz*

Ano, neschopenku lze ukončit na vlastní žádost, ale pokud to bude proti doporučení lékaře, může se prosazení ukončení neschopenky promítnout do následného vztahu lékař – pacient. Nedávno se řešila možnost vyřadit z evidence nespolupracujího klienta (pacienta), ale nevím, jak to nakonec dopadlo …

Jestli lékařka nedoporučuje ukončení neschopenky, nebude asi sestra ještě úplně v pořádku. V takovém případě by podle mne bylo rozumnější dát na radu lékaře a doléčit se.

Sestřin přítel může jet na dovolenou s někým z rodiny nebo s některým kamarádem a na příští dovolenou pojedou, až bude sestra zdravá.

Nedoporučuji podvádět a odjet v době pracovní neschopnosti, to by se sestře nevyplatilo: snížení až odebrání nemocenského (i zpětně) + pokuta nebo ztráta zaměstnání.

Lékařka není hloupá, okamžitě pochopí, že něco není v pořádku (pozná, že sestra lže). Pokud by došlo ke zhoršení zdravotního stavu (horečka, zánět, …), měla by sestra jít k lékařce okamžitě, neměla by čekat až na termín kontroly.

––––– Další věc je dovolená, jejíž čerpání podle ZP určuje zaměstnavatel. Ukončí-li sestra neschopenku, musí nastoupit do zaměstnání. Zaměstnavatel jí nemusí čerpání dovolené umožnit (sestra bude muset po nástupu pravděpodobně něco dohánět).

Nemá-li sestra dovolenou už schválenou (musela už by mít žádanku o dovolenou potvrzenou zaměstnavatelem), nemusí jí zaměstnavatel vyjít vstříc.Pak by (stejně jako v době nemoci) nemohla jet nikam.

––––––––– Poznámka: Kupovat zájezd má smysl s podepsanou dovolenkou. Jinak vždycky hrozí, že zaměstnavatel zaplacenou dovolenou nakonec neschválí.

Pokud by sestra měla schválenou dovolenou a zaměstnavatel by ji "nepustil", měla by nárok na úhradu vzniklých nákladů (storna). Bez schválení samozřejmě žádný nárok není.

Peťulko, o začátku a konci neschopenky rozhoduje lékař. Pokud není pacient v dobrém zdravotním stavu, tak ani na jeho žádost ukončit neschopenku nemusí. Je to pouze na uvážení lékaře. Takže záleží na zdravotním stavu Vaší sestry, na posouzení lékaře a na tom, jak se spolu domluví. Hazardovat se zdravím by ale nedoporučil žádný lékař. Je to zdraví Vaší sestry, tak ať si to dobře vše uváží...

petulka88
hodnocení

Děkuji moc za radu, probíraly jsme to a moje mladší sestřička se rozhodla pro ukončení neschopenky, tak snad jí to dr ukončí.. ozvu se vám pak jak to dopadlo.. :) ještě jednou všem děkuji za reakce!

Tak tomu taky nerozumím... jestli je na tom tak, že MUDra jí nechce ukončit neschopenku, tak si troufne odjet do zahraničí na dovolenou?

Nechci nějak mentorovat, ale je to skutečně tak, že lidi chtějí "poradit" jenom to, co ve skutečnosti chtějí udělat.

ju*
hodnocení

0x

nemůžu najít tady svůj příspěvek - ještě tedy jednou pro všechny co dívence lásky plně radí, domnívám se, že situace se má asi takto: Dívenka si koupila dovolenou zřejmě na poslední chvíli a jaksi se pozapoměla zaměstnavatele zeptat zda jí dovolenou dá, nedal a zřejmě jí řekl nepřijdeš a půjdeš, milá dívenka se hodila marod a teď hledá jak z prekerní situace ven, zaměstnání už neřeší a paní doktorce se bojí říct že fixlovala s nemocí a byla zdravá...co se mě týče být paní doktorkou a zaměstnavatelem dal bych jí to pěkně vychutnat, včetně informace zaměstnavateli - bez nemocenské a bez práce a s informací pro úřad práce...vzpomínala by na mě až do důchodu...milá Saly mám problém

petulka88
hodnocení

Takze milá/ý neznámá/ý,
sestřička marodí druhý týden, v zaměstnání dělá dva roky a poprvé onemocněla s tím, že ani marodit nechtěla, chtěla enom prášky od dr... Dovolenou má samozřejmě už schválenou, nečerpala ji v létě, takže v tomto problém není.. ten zaměstnavatel je had, strašně zlý a zakomplexovaný člověk, viděla bych to na podobnou povahu jako máte vy.. bez urážky... :) Divím se,že tam tak dlouho zůstala.. zaměstnavatel po ní chtěl, ať jde do práce i když marodí, což je snad trestné a paj pohrozil výpovědí, to Vám přijde v pořádku? Nezlobte se, ale neznáte souvislosti a teď čtu toto? No...
martinaa*

Pěťulko, v pracovní neschopnosti se pracovat nesmí, takže zaměstnavatel se může vztekat, jak chce, a je mu to prd platné. Nicméně podle nového zákoníku práce může zaměstnavatel vyhodit zaměstnance i v době nemoci a bez udání důvodu.

Hnus, ale bohužel je to tak.

Moment, tomu nějak nerozumím, zaměstnavatel přece nemůže dát výpověď bez udání důvodu. Vždy musí uvést důvod, ne?

Bez udání důvodu může dát výpověď jen zaměstnanec.

doplněno 20.12.14 19:47:

martinaa: Ve zkušební době se nedává výpověď, ale OBA - zaměstnanec i zaměstnavatel - mohou pracovní poměr zrušit. Ostatně k tomu ta zkušební doba je.

Pokud o výpovědi bez udání důvodu mluví pracovníci UP, tak je to na pováženou. Takový nesmysl jsem neslyšel ani v televizi. V případě výpovědi je totiž silně zvýhodněn zaměstnanec (je to tak úmyslně). Ten může dát výpověd kdykoliv bez udání jakéhokoliv důvodu, kdežto zaměstnavatel pouze z důvodu uvedeném v zákoně a to ještě jen někdy.

martinaa*

Zdravím, podle zákoníku práce to je možné, bohužel právní podmínky už netuším, vycházím z toho, z co mi říká úředník UP po tom, co řeší se svými uchazeči. Týká se ale především nemocných, co jsou nemocní delší dobu a těch, co jsou ve zkušební době.

doplněno 21.12.14 00:15:

Bohužel v televizi říkají někdy nesmysly a polopravdy, často chodím s pracovníky na pokec a ti jen bezmocně krčí rameny, že v televizi říkají naprosté hovadiny a pak po nich na úřadě držkují lidi, co někde něco slyšeli a houby tomu rozumí.

Ano, ve zkušební době oba mohou zrušit pracovní poměr bez udání důvodu, tak se to oficiálně jmenuje, nicméně se tomu normálně říká výpověď ze strany zaměstnavatele, ačkoli jsou lidé poučeni o tom, že to není správný výraz.

Psala jsem, že netuším, jaké jsou u výpovědi bez důvodu podmínky, protože to už UP neřeší. Nicméně to možné je.

Snad se jednou dožiju dne, kdy bude Zákoník práce zcela zrušen a vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem bude řešit normální smlouva, ve které mě nebude omezovat nějaký zákon.

Pak Vám přeji, aby té práce bylo dostatek, abyste nemusel vzít jedinou práci, kde Vám zaměstnavatel nastaví takové podmínky, že budete ještě litovat, že pracujete a máte výdělek.

Dokážete si proboha představit, jak by to dnes vypadalo? "No, na nájem nemám, ale když vezmu tuhle práci, kde budu pracovat 14 hodin denně za minimální plat a žádnou dovolenou, k doktorovi můžu jen mimo pracovní dobu, odbory jsou zakázané, na pracovišti mě snímá kamera a do těla dostanu slabý elektrický šok kdykoliv se někomu nahoře zdá, že nepracuji dost rychle... tak na něj budu mít. Hurá."

Děkuji mnohokrát za váš zájem na mé práci, ale to bych, s dovolením, přenechal mně osobně. Za ty roky, co se pohybuji v zaměstnaneckém světě, mi Zákoník práce život pouze komplikoval. A upřímně řečeno, mnohdy se divím zaměstnavatelům, že v současných podmínkách rozumně fungují. Navíc se domnívám, že ZP má lví podíl na současné nezaměstnanosti - brání flexibilitě pracovníků. Nemluvě třeba o tom, že kupříkladu nemožnost propustit někoho bez důvodu vede ke zbytečné šikaně pracovníků.

petulka88
hodnocení

Děkuji za odpověď Marti, no máte pravdu, někdy jsou ty zákony na hlavu postavené..
ju*
Milovaná petulko 88, přečtěte si co jsem napsal - domnívám se! Z Vašeho prvotního dotazu to vypadalo uplně jinak, takže o tom kdo je jaký laskavě nerozhodujte a pokud napíšete - má se to tak a tak mýlíte se! Tak se Vám dokonce i omluvím. Ale znám podobnou pipinu s podobnou povahou, to je náhoda co?A jen tak na okraj - Váš přípěvek mi připadá jako že nevím kudky kam a placáte...Ano v dnešní době je každý zaměstnavatel zlý hajzl a jedovatý had ----nic nového, no pro život si zapamatujte že všichni lžou ve svůj prospěch, někdo míń a někdo víc, takže pokud nejsem přímým účastníkem nemohu tvrdit že to tak bylo...a ještě mi osvětlete co je trestného na Vašem tvrzení : zaměstnavatel po ní chtěl, ať jde do práce i když marodí, což je snad trestné a paj pohrozil výpovědí ...abych snad neumřel nepoučen...
petulka88
hodnocení

Milý neznámý,
můj prvotní dotaz směřoval k otázce zda je zde možnost nejít na kontrolu k dotorce v určitý termín, ale asi to tedy není možné.. Možná jsem vše měla osvětlit už na začátku, ano, má chyba, ale mě zajímala jen ta nemocenská, nic víc.. Domnívám se, že člověk na pracovní neschopnosti přece nemůže do práce a pokud to zaměstnavatel požadoval pod výhružkou výpovědi, dalo by se to napadnout nebo ne? Nemyslím tu výpověď, ale chození do práce v době nemocenské..
Kdyby sestra byla lempl, určité bych ji nepodporovala...
Tak jen doufám, že doktorka sestře tu neschopenku ukončí a bude o starost míň..
ju*

Prostě než odjede půjde k doktorce a oznámí jí že chce nemocenskou ukončit - odjíždím na dovolenou a na kontrolu nemohu přijít protože jsem ...

Zaměstnavatel jedná z pozice síly což mu zákon dovoluje protože prvních? dnů platí zaměstnavatel a má právo kontroly nemocného zda dodržuje léčebný režim a při porušení / pokud je nemocný nachytán na hruškách/ to může skončit rozvázáním prac. poměru.

při vyhrožování výpovědí by žaloba nebyla asi tak jednoduchá dokazování by muselo byt postaveno na svědcích ktří se zůčastnili, ale kdo by si koledoval že...

přeji hezký den ju

petulka88
hodnocení

Moc děkuji za dostačující odpověď a také přeji pěkný den.. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]