Nejste přihlášen/a.
Ahoj, rozumíte někdo exekucím? Mě trochu ty exekuce o kterých všude slyším nahánějí strach, žádné dluhy nemám, ale říkám si, co když jsem náhodou někde něco zapoměl zaplatit, nebo co kdyby přišel nějaký můj bývalý zaměstnavatel s tím, že mu za něco dlužím atd. Tak by mě zajímalo, jak to chodí, jestli člověk když někdě nevědomky dluží, jestli ho nějak nejdříve upozorní, nebo vyzvou, aby dluh vyrovnal, nebo se k němu hned vydá exekutor s tím, že z dluhu, který kdysi byl třeba 1000 Kč je dnes dluh 100 000 Kč. Jsou mé obavy oprávněné, je to dnes opravdu takový hyenismus? Díky za příspěvky
doplněno 19.12.14 10:36:Teď mě ještě napadlo, jak je to s navyšováním dluhu? Když náhodou někde budu dlužit (např.: u bývalého zaměstnavatele za nějakou způsobenou škodu, nebo jsem prostě někde něco zapoměl zpalatit) může se ten dluh navyšovat? To je někde předepsané o kolik se může dluh navyšovat, nebo si ten subjekt, kterému dlužím navyšuje částku podle sebe? Díky
Ještě nedávno bych vám napsala, že se nemusíte ničeho bát, když dluhy nemáte. Dnešní doba je opravdu velice podivná. A to slovo hyenismus, to je opravdu na místě. Přece jen, exekuci musí vyhlásit soud, který dlužníka předvolá. Takže, nečekaně k vám exekutor naběhnou nemůže. Se stavem pohledávky vymáhané exekutorem, by vás měl informovat soud. Nemyslete si, stené obavy jako máte vy, má každý z nás. Ikdyž svědomí máme čisté.
Ahojky, máte oprávněný strach. Mám dvě takové perličky. Před několika roky jsme klukovi koupili nový mobil k Vánocům. Jednou na jaře šel na hokej jako divák a protože bylo prodloužení, tak šel ven, že nám domů zavolá, že se ještě zdrží. Ale venku stála skupinka nepřizpůsobivých kloučků a na syna se vrhla a mobil mu vytrhli z ruky a zdrhli. Druhý den jsme šli na policii nahlásit okradení.Vše proběhlo jak mělo a protože měl paušál, ještě jsme zaběhli na prodejnu Tmobile aby jsme nahlásili ztrátu a protože ten paušál měl za měsíc a půl končit, tak jsme zrušili i paušál.
O velkých prázdninách (srpen) jsme se stěhovali a od policii nám přišlo ještě na starou adresu, že mobil nedohledali a že případ odkládají. Za nějaký čas cca 3roky jsme se stěhovali zas a to o větší kus dál a taky jsme likvidovali papíry, které jsou již neplatné a nebo starší a nepotřebné. Mezitím i papír o odhlášení paušálu. Proč to taky schovávat 5let, že?
Jaké bylo mé překvapení, když na naši novou adresu přišel dopis o zaplacení asi 7000,- jinak budeme exekuováni.
Tak jsem volala na uvedené číslo abyvh zjistila, co a kdo a pod. Zjistila jsem, že mezitím než jsme nahlásili ztrátu telefonu a jeho zablokování, tak si z něj někdo vesele volal nejspíš na veselá čísla. Dluh byl cca 102,-Kč a Tmobil to chtěl zaplatit, jen jsme se stěhovali a o nějakém dluhu jsme neměli ani tuchy. Nakonec jsem sedm tisíc zaplatila, ale ...fakt mě štvalo, jak se to stalo a co všechno musí člověk hlídat i když to není ohlídatelné.
A druhý případ mi vyprávěla kolegyně z práce, že tomu jejímu přišla upomínka, že nezaplatil povinné ručení. Podotýkám, že má starší feldu a povinné ručení bylo na na novou oktávku. Nakonec zjistili, že jeho syn si pořídil auto na splátky a povinné ručení nahlásil na otce. Bylo by fakt blbý, kdyby se taky přestěhoval a bylo mu pak vyměřeno pěkné penále a i exe. Dnešní svět je opravdu...na pos...lání.
Poslouchejte člověče vy máte asi problém,že jo?
Teď mě ještě napadlo, jak je to s navyšováním dluhu? Když náhodou někde budu dlužit (např.: u bývalého zaměstnavatele za nějakou způsobenou škodu, nebo jsem prostě někde něco zapoměl zpalatit) může se ten dluh navyšovat? To je někde předepsané o kolik se může dluh navyšovat, nebo si ten subjekt, kterému dlužím navyšuje částku podle sebe? Díky
ANO dluh se navyšuje o procenta které stanovuje ČNB a platí od vzniku dluhu až do zaplacení, pokud Vás soud odsoudí k zapalcení dluhu, tak zaplatíte i soudní poplatky, poplatky za advokata oprávněného, náhrady účastníků řízení / jízdné, náhradu mzdy, příp. ušlý zisk, atd./ pokud dojde k vymáhání dluhu exekucí i náklady za exekutora...
Pokud máte obavy máte je asi oprávněně...pokud jste situaci neřešil, zasáhne Vás soukolí spravedlnosti..a jak známo ta paní neslyší, nemluví a je slepá...
Žádný problem naštěstí nemám, ty příklady, které jsem uvedl jsou u mě možná rizika, kde by mohl nastat problém, konkrétněji o těch výše zmíněných příkladech napíšů v novém tématu. Jde vidět, že tomuto tématu hodně rozumíte, ještě by mě zajímalo, jestli ten subjekt, kterému člověk dluží má nějakou povinost oznámení dluhu tomu dlužníkovi a jestli se k tomu vztahuje nějaká časová lhůta dokdy musí věřitel kontaktovat dlužníka. A taky jestli existuje nějaká lhůta, po které se to promlčí. Děkuju
Nevěřím , ale je to Váš problém, ptáte se dost do hloubky...1 - ne,2-3 ano / u některých subjektů je určitá doba kdy pohledávka tzv. propadne,ale stačí upozornění - např. doručenka a lhůta se prodlužuje/
Já to napíšu radši sem, to jak sem psal, že mám strach z toho dluhu u bývalého zaměstnavatele, tak se to zkusím teď trochu přiblížit. Byl jsem zaměstnán u jedné malé firmy a z výplaty mi byli strženy částky např.: za pojištění na blbost, nebo za způsobenou škodu a já nemám o tom stržení těch peněz z výplaty žádný doklad, tak se právě obávám, kdyby se ta firma chtěla zachovat špatně, tak by ty částky co už mi jednou strhla, mohla chtít zaplatit znovu, tak proto se zajímamám o to jaké to může mít následky. Nebo přemýšlím, jestli něco podniknout, abych se nemusel strachovat.
Na základě čeho Vám zaměstnavatel něco strhával ze mzdy? Měl jste s ním uzavřenu písemnou dohodu? Jak je to dlouho? Jestli Vám ze mzdy byly strženy nějaké částky, máte je uvedeny ve výplatních páskách ...
No ve výplatních páskách to není. Výplaty se tam dělalaly tím stylem, že oficiálně na pásce byli nějaký základ a zbytek šel bokem. Ty srážky ze mzdy byli například za to, že mi ten zaměstnavatel uzavřel pojistku na blbost a pak mi to strhl z výplaty a pak mi bylo ještě strženo pár tisíc za škodu, kterou jsem způsobil. Ty stržené částky jsou oprávěné to vůbec neřeším, jen řeším to, že od toho nemám žádný doklad a že kdyby se ten zaměstnavatel chtěl zachovat jako svi*ě a začal by tvrdit, že jsem mu tu škodu, nebo tu pojistku nezaplatil , tak bych mu v tom nemohl nijak bránit, když nemám žádný papír v ruce. Jakto myslíš, jestli jsem s ním měl uzavřenou dohodu? Je to asi tak 2-3 měsíce dlouho. Jinak myslím, že se nic takového nestane, ale trochu mě to začalo vrtat hlavou, abych náhodou ze sebe neudělal do budoucna dlužníka a ta částka nevzrostla...
Obavy byste měl mít spíše z toho "zbytku bokem". Za to hrozí zaměstnavateli pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč a zaměstnanci od 10.000 do 100.000 Kč.
Co sražení škody způsobené zaměstnavateli? Prokázal Vám zaměstnavatel zavinění a uzavřel s Vámi písemnou dohodu o srážkách? Podepsal jste zaměstnavateli něco?
Kdo podepsal pojistnou smlouvu – Vy nebo zaměstnavatel? Pokud zaměstnavatel, nemůže po Vás podle mne nic vymáhat.
Dobrý den,
jen navážu na tento dotaz dalším dotazem.Naprostá většina různých dluhů vzniká tím, že dotyčný o pohledávce vůbec neví.
Má tedy cenu, resp. vyřešila by tuto skutečnost vlastnit jako fyzická osoba datovou schránku?
Díky za názory...
Na co obavy, když si dávám bacha abych nikde nedlužil, platil řádně v termínech? Pokud ne, jsem ... . Jinak doporučuji načíst exekuční řád a správní řád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.