Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna přijmení dítěte

Od: dite* odpovědí: 1 změna:

Zdravím,děkuji za odpověd,ale mám ještě jeden takový probléma to jest,že bývalí expřítel se změnou přijmení právě nesouhlasí a to jsem to zkoušela podobrém,jako domluvami a přemlouváním a nic nepomohlo.A navíc za dobu co žil semnou neměl doklady a nikdy nevykonávál žádnou práci ani nebyl nikde zaevidovaný na žádném úřadě prostě jako by byl NIKDO.Byla jsem na úřadech na soudě i na policii ale marně řekli že musím nejprve počkat půl roku za neplacení výživného abych mohla podat žalobu a pak na soud a zkusit zažádat,prý ta šance je poměrně velká a spíše by se přiklonili k mé straně ale musím mít o něm údaje,což já nemám.Pokad bych je měla byla by prý možnost schválení přijmení bez něho a on by musel snad stále platit výživné,které stejně neplatí,jsem z toho ale zmatená protože všede vám řeknou něco jiného a posílaj od úřadu k úřadu.Tak se snažím pátrat po informacích.

zámek
maverick uzavřel tuto otázku

1) ve stížnostech pro admina nemá tata otátka co dělat

2) pokračujte v tématu které jste již založila, pro doplňující odpověď používejte tlačítko odpovědět a ne založit novou otázku

Původní dotaz: poradte.cz/...

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zde je odkaz, že i když otec dítěte nesouhlasí se změnou příjmení, může na žádost zákonného zástupce - to jste Vy - rozhodnout soud.

10.2.6 Je možné dosáhnout změny příjmení u dítěte v případě, že ostatní členové rodiny mají příjmení jiné (např. matka se znovu provdá a má s (novým) manželem další dítě?
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;Times New Roman;
mso-fareast-Times New Roman;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;}
div.Section1
{page:Section1;}
->
Změnu příjmení nezletilého lze v jeho zájmu povolit na základě žádosti zákonného zástupce. Se změnou musí souhlasit druhý rodič. Pokud rodič se změnou nesouhlasí, lze v odůvodněných případech jeho souhlas nahradit pravomocným rozhodnutím soudu. Příslušným soudem je okresní (obvodní) soud v místě trvalého bydliště dítěte. Podání návrhu je osvobozeno od soudních poplatků.
O vlastní žádosti o povolení změny jména nebo příjmení rozhoduje matriční úřad v místě trvalého pobytu dítěte.V žádosti o povolení změny příjmení je třeba uvést jméno, příjmení, datum a místo narození dítěte, rodné číslo, místo trvalého pobytu, nové příjmení a údaj o státním občanství. Žádost je třeba odůvodnit. K žádosti se dokládá rodný list dítěte, doklad o místu trvalého pobytu a občanství a souhlas druhého rodiče nebo rozhodnutí soudu, které tento souhlas nahrazuje.
10.3 Právní předpisy
Zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení
doplněno 26.06.09 14:19:

Zde máte vzor, jak by měla žádost na soud přibližně vypadat. Je třeba si ji samozřejmě upravit podle Vašich podmínek. Nejsem si úplně jistá, ale domnívám se, že změnou příjmení končí i vyživovací povinnost - ale to opravdu nemám ověřené. Ale to by Vám jistě na soudě řekli, jak to bude. rodina.juristic.cz/...

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]