Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřebuju nutně

Od: diko odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, když mi 21.12.2014 končí rodičák po třech letech a od 5.1 nastupuju do zaměstnání, musím nastoupit na uřad práce od 22.12. Do 4.1. Když nenastoupím na pracák budu mít dluh na zdravotním a socialním pojištění? Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Ne, žádný dluh Vám nikde nevznikne. Na ÚP nemusí nikdo. Stát za uchazeče o zaměstnání hradí pouze zdravotní pojištění, které je povinné. Sociální ne. Vy zdravotní pojištění budete mít hrazeno, takže buďte v klidu.

doplněno 18.12.14 15:36:

Opravdu Vám žádný dluh nevznikne. Nepočítá se to na dny, ale na měsíce. Tudíž za prosinec máte zdravotní pojištění v pořádku a pokud nastupujete v lednu do práce, budete mít pojištění za leden hrazeno zaměstnavatelem. Opravdu se nebojte, je to tak.

doplněno 18.12.14 15:40:

Není zač. Krásné svátky i Vám!

diko
hodnocení

Moc děkuji za vaši odpověď,,jen ještě, ty dny co nebudu mít ani pracovní smlouvu a už nebudu ani na rodičáku,opravdu mi nevznikne na pojišťovně dluh za zdravotní? Omlouvám se že se ptám tak hloupě,ale víte jak to chodí v česku :)

diko
hodnocení

Děkuji a přeju krásné svátky...:)

uska*
hodnocení

0x

Teď mě napadlo, jak je to s důchodem? To se tazatelce nebudou počítat dva roky do důchodu? Rok 2014 je dokončen a v roku 2015 jí také budou chybět dny do celého odpracovaného roku.

doplněno 18.12.14 17:36:

Děkuji za vysvětlení, pořád se má člobrda co učit.;), ;)

usko, dny na důchod se počítají jinak. Neposuzují se jednotlivé roky zvlášť a kdyby chyběl den, tak nic. Pojištěné dny se sečtou, jak leží a běží, pak se podělí 365 a z toho vzniknou celé roky a zbytek. Započtou se jenom celé roky, ten zbytek se "ztratí". Může se stát, že vznikne např. "37 let a 363 dny", tak to je smůla a je dobré se pořádně podívat na průběh jednotlivých dob, jestli nechybí něco, co by se dalo ještě dohledat a dopojistit, aby se našly ty dva dny a napočetl se celý rok. A může to být "37 let a 128 dní" a ty 4 měsíce navíc se nijak nevyužijí.

figurek*
hodnocení

0x

hm. Nevím jestli se něco nezměnilo a jak vypadá situace dnes, ale já jsem kdysi přišel o práci, našel jsem si novou a mezitím jsem byl 10 dní na pracáku. Nějakou tu podporu v nezaměstnanosti jsem dostal.

Být vámi, tak to zkusím a na pracák zajdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]