Nejste přihlášen/a.
Nájemnice nám s počátkem roku přestala platit nájem. Po několika kolech jednání, domluvě splátkového kalendáře a jeho neplnění jsme přikročili k výpovědi z nájmu. Zaplaťbůh je pryč a byt je volný. Máme podepsané uznání dluhu, ale člověk se učí "za pochodu" a tak jsou zřejmě definitivně pryč i dlužné peníze. Zatímco si ona osoba domlouvala splátkový kalendář, půjčovala si peníze vrchem spodem a za několik málo měsíců nasekala dluhy (kromě naší pohledávky) za skoro 300 tisíc, aby v tichosti požádala o oddlužení. Oddlužení splátkovým kalendářem bylo oné osobě soudem povoleno. Lhůtu na přihlášení pohledávky do insolvenčního řízení jsme, stejně jako nejméně 5 dalších věřitelů o kterých nyní víme, nestihli. Tolik konstatování faktů.
Nyní dotazy: V návrhu na povolení oddlužení nejsme vedeni jako věřitel, prostě nás zatajila. Za to jí opravdu nic nehrozí?
To, že se nemůžeme přihlásit dodatečně, vím. Faktem ovšem zůstává, že nájem trval i po zahájení insolvenčního řízení a nájemnice tak nasekala nové dluhy, což by mohlo být důvodem pro zrušení povoleného oddlužení. Nojo - ale co z toho? Dočetl jsem se, že v případě zrušení povoleného oddlužení se řeší věc konkurzem na majetek dlužníka. To je hezký, ale co dál - ta ženská investuje akorát do toho, co se dá sníst, vypít nebo vykouřit, majetek 0. Není co brát. Co to znamená? Jaké jsou důsledky pro věřitele přihlášené do insolvenčního řízení a jaké pro nepřihlášené?
Jestliže dlužník neuvede všechny své věřitele, tak mu opravdu nic nehrozí.
Nájem trval do kdy? Trval i po přezkumném jednání? To znamená po usnesení soudu? Tohle je pro Tebe nejdůležitější věc. Podle toho se pak odvíjí to, co se dá či nedá ještě dělat.
Přezkumné jednání ještě nebylo. Nájem fakticky skončil minulý týden, pokud budeme uvažovat za skončení nájmu to, že hodila klíče sousedům do schránky a my dostali SMS, což se asi za předání klíčů považovat dá.
dej mi do vnitřní pošty iniciály té osoby. Kouknu, jestli se s tím dá něco udělat. jo a ještě mi napiš, kolik Ti dluží.
Sebod, opravdu dlužníkovi nic nehrozí? Pokud vím, zamítne soud návrh na povolení oddlužení v případě, že "je návrhem sledován nepoctiví záměr".
Že by neuvedení všech dlužníků bylo poctivé? Nebo si toto pravidlo mylně vysvětluji?
Ivzez. Opravdu nic nehrozí. Dlužník má třeba deset dluhů. Do Návrhu napíše pouze tři. Dokonce do seznamu závazků napíše, že výslovně prohlašuje, že seznam je úplný a správný. Soud tento Návrh přijme a povolí oddlužení (to není schválení! To znamená,že se o dlužníkovi bude jednat). A v tu chvíli se vyhlásí většinou třicetidenní lhůta na to,aby věřitelé přihlásili své pohledávky. A těch přihlášek přijde třeba osm. Dva věřitelé vůbec nevědío tom,že dlužník je v insolvencí a "prošvihnou" lhůtu. Soud nic z toho, co jsem popsala, nezajímá. Má osm přihlášených pohledávek a s tím se bude pracovat.Toto je vůči věřitelům velice tvrdé a nespravedlivé. Ale je to tak...
Zdravím, sebod. Se soudy nemám zkušenosti (což se zřejmě během pár týdnů změní), ale nejsou soudy nižší instance vázány precedentním rozhodnutím nejvyššího soudu? Podařilo se mi nalézt rozhodutí nejvyššího soudu 29 NSCR 45/2010, které je v přímém rozporu s tím, co tvrdíš. Uvádím výňatek (3. odstavec odzadu): V tom, že dlužník v seznamu závazků zamlčel některé své věřitele (ty zahraniční) a že v seznamu svého majetku neoznačil část svého majetku (podíly v zahraničních společnostech), pak s přihlédnutím k R 14/2012 Nejvyšší soud spatřuje vzorový příklad toho, že dlužník sledoval oddlužením nepoctivý záměr.
Osobně v tom vidím jediný způsob, jak se bránit. Možná nám to nezachrání ani korunu, ale kromě peněz tu jde taky o princip.
amper. V tomto případě šlo hlavně o to, že ty nepřihlášené pohledávky byly ve výši několika milionů a kdyby se dostaly do toho původního seznamu, tak by oddlužení nebylo schváleno a dotyčný by byl poslán do konkurzu. Tohle byl dost známý případ, ten dlužník měl další milionové nemovitosti v zahraničí, No, ON měl... Nebyl zapsaný jako majitel, ale všichni věděli, jaká je pravda. Těm zahraničním věřitelům šlo o dost velké peníze, které jim dotyčný dlužil, takže udělali vše možné i nemožné, aby se ke svému dostali.
"Normální" český věřitel se svého práva dovolává velice těžko. Prostě se na soudu dozví, že propásl lhůtu a konec. Mockrát jsem tady psala, že z toho, co se při své práci dozvím, je mi někdy smutno. Jsi chytrý, Ty si to správně přebereš.
Já bych spíš zvážila, jestli její jednání nenaplňuje znaky skutkové podstaty nějakého trestného činu - krácení věřitele nebo podvod a případně podat trestní oznámení.
Momentálně v insolvenci toho asi moc nezmůžete. Teď vám už nic platit nebude, když má oddlužení a vy nejste přihlášeni. Nájemní smlouvu s vámi podepsala ještě daleko před insolvencí, takže žádný nový závazek v insolvenci nepřevzala, takže to není důvod pro zrušení oddlužení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.