Nejste přihlášen/a.
Dobrý den dnes mě zaměstnavatel oznamil že se mnou po několika letech nepočíta a že mě od 1.1.2015 začne běžet dvou měsiční vypověd.
Zatím jsem nic nepodepsal jak se mám zachovat jít marodit nebo co?
Povidal že pro mě nějakou praci během výpovědi najde na ty dva měsíce.MÁM NÁROK JEŠTĚ NA ODSTUPNÉ A DALŠÍ VĚCI PROSÍM JAKÉ?
Děkuji
Zatím nemáte nárok na nic, protože jste stále zaměstnancem. Nárok na odstupné se bude odvíjet od výpovědního důvodu v písemné výpovědi. Výpovědní doba začne běžet až prvním dnem měsíce následujícího po doručení písemné výpovědi.
Výpověď podepisuje ten, kdo ji dává (v tomto případě zaměstnavatel), příjemce pouze potvrzuje převzetí.
K posouzení konkrétního nároku by bylo potřeba uvést výpovědní důvod.
Zaměstnavatel Vám nemůže dát výpověď pro nadbytečnost v době nemoci. Pokud byste onemocněl, mohl by Vám zaměstnavatel dát z tohoto důvodu výpověď až po skončení nemoci.
Pokud byste onemocněl v průběhu výpovědní doby, zastavil by se nakonci výpovědní doby její běh a pracovní poměr by skončil až odpracováním zbytku výpovědní doby po skončení nemoci.
"Marodit se nechodí". O vystavení, trvání i ukončení pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař na základě zdravotního stavu pacienta.
Dobrý den ,
důvod nadbytečnost,dnes prostě přišel a řekl že mě musí propustit nic jsem nepodepsal a že mě ještě dává vypověd dva měsíce napadlo mě jit marodit a oddálit propuštění nevím jak by to probýhalo samozřejmě plat da minimalni za každých podmínek
V případě výpovědi pro nadbytečnost vám to zaměstnavatel sděluje jako hotovou věc, není k tomu nutný Váš souhlas, podpis. Když to nepodepíšete, tak to buď pošle poštou, či jen například účetní podepíše řediteli prohlášení, že byla přítomna předání apod.
ne žebych to nechtěl podepsat ale nic asi neměl ještě připraveno a jde mě o to zda nemám jít marodit a vykašlat se mu tam dělt magora
ivzez už Vám napsala, že "marodit" se nechodí. Buď jste nemocný, nebo nejste. Zajímalo by mě, co byste tomu doktorovi řekl. Je pravda, že kdybych chtěla neschopenku, dostanu ji, protože mám spousty různých neduhů, kterých si nevšímám (dokud můžu ráno vstát z postele).
Dál Vám psala, že pokud byste onemocněl v průběhu výpovědní doby, zastaví se po dobu nemoci běh výpovědní doby a bude pokračovat po uschopnění, takže pracovní poměr by skončil až odpracováním zbytku výpovědní doby. Čili nic si nepomůžete, dělání magora neujdete. Pohlídejte si hlavně, aby byl ve výpovědi napsán ten správný důvod nebo paragraf, a to § 52 písm. a), b) nebo c), aby Vám vznikl nárok na odstupné.
dobrý den prosím co vše by měla obsahovat výpověd a zda tam musí byt zmínka o odstupnem a budu mít nárok na podporu .
adruhá oazka je když se sním dohodnu na tom že odejdu od 1.1 ale že mě musí dát finační kompenzaci ve víší 3 platu jako (odstupné) mamá pak nárok na podporu?
děkuji
Výpověď, kterou dává zaměstnavatel, musí obsahovat některý z výpovědních důvodů definovaný Zákoníkem práce. Pokud je to výpověď podle § 52, písm. a), b) nebo c), máte nárok na odstupné. O odstupném tam být nemusí, ale pohlídejte si důvod výpovědi.
Můžete samozřejmě přistoupit i na dohodu o rozvázání prac. poměru, ale opět by v ní měl být uveden důvod, tedy už zmiňované §.
Podporu nedostanete stejný počet měsíců, za jaký jste dostal odstupné - poskytnutí podpory se o tu dobu odloží. Nemůžete mít za stejné měsíce odstupné i podporu.
dobrý den,
pokud to tam teda nebude uvedeno odstupné tak jenom pohlidat paragraf 52 a pravděpodobně písmeno c a tím vyplíva za zákona nárok na ostupný
a v případě dohody a uvest paragraf 52 pis.c je tam nárok na odstupne?
a vpřípadě rozvazaní dohodou mám nárok na podporu?
děkuji moc pomáhate
Skončíte-li pracovní poměr pro nadbytečnost dohodou, na odstupné máte nárok. Ale bude brát sníženou podporu - 45% po celou dobu reg. na ÚP. Dohoda je oboustranná, když vy na ni nepřistoupíte, musejí vám dát výpověď!
Výpověď: jakmile Vám zaměstnavatel předloží výpověď, začíná prvním dnem následujícího měsíce běžet dvouměsíční výpovědní lhůta. Ta se prodlužuje o případnou nemoc v průběhu lhůty.
Dohoda: Pokud podepíšete zaměstnavateli dohodu o rozvázání pracovního poměru, skončí PP dnem uvedeným v dohodě.
Dobrý den,
tak pokud nastoupím na 2 měsiční vypověd a během tedoby pujdu na neschopenku tak o odstupné nepříjdu a tím si prodloužím dobu od konce .
děkuji
Kde berete jistotu, že Vám lékař jen tak vystaví neschopenku? Ale pokud Vám ji vystaví, bude to, jak píšete.
dobrý den ,tak dneska jsem ještě nic nepodepsal ale chci se zeptat pokud teda podepíšu a bude ve výpovědi paragraf 52 pís.c s dvou měsiční výpovědní lhůtou
co se stane když pujdu marodit samozřejmě se mě výpovědní doma prodlouži o marodění ale co když na konci vypovědi dám písemně že nepožaduji dodržení těch dvou měsícu jde to a nepříjdu o odstupné?
To už je jenom na domluvě se zaměstnavatelem,to jen tak nemůžete dát něco písemně a myslet si, že bude po Vašem. Zákon takovéto různé lidové postupy neupravuje. Pokud Vám na to zaměstnavatel přistoupí, tak Vás pustí hned po skončení nemoci. Pokud nevyhoví, budete muset výpovědní dobu dodržet. Odstupné náleží bez ohledu na cokoli prostě proto, že výpovědní důvod je jeden z těch, při kterých je nárok na odstupné.
Omyl: viz ZP, § 53, odst. 2, podle něhož stačí zaměstnavateli sdělit, že na prodloužení netrvá. Zákoník práce sice nevyžaduje písemnou formu, ale já bych ji doporučila, abyste sdělení mohl v případě potřeby prokázat.
Zaměstnavatel musí sdělení akceptovat, nejde o žádnou libovůli z jeho strany (zaměstnavatel nemůže "nevyhovět").
dobrý denn děkuji uvidíme jak to dopdne dnes nic nedoneslk podepsání
přeju pěkný svátky a nový rok
dobrý den tak zatím nic jsem nepodepsal musí mě to dát písemně nebo stačilo jen ustně a začne platit od 1.1.2015 nebo to musí byt na papíře a prosím co když to nestihne do konce roku jak dál děkuji a dá mě to podepsat až v lednu -třeba i se starým datem jak se zachovat
Ústně nestačí. Buď Vám zaměstnavatel předá výpověď ještě do konce roku, aby (jak říkal) mohla od 1.1.2015 začít běžet 2měsíční výpovědní doba, nebo Vám ji možná poslal poštou domů. Neměl jste ve schránce avizo, že máte na poště doporučenou zásilku? Pak nemusíte nic podepisovat, zásilka je považována za doručenou, i když si ji na poště nevyzvednete (10. den po uložení na poště je "doručena", pak Vám ji hodí do schránky).
dobrý den prosím ve schrance nic není
- jen se chci zeptat co se stane pokud mě ji da podepsat s prosincovým datumem musím souhlasit?
- pokud by ji doručil poštou co když tam bude vypověd dohodou nebo nebude něco souhlasit jak to ovlivním nebo jak reagovat?
- a ještě dotaz jde se někde potom bránit ale bojím se co bude v lednu
přeji pěkné vánoce a Nový rok děkuji za vše a omlouvám se jsem nějak v pasti nevím co a jak dál
jsem tam nadbitečný takže by měl byt paragraf 52 pis.C a 3 měsíce odstupného ale jak vše dopadne
Myslím, že máte zbytečné starosti. Pokud Vám zaměstnavatel chce dát výpověď a má k tomu zákonný důvod, dá Vám ji a nic s tím nenaděláte. Navíc vymýšlíte varianty dopředu. Není v silách nikoho donekonečna Vám odpovídat, co by, kdyby. Sám víte, že by mělo jít o nadbytečnost, tak si prostě jenom pohlídejte, aby ve výpovědi nebo v dohodě (výpověď dohodou je nesmysl) byl ten správný §. Kdyby to zkoušel s dohodou, o tom jsem už psala - pokud ji podepíšete, skončí pracovní poměr v den uvedený v dohodě a žádné "co kdybych šel marodit" nemá na to vliv.
Až nastane konkrétní situace, zeptejte se tady, teď o tom zbytečně nepřemýšlejte, jenom si kazíte Vánoce.
Možná Vám to řekl a pak si to rozmyslel, nebo dostal zakázku a potřebuje Vás ještě. Možností, proč jste dosud nedostal výpověď, je spousta. Možná je to zmetek a dá Vám ji poslední hodinu v práci na Silvestra.
ok nebudem kazit vánoce
jen pro doplnění jdu do práce 2.1. mám podepsat zpětně nebo až od 1.2 a co když muto zpětně nepodepíšu,nebo s špatně napsanou výpovědí paragrafem kam se obrátit pro pořádek nebo jak řešit?
PĚKNÝ VÁNOCE
Kdyby Vám zaměstnavatel strkal něco, s čím si nevíte rady, řekněe mu, že si to musíte rozmyslet a že to podepíšete zítra. A večer se tady zeptáte na konkrétní věc. Pochopte, ani Vy nevíte, s čím vyrukuje, tak jak můžeme v radách dopředu vědět, co máte dělat? Každopádně pracovně-právní vztahy řeší Oblastní inspektorát práce, má i telefon i poradenské hodiny, podle místa bydliště.
Už se zklidněte a vykašlete se na to, žádný zaměstnavatel nestojí za to, abyste mu věnoval klid své duše.
Hezké svátky a zbytek se pořeší v lednu.
dobrý den ,tak pravě mě poštačka donesla výpověd,která obsahuje text ,že jsem obdržel výpověd s nadbytečnosti s 2 měsíční výpovědí.
- žadný paragraf tam není
- a o odstupnem taky nic
tak super asi nic nedostanu?
kedar - já už to nevydržím. Jste jak kolovrátek, když nepoberete odpovědi po jednom přečtení, tak si je přečtěte 3x. Vše máte vysvětleno výše. Ptáte se pořád dokola (asi z nudy), na jednu a tu samou věc. Pěkné svátky.
Tak mně to nedá... Tak pokud je tam jasně napsáno "z nadbytečnosti", tak máte nárok na odstupné, i když tam § uvedený není. Pokud ho zaměstnavatel v poslední výplatě (za únor) nevyplázne, obraťte se na inspektorát práce. Výpovědní doba běží od 1.1.2015 do 28.2.2015. S tím maroděním se zařiďte jak chcete, i když mně osobně je proti srsti, že se lidi jen tak rozhodnou "jít na neschopenku". Na pracák se můžete zaregistrovat hned po skončení pracovního poměru, ale podporu dostanete až po vypršení tolika měsíců, za kolik dostanete odstupné.
Tak, už jste to vydýchal? Držím palce.
doplněno 23.12.14 13:13:odpověď pro tazatele, ne pro kedar.
děkuji hodně jste mě pomohla ja vím jsem otrava, ale pořád jsem nevěděl na čem jsem vrtá mě to v hlavě to je jasný kdybych porušil povinosti tak bych to pochopil ale takchle stratil zaměstnavatel ve mě duvěru a le ještě jednou dik práce nějaká bude pěkný vánoce
Pusťte to z hlavy. Žádný zaměstnavatel nestojí za to, abyste se trápil, proč Vám dal výpověď. Bohužel někteří z nás občas propadnou klamu, že jsou nepostradatelní. Mně zase po 14 letech řekla najatá "propouštěčka", která tam setrvala jenom do té doby, než propustila většinu zaměstnanců: "Vaše pozice byla zrušena." Dlouho mi trvalo, než jsem překousla pocit křivdy, ale teprve pak jsem se mohla nadechnout a jít dál. Musela jsem se v tom přestat pitvat a přestat se litovat.
Je potřeba, aby Výpověď byla daná písemnou formou a bylo v ní uvedeno, že je výpověď z organizačních důvodů, ze zrušení prac. místa. Pak máte nárok na odstupné. Můžete jít pak 1.3 2015 do evidence ÚP. Pokud jste během posledních dvou let odpracoval 12 měsíců a byl důchodově pojištěn, budete mít nárok na čerpání podpory v nezaměstnanosti. Pokud nebude výpověď z organizačních důvodů a nedostal byste odstupné, tak pokud budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, bude Vám vyplácena s nárokem již od 1.3 2015. Myslím, že dalších podrobností zatím netřeba. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.